Eduard Vergara // Fallaire

“Retornar les falles a la Massana és un projecte de país, de cultura”

Té 38 anys i és pare de família. Actualment viu a la Massana, des de fa tres anys aproximadament. És cap de Protecció Civil, a l’àrea de Coordinació d’Emergències a la Muntanya. Es defineix com un apassionat dels esports, jugador de rugbi, concretament. Però, una altra d’aquelles coses que l’encisen són les falles. Ha estat fallaire a Escaldes-Engordany i Ordino, i ara coordina el nou projecte a la Massana.

Eduard Vergara
Eduard Vergara

Les tradicions conten la història d’un poble. L’evolució d’una ciutadania que no ha perdut els seus costums i que es congratula d’allò que va ser i que l’ha portat a ser el que és ara. A Andorra, per la revetlla de Sant Joan, es parla de falles. A totes les parròquies se’n roden en la que és la nit més màgica. A totes, menys a la Massana. Almenys fins a aquest any. Eduard Vergara ha estat fallaire a Escaldes-Engordany i a Ordino. Aquest 2022 es va plantejar el repte de tornar aquesta tradició a la Massana, i ho ha acomplert.

La pròxima nit del 23 de juny les falles tornaran a rodar a la Massana. La parròquia es tornarà a il·luminar amb el foc, després de molts anys sense fer-ho. Ho fa gràcies a Vergara, però també al Punt 400 i a l’assessorament d’Albert Roig. Per suposat, també a la corporació comunal, que el coordinador del projecte assegura que s’han implicat des del primer moment. És ben cert que les tradicions, per definició, han de tenir cert recorregut. Però mai és mal moment per recuperar-les, per fer-les de nou i per tornar a veure-les créixer.

Com comença la teva relació amb el món de les falles?

A l’època adolescent, a Escaldes, amb alguns companys anàvem a buscar la Flama del Canigó a dalt del pic. Aleshores vaig entrar al món fallaire i fins avui ha arrelat una nit màgica com és la nit de Sant Joan.

I com neix la idea de retornar les falles a la Massana?

Feia molt temps que no es feien. Es feien a tot el país, però no a la Massana, i em sorgeix aquest neguit. Per iniciativa pròpia vaig anar a les autoritats comunals i em vaig oferir per liderar el projecte a l’inici i intentar construir tot això perquè es faci realitat el proper dia 23. Començo amb el Punt 400 i som poca gent, som un projecte molt humil. Però pensem que realment hi ha futur i que pot arrelar.

WhatsApp Image 2022 06 17 at 5.28.53 PM (1)
Eduard Vergara rodant les falles a Ordino - Chero Visual

Has comptat amb l’assessorament d’Albert Roig, per tant, entenc que la idea ha estat ben rebuda per part d’altres fallaires.

Albert Roig ha estat un dels qui ha fomentat aquest món i m’ha ajudat moltíssim a nivell logístic i de coordinació, i no ha tingut cap problema en ajudar-me. Retornar les falles a la Massana és un projecte de país, de cultura.

Sou poques persones, quants exactament participareu?

Deu i deu, som uns quants, però tampoc disposàvem de gaire més material. Tenim les nostres limitacions i disposem del que disposem, però en principi serem aquests deu, que rodarem amb foc, i els inferiors a set anys, que rodaran amb llum.

És normal tenir els recursos limitats en un projecte que acaba de néixer, com ha estat el procediment per obtenir el material?

El material ja es va preveure fa uns mesos i vaig anar a parlar amb el comú perquè el tingués en compte a les dotacions pressupostàries. Aleshores, com és un projecte transversal, on hi ha dos departaments del comú que hi entren, les coses s’han facilitat una mica i es poden fer transferències d’una partida a una altra, i hem arribat a poder comprar el material necessari. Per tant, hem pogut tenir el material per fabricar la falla i les boles de llum i també les capes. Que aquest any es podrà veure una nova capa, amb un color nou que és el blau per a les falles de la Massana. Serem els 20 fallaires i sempre hi ha algun afegit per darrere, però també ho hem previst i el podrem acollir sense problema.

“Les falles són molt més intuïtives, no necessites tenir certa capacitat més enllà de la coordinació amb altres fallaires, amb poqueta cosa ja estàs fent passar la bola de foc al teu voltant”

S’ha assajat amb anterioritat al tractar-se d’una colla nova?

El proper dia 21 i 22 ens hem de reunir per construir les falles i el que farem serà el bateig de foc, perquè hi ha molts que són debutants o inicials. Cremarem aquell mateix dia les dalles perquè vagin tenint la noció i jo ho explicaré com a antic fallaire com es fa. Per a aquesta tradició no necessites com a l’esbart, que has de saber ballar. Les falles són molt més intuïtives, no necessites tenir certa capacitat més enllà de la coordinació amb altres fallaires, amb poqueta cosa ja estàs fent passar la bola de foc al teu voltant.

Deu ser satisfactori veure que un projecte així està tenint bona acollida.

Sempre és satisfactori que un projecte tingui cabuda i es faci realitat. Jo penso que això és la cirereta del pastís, perquè hi ha molta feina al darrere i el fet que s’arreli des del Punt 400 ha sigut un altre cop l’Albert, perquè és una persona amb molta experiència en aquest aspecte i de fet va ser qui em va recomanar que es pogués incloure. I realment ho han agafat des de l’inici. Ara el que volem és que el projecte s’assoleixi i que d’aquí un parell o tres d’anys ja no em necessiten i que em convidin a gaudir de la festa.

És un projecte que ha arribat per quedar-se, no és una cosa d’un any.

La meva voluntat és que arribi per quedar-se, però és susceptible al fracàs i no passaria res, ni molt menys. Però jo intentaré que no sigui així, de donar-li una volta més. La meva presència i el meu compromís per als propers anys està assegurat.

“És una cosa molt humil i simple, però que donarà un caràcter més personal a la festa de Sant Joan a la Massana”

Estàs nerviós per veure com surt tot?

Al contrari, m’ho agafo com un repte que em motiva. Crec que sortirà rodat, ja sabem com ho farem, no hem deixat de fer reunions de coordinació amb els diferents responsables de l’equip comunal, així que tenim claríssim què és el que hem de fer i com. És una cosa molt humil i simple, però que donarà un caràcter més personal a la festa de Sant Joan a la Massana. Sobretot, per gaudir-lo amb tota la ciutadania que ho vingui a veure.

Precisament la ciutadania t’ha donat algun retorn d’aquest projecte?

La mare d’un nen que va a l’escola amb el meu fill m’ha demanat que li expliqués de què anava això, i m’ha assegurat que li ha agradat molt i que a veure si el seu fill podia tenir l’opció d’entrar-hi més endavant. Ho hem fet de manera molt humil i potser no tothom ha tingut cabuda. Les proves pilots sempre s’inicien una mica així, però de cara a l’any que ve intentarem que arreli aquesta demanda i poder integrar tothom.

Comentaris

Trending