SDP acusa el Govern de sotmetre’s a Espanya sense respectar les lleis

Els progressistes recorden que amb la Constitució sobre la taula, l’executiu ha de comunicar els acords internacionals als Coprínceps o fer-los passar pel sedàs del Consell General

Comentaris

Visita a Andorra del secretari d'Estat espanyol de Cooperació Internacional amb Iberoamèrica i el Carib, Juan Pablo de Laiglesia y González de Peredo.
Visita a Andorra del secretari d'Estat espanyol de Cooperació Internacional amb Iberoamèrica i el Carib, Juan Pablo de Laiglesia y González de Peredo.

Que Andorra hagi arribat a un acord amb Espanya, així ho va anunciar la setmana passada el Govern, perquè sigui l’Estat espanyol qui garanteixi la seguretat de la cimera iberoamericana del 2020, no ha agradat gens Socialdemocràcia i Progrés (SDP). La formació progressista considera que més enllà del sotmetiment que està fent el Principat a l’Estat veí del sud, l’executiu, aprofitant que les principals institucions del país estan o dissoltes o en funcions, s’ha saltat la Constitució i no ha comunicat ni als Coprínceps ni ha dut a aprovació del Consell General el suposat acord internacional al qual haurien arribat amb Madrid.

En un comunicat, SDP recorda que dilluns de la setmana passada el Govern va enviar una comunicació als mitjans informatius on s’explicava que "Andorra i Espanya acorden col·laborar en l'organització de la Cimera Iberoamericana del 2020". En aquest marc s'informava el cap de Govern en funcions, Toni Martí, havia rebut el secretari d'Estat espanyol de cooperació internacional i per Iberoamèrica i el Carib. I es deia que durant la trobada "s'ha acordat la col·laboració en diferents àmbits de l'organització de la Cimera de caps d'Estat i de Govern que acollirà Andorra el 2020”. 

Els progressistes remarquen que “un dels àmbits, cabdals, de l'organització d'aquella cimera és el de la seguretat i és sabut, encara que amagat pel govern en funcions, que el cap de Govern en funcions i la ministra d'Exteriors en funcions han demanat a Espanya una estreta col·laboració i suport en l'àmbit de la seguretat, la qual cosa comportaria un desplegament dins d'Andorra de les forces i cossos de seguretat d’Espanya”. Remarca SDP que “aquesta petició no ha estat compartida, ni tan sols comentada, pel Govern en funcions amb els Coprínceps”.

La formació presidida per Jaume Bartumeu lamenta com s'ha fet el suposat acord amb l'Estat veí del sud perquè garanteixi la seguretat durant la cimera iberoamericana del 2020

D’aquí que la formació presidida per Jaume Bartumeu acusi Martí de “menystenir l'esperit i la lletra de la Constitució que estableix clarament en l'article 65 que per als interessos del poble andorrà i la pau internacionals es podran cedir competències executives sempre que sigui a organitzacions internacionals i per mitjà d'un tractat que ha de ser aprovat per una majoria de dues terceres parts dels membres del Consell General”. Davant d’això, per tant, “el Govern no pot doncs cedir competències executives, de seguretat interior, a Espanya”

SDP recorda també que “la Constitució estableix que els Coprínceps participen en la negociació dels tractats que afectin les relacions amb els Estats veïns quan versin sobre la seguretat interior i la defensa (Article 66)”. I si el Govern en funciona “pretén que no s'ha fet cap tractat amb Espanya sinó només un acord, doncs també ha trepitjat l'article 67 de la Constitució que estableix que els Coprínceps han de ser informats dels projectes d'acords internacionals. I no s'ha fet”.

Els progressistes acaben el seu comunicat llançant un altre dard enverinat al cap de Govern en funcions, de qui asseguren que “Toni Martí acaba, doncs, els seus vuits anys al capdavant de l'executiu amb un altre cop baix a les institucions, confirmant així la seva actitud reiterada de menysteniment de la Constitució”.

Comentaris (2)

Trending