Pere Cervós Arquitecte guanyador del concurs pel nou Estadi Comunal Joan Samarra

“Vull un estadi que doni alguna cosa a la parròquia”

Pere Cervós va néixer a Andorra la Vella el 1961. Va cursar estudis d’arquitectura a l’Escola del Vallès. Durant uns quants va treballar a Barcelona, en projectes vinculats a les instal·lacions olímpiques, experiència que, justament ara li ha estat útil a l’hora de preparar el seu projecte per al futur Estadi Comunal Joan Samarra. A banda de la seva professió, sempre ha estat vinculat a la política: va ser parlamentari, ministre d’Educació, Joventut i Esports i conseller comunal. Altres projectes destacats del qual ha estat el pare són l’oficina de Turisme de la Rotonda o el passeig de Mojácar, a Encamp.

Pere Cervós.
Pere Cervós.

El comú d’Andorra la Vella ha revelat aquesta setmana com serà el futur estadi Comunal Joan Samarra. La corporació està decidida a tirar endavant les obres, tot i l’actual situació econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus. Serà, han advertit, un projecte més modest, però les línies mestres es mantindran. El creador de la proposta, Pere Cervós, entén perfectament aquesta postura, a la vegada que defensa que la instal·lació que ha dissenyat va més enllà de ser un simple camp de futbol i d’atletisme.

Què és el que el porta a presentar-se al concurs?

Primer, perquè un concurs sempre et treu del que tens en el dia a dia al despatx. També m’ha servit per repescar coses que tenia oblidades. Guanyis o perdis, en gaudeixes i més si és un estadi que està a la teva parròquia i el coneixes. Sempre m’ha agradat molt veure com evolucionen els equipaments esportius, que han passat de ser emprats tot just un cop cada deu o quinze dies a ser gairebé joies arquitectòniques, com ara amb el Bernabeu, el futur Camp Nou o l’Allianz Arena.

“A Andorra crec que necessitem un estadi amb cara i ulls. El Nacional es va quedar a la meitat i tampoc soluciona la trama urbana o l’aparcament de la zona” 

Quina inspiració ha tingut?

A Andorra crec que necessitem un estadi amb cara i ulls. El Nacional es va quedar a la meitat i tampoc soluciona la trama urbana o l’aparcament de la zona. En canvi, amb el Comunal, sí que es pot aconseguir això. Pots garantir tot el que és la pràctica esportiva i, a la vegada, et permet crear aquesta filosofia: que sigui un estadi que doni alguna cosa a la parròquia, que sigui autosuficient i que la vila es pugui beneficiar. L’espai et dona moltes possibilitats d’oferir coses a Andorra la Vella.

Ha volgut anar més enllà d’un estadi...

Fer únicament un estadi costa molts diners i no soluciona res. Andorra necessita camps per jugar a futbol, però amb un estadi no has de tancar-te només en això, sinó treure-li vida i que tingui altres ingressos que ajudin al manteniment i aconseguir que sigui útil per a la societat.

Cervós i Marsol, davant la imatge del futur estadi Comunal.
Cervós i Marsol, davant la imatge del futur estadi Comunal.

Més enllà del futbol o l’atletisme, per què podrà servir el futur Comunal Joan Samarra?

Es pot utilitzar per realitzar pràctiques culturals, com ara les musicals i també altres esdeveniments. A banda, l’aparcament donarà servei per a la gent que vagi als partits del pavelló de Govern o al Nacional. Pot donar moltes possibilitats per al dia a dia. Per exemple, al soterrani, a banda de l’estacionament, es podria instal·lar una  pista d’atletisme interior que s’aprofitaria durant els dies més crus de l’hivern.

Què va pensar quan li van dir que potser el projecte acabarà sent més modest?

És coherent. Quan es parla del que la FAF vol fer a Encamp, hem de pensar que tampoc pot ser que surtin estadis com rovellons. La voluntat del Comunal és donar servei, primer, a la parròquia i, si després es pot anar més enllà, per què no. Es pot fer també amb 3.000 espectadors; és bo que s’ajusti al que ha de ser, però no perquè sigui més petit serà menys atractiu i tampoc canviarà la idea. Pot donar valor afegit i no estarà encaixat a la zona.

“És coherent [que s'acabi fent un estadi mes modest]. Quan es parla del que la FAF vol fer a Encamp, hem de pensar que tampoc pot ser que surtin estadis com rovellons”

Seria possible fer un estadi més modest i que sigui ampliable en el futur?

Quan tu fas un edifici, has de pensar sempre en el fet que es pugui adaptar a qualsevol temps. Ho hem de deixar preparat per si, en un futur, es vol ampliar. Un exemple són els pisos de l’Eixample, que s’han anat adaptant al canvi del temps. Quan fas un equipament d’aquestes característiques sempre has de pensar en el que pot passar més endavant i que hi hagi opcions alternatives a simplement enderrocar i fer un de nou.

Hi ha qui s’ha mostrat crític amb la voluntat de cobrir el Valira?

El riu no és tapa sinó que el que fa el projecte és resoldre un problema. Tenim tot el moviment al voltant del Lycée i el que es guanya és un pulmó a la zona i un espai urbà. No es tracta de no veure el riu perquè no es tallarà la visió i, de fet, es pugen els arbres de la llera. Hi haurà uns elements transparents i el riu sempre estarà present. Serà una plaça lleugera per descongestionar un espai on tens un problema. I, per exemple, també es preveu un espai per als pescadors.

És el moment per fer un estadi nou?

Entenc que es pensi que no sigui el moment idoni, però, fins i tot en els millors moments, sempre hi haurà qui pensi que hi ha altres prioritats. Però, si tens un estadi que s’està caient, l’has d’anar arreglant. Cert que, quan es va fer el concurs hi havia unes expectatives i, en, canvi, ara cal analitzar una altra realitat. Invertir en esport també ajuda a fer una societat més positiva i no crec que la solució sigui deixar-lo caure. A més, també es pot anar fent per fases.

50858649933 aa8db1595a o

Quins són els pròxims passos?

Ara el comú ha de fer aquesta reflexió de la qual hem parlat, que és important. També crec que cal saber si la Federació de Futbol o l’FC Andorra hi volen participar. A partir d’aquí, jo hauré de començar a veure com podria ser sense que perdi els fils i els valors que hem marcat des del principi en el projecte, però a la vegada, adaptant-se al que ha de ser un estadi més mesurat.

Per cert, veu l’Andorra o la selecció nacional jugant?

A mi m’agradaria. Però, sobretot, el que cal és que juguin a un estadi emblemàtic, sigui aquest o un altre. No és decisió meva, però.

Comentaris (7)

Trending