Una cavalcada de Reis tradicional

moreno removebg preview (1)

Jordi Moreno

President comitè parroquial d'Escaldes de Liberals d'Andorra

Comentaris

Ja han passat molts anys d’ençà que els nens de les bordes i els d’Andorra la Vella, s’apedregaven en zones de concòrdia entre les llavors separades Andorra la Vella i Escaldes. Des de l’antiga plaça de braus situada prop del que després coneixeríem com a Monsa i la rotonda ja travessada el gran Valira i enfilant Meritxell amunt, tot eren camps on pasturava bestiar, avui ja desaparegut d’aquelles contrades. Sempre hi havia hagut rivalitat entre ambdues poblacions, llavors unides en una mateixa parròquia d’Andorra.

Coincidint amb el creixement econòmic i demogràfic del país, a mitjans de segle XX s’inicien les cavalcades de reis ja ben estilades a la veïna Catalunya i que se solen fer la nit de Reis. Des de llavors s’han organitzat cavalcades que a poc a poc han conquerit totes les parròquies, per a la joia dels més petits i per aquells turistes que ens visiten durant l’època de Nadal.

“Amb el viscut dels més de vint anys fent-la conjuntament i el gran èxit assolit en totes les edicions, és sense cap mena de dubte una obligació, si les condicions sanitàries ho permeten, tornar a unir esforços per la propera cavalcada 2023. Cal reprendre-la i fer valer la concòrdia i la germanor entre ambdues parròquies”

Recordo que la cavalcada més participativa del país en els seus inicis era la de la Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany, que recorria principalment l’avinguda Carlemany. Des de la part alta, zona del París-Londres fins a la cava La Closa, límit fronterer amb la capital, un gran nombre de carruatges conduïen els Reis, Patges i Pubilles entre altres personatges populars de l’època.

L’any 1998 Andorra la Vella i Escaldes-Engordany van presentar una bona iniciativa. Les dues cavalcades tradicionals de cada parròquia s’unirien per fer-ne una de conjunta que recorrerien conjuntament el centra d’Andorra la Vella amb el centre d’Escaldes-Engordany.

Després de la primera edició es podia apreciar l’encert que suposava unir esforços en aquest sentit i sumar en favor de la majestuositat d’una cavalcada conjunta. Doncs bé, vint-i-dos anys després només una pandèmia ha pogut aturar aquesta col·laboració. La Covid-19 va poder més que les ganes de cavalcada i de forma molt comprensible el gener del 2021 no es va poder dur a terme aquest esdeveniment conjunt. No obstant això, és sí que es van fer actes amb totes les mesures de seguretat perquè els més menuts poguessin veure Ses Majestats.

Ja aquest gener, no sense polèmica, i encara amb els efectes de la pandèmia fent la guitza, tampoc s’ha realitzat la cavalcada conjunta. Les variants delta i la nou vinguda òmicron han tornat a capgirar els plans inicials de fer una única cavalcada multitudinària entre ambdues viles centrals.

Amb el viscut dels més de vint anys fent-la conjuntament i el gran èxit assolit en totes les edicions, és sense cap mena de dubte una obligació, si les condicions sanitàries ho permeten, tornar a unir esforços per la propera cavalcada 2023. Cal reprendre-la i fer valer la concòrdia i la germanor entre ambdues parròquies.

Bon any 2022 a tothom!

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending