Yolanda Blanco Psicòloga infantojuvenil

“Hi ha molts joves que se senten sols, malgrat les xarxes socials”

Yolanda Blanco treballa a l'àrea de salut mental del SAAS des del 2005, i la seva formació de psicòloga l’ha complementat amb un màster en psicopatologia infatojuvenil, un màster en teràpia breu estratègica,  un màster en arteràpia interdisciplinar i diverses formacions en intervenció comunitària.

Yolanda Blanco, psicòloga infantojuvenil del SAAS
Yolanda Blanco, psicòloga infantojuvenil del SAAS
Albert Sanjuan

El servei de Consulta Ràpida d'Adolescents en Crisi es va posar en marxa l'any 2016 i és una iniciativa del servei de Salut Mental del SAAS i el comú d'Andorra la Vella. La psicòloga, Yolanda Blanco visita l'espai El Rusc els dimecres per xerrar, escoltar i orientar els joves o els pares que volen expressar les seves preocupacions. Blanco i la cap del Servei de Joventut i Participació d'Andorra la Vella, Patty Bafino, ens atenen per fer balanç dels set anys de vida d'aquesta iniciativa.

Quants adolescents heu atès al CRAC des dels seus inicis?

P: Hem atès uns 25 anuals de mitjana, la meitat dels quals eren derivats a l’àrea de Salut Mental del SAAS, tot i que el 2022 vam atendre 29 consultes de 12 joves diferents. Això sí, la majoria són noies.

Quines són les principals problemàtiques que us expressaven?

Y: Pensa que aquí no es tracten patologies, sinó que és un espai per acollir els joves i que puguin expressar els seus malestars o preocupacions. Quan derivem al SAAS, majoritàriament són trastorns afectius, és a dir, preocupacions sobre l’ansietat o l’estat d’ànim. Per aquest motiu, organitzem el que anomenem ‘Ansiquè’ que són espais per parlar en grup i es puguin compartir les sensacions i molts d’ells exposen que ‘sobrepensen’. Molt del patiment que experimenten ve del cos i no sabem què fer i a vegades, fins i tot, poden aparèixer les autolesions.

L’adolescent que us ve a veure li costa expressar-se?

Y: Ells venen amb moltes ganes de parlar i és la diferència que veiem quan els atenem a l’hospital perquè és un altre entorn i és una demanda que fa la família. Pensa que al CRAC alguna de les demandes les fan les famílies, però d’altres les fan els mateixos interessats i sense que ningú ho sàpiga. Llavors és quan tenen ganes de parlar i se senten més lliures.

P: Pensa que moltes vegades els mateixos joves proposen activitats per a la resta del col·lectiu i crec que les generacions actuals estan acostumades a parlar de malestar o d’emocions. Abans no hi havia aquesta facilitat de parlar de quan se senten estressats. Al maig farem cada dimecres mitja hora de relaxació i atenció plena.

L’escola estressa molt?

Y: El bombardeig d’estímuls de pressió els té tothom i els adolescents no es queden enrere. Penso que van molt carregats de feina si comptem també les activitats extraescolars.

P: La precarietat de les famílies fa que algunes situacions no siguin fàcils de gestionar.

Fins a quin punt la pandèmia ha afectat en les seves preocupacions?

Y: Directament de la Covid-19 no s’identifica perquè ha estat un període molt llarg. Els joves que ara tenen 13 anys en el seu moment en tenien 10. Sí que han canviat els estils relacionals i en les vacances escolars els joves et diuen que van quedant amb els amics, però no de manera presencial, sinó per jugar a través de la xarxa o per fer una videotrucada.

“Hi ha una gran estimulació a través de les sèries o de les xarxes socials i això s’ha de gestionar sense un model a seguir”

Noteu com les noves tecnologies han creat noves problemàtiques?

Y: Hi ha hagut molts canvis relacionals que no sabem cap a on aniran. Hi ha una gran estimulació a través de les sèries o de les xarxes socials i això s’ha de gestionar sense un model a seguir.

P: Aquesta és una de les preocupacions dels pares perquè no tenen eines per afrontar els canvis tecnològics i no saben com regular-ho. Sembla que el jove que amb 12 anys no té un telèfon mòbil és un bitxo estrany.

“Les estratègies de relació social i habilitats socials són unes altres, per tant es generen molts conflictes a través dels xats”

La proliferació dels jocs online provoquen més sedentarisme i addiccions?

Y: Totalment. Les estratègies de relació social i habilitats socials són unes altres. Es generen molts conflictes a través dels xats. L’hàbit de son també s’ha modificat. Quan és l’hora de sopar és quan més gent està connectada. A partir d’aquí es pot crear una addicció comportamental i està creixent.

Hi ha molts joves que se senten sols?

P: Sí, creiem que serà pandèmia dels propers anys.

Y: Encara que tinguin moltes xarxes socials en el fons no és un intercanvi profund sinó superficial. Els adolescents estan monitorats per les famílies i per la societat. No tenen un espai per explorar sense que tothom se n’assabenti perquè cada dos per tres hi ha una publicació a les xarxes socials d’una cosa que no havies de fer. Això genera un aïllament.

P: Al Rusc, molts dels que venen el primer que fan són amics nous d’altres escoles i diversifica els seus grups perquè és un factor de protecció.

Com s’hi pot fer front?

Y: És molt important oferir alternatives. Tenim previst de fer un grup de pares que en diem ‘Preguntes anònimes’ i que ja ho fem amb els joves. Hi ha molt neguit per com s’han de gestionar les pantalles i entre les famílies és important que es puguin trobar solucions.

Usuaris del Rusc fent activitats
Usuaris del Rusc fent activitats

Alguns dels joves que s’han adreçat al CRAC han patit ‘bullying’ a l’escola?

Y: Hi ha algunes relacions socials en les quals s’experimenta estrès i en les que s’ha viscut algun tipus de violència. De moment, no hem hagut d’activar protocols, tot i els neguits que s’han expressat i hem treballat diverses estratègies.

L’educació sexual o les drogues també són temes que us posen sobre la taula?

Y: És important que comencem a fer educació sexual com més aviat millor perquè quan s’arriba a la secundària ja és tard. L’accés a continguts digitals obre un ventall d’informació referent al món adult que els joves no poden digerir. Reconec que a vegades costa més que en parlin, tot depèn de les edats. Moltes vegades, aquestes qüestions formen part de les preguntes anònimes.

Més enllà dels joves han vingut pares?

Y: Sí. Els motius són moltes vegades perquè els seus fills estan tristos, els canvis de primària o secundària.

El CRAC és un servei prou conegut?

P: Mai és suficient. Crec que encara no és prou conegut i, possiblement, hem de fer més esforços dels que fem perquè la ciutadania ho conegui.

Comentaris (2)

Trending