Andorra. 1a Idea per desprès del confinament.

Comentaris

Andorra ha posat en marxa una nova emissió de deute públic de 125M Euros. Servirà per pagar les mesures decretades per la actual crisi del Covid-19, refinançar el deute i donar una alè de vida a la economia. En aquest moment això es imprescindible i caldrà ampliar les mesures amb seguretat d’aquí molt poc, però si el plantejament es només aquest i no es més ambiciós, a canvi, comptarem amb un gran model de negoci / país per al futur: neu “duty free” que no podrà suportar aquest endeutament creixent. O canviem de rumb o naufragarem.

 

 

Andorra no surt al Ranking d’Innovació per països, i això si que hauria de portar al Govern a decretar ¡¡l’estat d’alarma!! Potser això es el que ja hagués hagut que passar als despatxos de Prat de la Creu fa un parell de mesos quan el va publicar Bloomberg, però no, no va passar res. Tampoc a cap dels organismes de promoció econòmica del país, tot i tenir un èxit, que amablement es pot qualificar com a molt modest. En el citat informe, entre les 10 primeres posicions apareixen 6 països europeus: Alemanya, Suïssa, Suècia, Finlàndia, Dinamarca i França. Si França, el nostre veí del nord. França mai a renunciat a la industria tecnològica (digital, espacial i de seguretat). Sap que sense aquests “triomfs” no podrà mai competir amb els gegants financers americans ni xinesos. Ja no cal dir res d’Alemanya al numero 1 o de Suïssa al numero 2 on s’han cregut que son un país Deep Tech i lideren el món. També cal reconèixer la carrera de Portugal, que els últims anys a depassat a Espanya i també a una Catalunya enlluernada per la capitalitat de Barcelona. He estat buscant als pressupostos de Govern la partida d’innovació i segur m’ha passat per alt..., però sense ciència, tecnologia i industria puntera, demà no hi podrà haver despesa, perquè no hi haurà ingressos. ¿Ens conformarem en ser només un destí turístic? O quan tinguem tot el territori ple de formigó, ni tant sols això. 

Potser hauríem de comparar-nos amb algun país de la mateixa mida, direu, amb raó. Bé us puc posar com a exemple un microestat punter en aquest sentit; Liechtenstein, un país amb un pressupost públic semblant a Andorra (encara que amb dèficit zero), dedicat també en gran part als serveis bancaris. Un país de muntanya, sense sortida al mar, sense aeroport, sense moneda pròpia, amb una carrega fiscal semblant, ancorat voluntàriament en les seves tradicions, amb un pes agrícola destacable, amb un perfil polític internacional baix, però que sempre ha mantingut la seva aposta per l’industria i la recerca i no els hi va gens malament. Han apostat per un parc d’innovació dedicat a noves start-up tecnològiques i recolzar financerament (no amb préstecs) aquestes empreses, mentre han potenciat el prestigi de la seva petita Universitat amb acords amb les millors Universitats dels països veïns i a la vegada no han renunciat a captar companyies més grans. Avui hi tenen la seu central empreses com Hilti, Swarovsky, Vivadent, LGT, Intamin, Hilcona, Neutric, Jehle, Medixsysteme, Orca Engineering, Neutrik, NTi Audio, i un llarg etc..., de bancs especialitzats i PME.

 

 

¿Com podria Andorra enfocar part dels seus esforços a ser una petita nació Deep Tech? Només caldría una mica de voluntat política i pensar a llarg termini. Amb només 100M es podria estructurar un programa estratègic. No es ciència ficció. Altres països ja ho han fet abans. Només cal fixar-se en les experiències dels anys 90’ de Finlàndia o d’Israel principalment (suposo que el Ministre Gallardo alguna cosa li deuen haver explicat en el seu últim viatge), per no parlar de EE.UU. on sempre han apostat fort o ara la Xina amb els seus agressius fons guia. Només cal crear un instrument financer per a noves iniciatives de tecnologies estratègiques. Bàsicament DARQ tech (DLT Blockchain)   AI (intel·ligència artificial) XR (Realitat augmentada) Q (Física Quàntica) acompanyat d’un petit centre de recerca de muntanya d’elit com el que hi ha a Colorado als EE.UU. o també a Benasque al pirineu aragonés. Desprès, això sol ja atraurà a Doctorants brillants amb bones idees i darrere també els grans fons de VC de tot el món. De retruc farà que torni el turisme de qualitat (universitari, financer i de negocis). Ara, important; els diners han de ser públics, però la gestió 100% privada. L’objectiu a mitjà i llarg termini (5-10 anys), sense cap interferència publica, en mans d’experts de les grans universitats de referencia i amb objectius clars. Moltes de les grans empreses tecnològiques d’avui han començat així i no cal inventar ni adaptar res, només copiar, copiar bé.

¿Ens hi posem?

Comentaris (7)

Trending