Educació

Govern canvia l’examen de nacionalitat per un curset ‘coneix el país’ de 60 hores

La formació, que serà gratuïta, es farà al Centre de Formació d’Adults d’Aixovall i està dividida en tres blocs: geografia i medi natural; sociologia i institucions; i història

Altaveu

Si no es vol, no caldrà fer l’examen preceptiu per accedir a l’adquisició de la nacionalitat andorrana més enllà de la necessitat d’acreditar uns certs anys de residència. La prova en qüestió és substituïda, en el cas que així ho desitgi aquella persona que vulgui obtenir el passaport andorrà, per un curs de 60 hores, gratuït i que imparteix formació i coneixements dividits en tres grans blocs: un de geografia i medi natural; un altre de sociologia i institucions; i un darrer d’història.

El consell de ministres ha aprovat aquesta iniciativa a proposta del titular d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover. Formalment, es tracta d’un decret de creació i regulació del diploma de ciències humanes i socials d’Andorra. El principal objectiu d’aquest text normatiu és flexibilitzar l’accés a la nacionalitat andorrana, establint un nou curs, que en cas de ser avaluat satisfactòriament, eximeix haver de realitzar la prova d’integració que les persones que desitgen obtenir la nacionalitat andorrana han de realitzar davant la Comissió de Nacionalitat prevista reglamentàriament. 

Així, les persones que optin per aquesta nova via, hauran de superar satisfactòriament el curs de ciències humanes i socials d’Andorra a fi d’obtenir el nou diploma que els eximirà haver de realitzar l’entrevista d’integració. La formació que conduirà a aquest diploma la desenvoluparà gratuïtament el Centre de Formació d’Adults d’Aixovall. Serà una formació de 60 hores organitzada en tres blocs, com s’ha dit: geografia i medi natural; sociologia i institucions; i història. 

El temari corresponent l’han desenvolupat conjuntament el Centre de Formació d’Adults del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, i l’Institut d’Estudis Andorrans. El centre encarregat de la formació d’adults organitza i publica els horaris a l’inici del curs, que estan pensats, en la mesura del possible, per conciliar aquesta formació amb l’activitat professional dels interessats. Aquest centre també és el responsable d’avaluar els candidats al final de cada bloc temàtic. Aquest procés també permetrà avaluar el nivell A2 de llengua catalana.

Comentaris

Oscar
4.

Los hijos de los residentes, jodiendo a los residentes. Curioso y paradoxal!.

  • 1
  • 4
Marisol
3.

O sigui, que els que no vulguin passar l'examen de nacionalitat podran optar per 60 hores de classes més tres examens, un per cada bloc temàtic. Gran idea!!! Com totes les de DA, sense cap ni peus, enlloc de facilitar les coses les compliquen.

  • 15
  • 0
Jaume
2.

Jo penso que una persona que viu al pais permanentment més de 20 anys, se li ha de donar la nacionalitat directament sense cap paripe.
Crec que amb 20 anys de vida al pais no s’ha de posar en dubte rés, i menys passar proves o fer cursets.

  • 42
  • 8
La Perdiu
1.

I cap examen per fer de polític?
Amb els dolents que resulten ser un quants, convindria exigir un certificat d'aptitud per trepitjar el nostre parlament.

  • 56
  • 0

Comenta aquest article