Stéphane Vojetta // candidat eleccions legislatives França

“Represento el vot útil pels francesos a l’estranger que vulguin un diputat macronista”

Nascut el 19 de juliol de 1974 a Nancy és polític i home de negocis. Es va convertir en representant dels francesos a Andorra, Mònaco, Portugal i Espanya el 2021, sent el suplent de Samantha Cazebonne que es va convertir en senadora.

Stéphane Vojetta.
Stéphane Vojetta.
ALTAVEU

Comentaris

Quan els mitjans de comunicació van publicar que l’exprimer ministre francès i exregidor de Barcelona, Manuel Valls era candidat de la formació presidencial per obtenir un escó en les eleccions legislatives del mes de juny, un diputat del mateix partit va evidenciar el seu rebuig. Es tracta de Stéphane Vojetta. La plaça que ostenta és just la que Valls aspira a passar a ocupar.

Una setmana després que Manuel Valls fes la presentació del seu programa electoral a Andorra, aquest dilluns ha estat el torn de Stéphane Vojetta. Va advertir el seu partit de la “forta impopularitat” que l’exprimer ministre francès va cultivar a Barcelona durant la seva etapa de regidor. Vojetta viu entre París i Madrid, i defensa que les idees són més importants que els candidats.

Viu des del 2005 a Madrid, on es va establir per estar amb la seva dona, i s'ha dedicat al sector financer. Assegura que des de jove s'havia interessat per la política, però que no volia dependre per la seva subsistència. Durant uns anys va treballar com a assessor financer –va assessorar el Banc d'Espanya en la reestructuració de bancs en la crisi econòmica del 2008– i també va ocupar el càrrec de president de l'AMPA del Lycée de Madrid, fet que va impulsar la seva candidatura com a suplent a les legislatives de 2017.

Quina és la tasca d'un diputat dels francesos a l'estranger?

Vaig dos dies a la setmana a París per formar part del debat legislatiu, i perquè formo part de la Comissió de Defensa, que té una activitat més gran que la que esperava sobretot ara amb el conflicte d'Ucraïna. És una cosa estranya vista des de l'exterior, però tenim la sort de tenir representació per als francesos que estiguin fora de França o hagin nascut a Andorra. A mi em voten els francesos d'Espanya, Portugal, Andorra i Mònaco i m'envien a l'Assemblea per seure al costat del diputat de Bordeus. Votem les mateixes lleis, encara que estiguem interessats en temes diferents: ell sobre el vi, per exemple, i jo sobre els expatriats com la xarxa de representacions diplomàtiques, el sistema educatiu francès a l'estranger o les pensions de jubilació. En els darrers mesos de mandat he liderat el procés parlamentari sobre l'acord de doble nacionalitat Espanya i França. Abans els francesos no podíem agafar la nacionalitat espanyola sense comprometre'ns a renunciar a la francesa. Ara sí que podrem. Moltes parelles binacionals estaven esperant això.

És un càrrec recent.

Existeix des de l'any 2012. Va ser el president Sarkozy qui ho va crear. A l'any 1946 ja hi havia senadors francesos a l'estranger i que cobrien tot el món. Ara. cada circumscripció dels francesos a l'estranger envia un diputat a París. Jo tinc el meu escó a l'Assemblea Nacional entre la diputada de Brest i el diputat de Lot er Garonne. Fora del parlament el representant dels francesos a l'estranger té relació amb els diversos ministeris. Un diputat dels francesos a l'estranger ha de estar al corrent de la problemàtica dels compatriotes que viuen lluny del seu pais.

“Els residents francesos a Andorra s’han de queixar menys perquè hem obert el consolat”

A Andorra, però, els residents francesos es queixen de les dificultat per fer els tràmits administratius.

S'han de queixar menys que abans perquè hem obert el consolat a Andorra que havia estat tancat pel govern presidit per Manuel Valls. El president Emmanuel Macron el va tornar a obrir després de la seva visita el setembre del 2019. Els francesos tenen una ambaixada i un consolat a Andorra i són uns privilegiats perquè tenen un consolat al costat de casa..Fins i tot els francesos del Pas de la Casa el tenen a una mitja hora en cotxe. Si ho comparem, per exemple, amb els residents francesos a Lanzarote, han d'anar amb avió a Madrid per efectuar un tràmid administratiu com la renovació del document d'identitat amb més de tres hores de vol. Queixar-se és un dels esports nacionals francesos després del futbol, el rugbi...i la petanca. S'haurien de queixar menys des que hi ha el president Macron.

Però encara hi ha mancances.

Cert. Perquè encara no hi ha prou digitalització. Sovint se'ls obliga a anar a la representació diplomàtica quan ho ha coses que es podrien fer per internet. El meu objectiu és aconseguir que es puguin fer els tràmits a distància per renovar el passaport o el document d'identitat. Vaig preparar el tema dels francesos a l'estranger pel programa del president Macron a les eleccions presidencials. Espero ser escollit diputat perquè aquest compromís sigui una realitat durant els pròxims cinc anys.

A Andorra hi ha una presència de més cent anys de l'ensenyament francès, Quines propostes té en aquest àmbit?

La idea és que els alumnes escolaritzats en el sisema francès gaudeixin de l'anomenat 'pass culture' i el d'ensenyament en llengua francesa que permetrà rebre cursos de francès a distància.

I la fiscalitat?

Aquí el projecte és la residència de recul. Hi ha francesos que viuen a l'estranger i que mantenen un pis a França i no està considerat com una residència secundària. Hauria de gaudir del mateix criteri que hi ha amb la residència principal. Pensem en els francesos que han hagut de tornar ara d'Ucraïna o de Rússia. Ara paguen una taxa per la residència secundària que s'hauria de suprimir.

“No estic al mateix partit que Manuel Valls perquè m'han expulsat”

Vostè i Manuel Valls formen part del mateix partit. Això pot provocar una divisió del vot de cara a la segona volta de les legislatives?

No formem part del mateix partit perquè m'han expulsat. Tenim el mateix programa perquè el senyor Valls s'ha inspirat en el meu, en el que vaig preparar per al president de la República. Els dos ens volem integrar en la majoria presidencial perquè Macron pugui executar el seu programa amb una majoria afí. La gran diferència és que jo represento un model de diputat arrelat al territori i conec molt bé la problemàtica dels meus compatriotes. Soc proper als meus electors. Aquesta és la diferència amb el model que proposa el senyor Valls. De fet les primeres enquestes sobre la intenció de vot, prioritzen la figura del diputat de proximitat. Represento el vot útil pels francesos que volen un diputat macronista.

Coneix bé Andorra?

Hi vaig estar un parell d'anys treballant per l'AREB i conec molt bé el país i col·laboraré amb la negociació per l'Acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea.
 

 

Comentaris (2)

Trending