Ramon María Calderé \\ Nou entrenador UE Santa Coloma

“Vaig donar el sí quan em van dir que l’objectiu era lluitar per Europa”

Es defineix a si mateix com a un “cul inquiet”. Sobretot, s’ha de dir, en la seva faceta com a entrenador. Si el Ramon María Calderé (Vilarodona, 16 de gener de 1959) jugador va ser home de pocs clubs -Barcelona, Betis i Sant Andreu, a més d’internacional amb la selecció espanyola-, com a tècnic -sigui a les banquetes o de director esportiu, acumula ja una llarga i peculiar trajectòria. Primer, a clubs catalans com el Cornellà, el Premià, el Gavà o el Badalona i els seus èxits en forma d’ascensos el van portar a voltar per Espanya (Burgos, Teruel o Palencia, entre altres). O fins i tot, fora del país, amb experiències a Bèlgica o a la República Dominicana, amb el Jarabacoa. Els darrers mesos, ocupava la secretaria tècnic del Vilafranca, a Tercera RFEF.

Calderé, amb la samarrea de l'UE Santa Coloma al darrere.
Calderé, amb la samarrea de l'UE Santa Coloma al darrere.

La Lliga Multisegur guanya un altre nom il·lustre. En aquest cas, a les banquetes. La Unió Esportiva Santa Coloma ha oficialitzat el fitxatge de Ramon María Calderé com a entrenador. El ‘noi de Vilarodona’ -142 partits a Primera Divisió i mundialista a Mèxic 86- agafa el repte del futbol andorrà i ho fa amb ambició. Deixa clar que, si ha pujat al Principat, no és per “complir l’expedient” sinó per situar el seu equip a dalt i per intentar lluitar per disputar competició europea.

Com acaba Ramon María Calderé a Andorra?

Amb una trucada del president, de Xavi Romero. Jo sempre havia parlat amb un amic que tinc al Principat, Molina i li havia dit que algun dia m’agradaria conèixer la lliga del Principat. I un dia em va trucar i m’ho va proposar.

S’ho va pensar gaire?

Jo he voltat molt; he anat a molts llocs: la República Dominicana, Panamà, Bèlgica i per tota Espanya. I sempre havia dit que volia conèixer la lliga andorrana, però també has de mirar què et pot motivar. Seguir entrenant, clar; seguir treballant, també; però això ho podia fer també a Catalunya. Vaig parlar amb el president i em va dir que l’objectiu és entrar a Europa. I llavors ja vaig dir que sí, sabent que hi ha clubs amb molt potencial com l’Inter, l’Atlètic Escaldes o l’FC Santa Coloma. Això em motiva i vaig dir que, si hi havia acord, m’atrevia a pujar.

L’objectiu, doncs, és lluitar per Europa...

Si no fos així, em mentiria a mi mateix. No sé anar de víctima, no sé fer-ho. Soc una persona sincera i clara, respectuosa i humil. Sé la dificultat que té això però és el que m’agrada. Si m’haguessin dit que només era per complir l’expedient, no hauria vingut.

“Vaig venir a veure les darreres jornades i vaig quedar gratament sorprès perquè crec que la lliga està creixent; el futbol andorrà està augmentant en qualitat, sobretot en certs equips”

Què coneix de la lliga andorrana?

Com a símil, vinc de la lliga de la República Dominicana, que també té una Primera Divisió amb pocs equips. Són menys partits que una lliga normal. Amb això ja puc dominar la metodologia de treball, les càrregues físiques que han de tenir els jugadors. El que em calia era conèixer el nivell i vaig venir les darreres jornades; vaig quedar gratament sorprès perquè crec que la lliga està creixent. El futbol andorrà està augmentant en qualitat, sobretot en certs equips, però em trobo amb jugadors que han estat a Primera o Segona, com ara Toribio, Casadesús o Riverola. A la mateixa UE Santa Coloma teníem Jordan o Faysal, noms amb bona projecció. Hi ha futbolistes interessants i veus que el nivell puja.  A poc a poc es farà més forta.

Què pot aportar a aquesta lliga?

L’experiència de molts anys, ja no sols com ex jugador sinó com a entrenador, que hi és La meva il·lusió està intacta. Vinc com si comencés a entrenar. En ser un lloc diferent i aquesta il·lusió la tinc. Vull transmetre aquest objectiu del club i ser una peça més, tot i que els jugadors han de ser els protagonistes. Això sí, els faré córrer molt. Que es preparin per fer-ho perquè és una competició més curta i has de tenir una intensitat molt alta durant tota la temporada.

Es pot competir de tu a tu amb l’Inter o l’Atlètic?

Els has de conèixer molt bé, saber com són. També depens del teu equip, però has de conèixer molt bé els rivals, els enemics esportius. Serà la forma d’atacar-los i guanyar-los. Per això, vaig pujar abans a conèixer el nivell que hi havia. Seran enemics reals i per guanyar haurem de fer-ho molt bé. Els intentaré sorprendre amb ambició, humilitat i esforç. Haurem de ser molts generosos amb l’esforç

Canviarà molt l’equip? Hi haurà molts fitxatges?

Estem parlant amb el president. Ara aquests dies fem proves. I la setmana vinent també hi ha dos partits d’entrenaments amb l’Inter i l’Atlètic que s’estan preparant per a la competició a Europa. Estem renovant jugadors però també serà una plantilla força nova.

“Si el futbol andorrà ha de créixer, hem d’intentar que no hi hagi impagament; ho he viscut com a jugador i com a entrenador i són situacions difícils de gestionar”

De quins mercats?

Conec millor el mercat català i estem treballant amb això. Hi ha jugadors que ho veuen bé però també tenen ofertes de Segona o Primera RFEF a Catalunya i a Espanya. Estic gratament sorprès amb el president perquè coneix molt be el mercat, no només el d’aquí, lògicament, sinó el més internacional. M’està passant jugadors que reconec que són interessants. També li he demanat que a tota plantilla hi ha un tronc important i li he demanat que les seves característiques en cinc llocs que considero claus siguin les que jo demano. Han de venir quatre o cinc homes importants que portin el pes de l’equip.

El darrer curs, a la lliga hi ha hagut problemes d’impagaments; com ho valora? Es poden evitar?

Ho sé i sap molt greu. Si el futbol andorrà ha de créixer, això hem d’intentar que no passi. Ho he viscut com a jugador i com a entrenador. Són situacions difícils de gestionar. El vestuari pateix. A Palencia vam salvar l’equip, però també sabíem que al final els jugadors denunciarien i gràcies a l’AFE es cobraria, però el dia a dia no reps diners i és dur. Tant de bo tingui solució a Andorra.

És conegut pel seu caràcter; els àrbitres andorrans han de tenir por de Calderé?

Sempre he estat conscient que ha estat un hàndicap que he tingut, però, últimament, crec que l’experiència, he canviat molt. Jo tinc la passió i la il·lusió intacta i els partits els visc amb un caràcter alt. I, a Andorra, ho seguiré fent, intentant que es mantingui aquest canvi. A la República Dominicana em vaig trobar de tot i només vaig viure una expulsió, tot just el primer partit. Allà fan aturades per la calor i  ens acabaven d’anul·lar un gol. I vaig entrar al camp mentre els jugadors bevien aigua per preguntar-li a l’àrbitre el perquè. Em va dir que no ho podia fer i em va fer fora perquè ho aprengués. Al final, has de respectar la seva feina. Els col·legiats andorrans, amb mi, no tindran cap problema.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending