Desigualtat econòmica i social

Sílvia Mosquera opinió

Sílvia Mosquera

Copresidenta de Concòrdia

Comentaris

Segons l’Organització de les Nacions Unides, la desigualtat econòmica és la diferència que hi ha en la distribució de béns, ingressos i rendes dins d'un grup, societat, país o països. És a dir, es dona quan els recursos econòmics, en lloc de distribuir-se de manera equitativa, es concentren en poques mans.

Que la desigualtat existeix és innegable i s'entén com una qüestió purament econòmica. Ara bé, hi ha molts altres factors que la determinen. Els darrers dos anys, l'1% dels més rics acumulen gairebé el doble de riquesa que la resta de la població mundial.

“Hem de repensar les polítiques actuals i fer reformes profundes que garanteixin el benestar social i econòmic per la nostra generació i les futures”

Pel que fa a la desigualtat social, aquesta no es dona de la mateixa manera ni en tots els llocs ni en tots els àmbits. En algunes societats es tracta d'un tema lligat, exclusivament, a la classe socioeconòmica, mentre que en d’altres també implica consideracions més personals, com la raça, la religió, l'orientació sexual, etc.

A causa de les crisis que estem patint els últims anys, el nostre poder adquisitiu i els nostres valors s'han vist afeblits i castigats per la manca de polítiques socials i de redistribució de la riquesa. Les conseqüències són diverses: dificultat per accedir a l'educació, dificultat per mantenir una bona alimentació, conflictes familiars, situacions de vulnerabilitat i d'exclusió social... La desigualtat dificulta el progrés, trenca la cohesió social i dona lloc a la discriminació.

La gent de la meva generació, els qui vam començar a treballar fa més de dues dècades, hem tingut l'oportunitat de tenir una feina, accedir a un habitatge digne, a l’educació i a la sanitat gràcies a les nostres lluites, individuals i col·lectives. Ara bé, precisament perquè les generacions que estan començant ara a obrir-se pas al mercat laboral no s’estan trobant amb la mateixa situació, hem de ser conscients del context actual, fer les coses a poc a poc i reflexionar sobre el moment que vivim els ciutadans i les ciutadanes d’Andorra.

Hem de repensar les polítiques actuals i fer reformes profundes que garanteixin el benestar social i econòmic per la nostra generació i les futures. És essencial reconduir la situació i posar enrelleu la protecció del territori i de la nostra societat.

Etiquetes

Comentaris

Trending