Toño Martos // Entrenador de boxa

“Hem posat la boxa andorrana al mapa mundial”

Toño Martos, nascut al 1995 a Andorra és entrenador personal de boxa i té el seu propi gimnàs. Al 2012 va començar a interessar-se i entrenar aquest esport i, en poc de temps ja es trobava debutant en combats nacionals i internacionals a la categoria amateur.

L'entrenador de boxa, Toño Martos
L'entrenador de boxa, Toño Martos

La vetllada de boxa, organitzada per l’’streamer’ espanyol, Ibai Llanos, va ser un esdeveniment sense precedents al país veí. Més d’1,8 milions de persones van seguir la jornada per Twitch, on van poder visualitzar tres combats entre youtubers. Tres d’ells, residents andorrans, van estar entrenats per Martos durant els quatre mesos anteriors a l’assalt.

-Quines són les sensacions després d’un esdeveniment d’aquesta envergadura?

Les sensacions són molt positives, estic molt content amb el treball dels nois. Hem treballat molt, hem estat quasi quatre mesos entrenant per a aquest dia i ho han fet molt bé, estic molt content amb la seva feina. Molt bé la veritat.

-Com ha sigut viure una jornada així i formar-ne part?

L’experiència que he viscut ha sigut brutal. Hem estat rodejats de gent molt influent a internet, hi havia gent bastant coneguda. L’esdeveniment ha estat muntat molt bé, la veritat. L’experiència ha sigut increïble tant per a mi com per als nois.

“Ho va veure moltíssima gent, realment hem fet història”

-Que t’han traslladat els tres participants després dels seus combats?

Han acabat tots molt contents. Ells no s’esperaven que fos tan top. La forma en la que Ibai ho va organitzar tot, vaig estar parlant amb ell i estava molt content amb tot el que havia aconseguit, quasi 1,8 milions d’espectadors. Realment, no espectadors, sinó dispositius mòbils, que la gent ho va veure en parella, amb amics... Així que realment podríem calcular el triple. Ho va veure moltíssima gent, realment hem fet història.

-Tanta repercussió, tu que penses que pot suposar per a la boxa?

Jo penso que pot ser molt positiu, perquè la gent està començant a interessar-se, a iniciar-se en aquest món gràcies a ell. M’han arribat molts missatges de gent comentant-me que gràcies a mi i al MilloR ha començat a entrenar, comentant-me que hem aconseguit posar la boxa nacional en el mapa. Açò és una cosa única. Realment, Andorra mai ha tingut aquesta repercussió a nivell mundial. Jo, personalment, he portat la boxa andorrana a aquest nivell. Que ens vegin tots, sobretot pels meus cabells, que tots ho han reconegut.

-Els teus cabells ha sigut una de les coses més ha cridat l’atenció...

Sí, sí, sobretot a la roda de premsa es va comentar específicament. Ho vaig fer per Andorra.

Toño Martos amb Ibai Llanos
Toño Martos amb Ibai Llanos

-Ells no havien practicat mai abans boxa, com es comença a entrenar a persones que no són professionals per a aquest tipus d’esdeveniment?

Jo vaig començar entrenant amb Torete, que va ser qui va guanyar. Al principi no sabia encaixar cap cop, no sabia moure’s pel ring... A poc a poc va començar a assolir els fonaments bàsics de la boxa. Després d’ell ja van acudir ElmilloR i Viruzz, he estat entrenant amb els tres. Es comença molt a poc a poc, però els has d’imposar en la seva mentalitat, perquè teníem molt poc temps per preparar-los, introduir-los una mica de la tècnica, i enfocar tot l’entrenament en el combat. Que s’enfronten a gent del nivell dels seus rivals, que sàpiguen defendre’s, moure’s... Realment, el que jo he fet amb ells en tres mesos, jo ho faig en un any amb la resta de la gent.

-Ha sigut un entrenament ‘exprés’...

Ultra ràpid. A nivell tècnic ha sigut un poc fluix, però a nivell de combat ha sigut molt intens. Jo a un xic que comença de zero el tinc amb cops d’esquerra dos mesos, per a que aprengui. Amb ells ha sigut impossible, va ser pujar-los al ring i que aprengueren a defendre’s i a aguantar els cops i a moure’s.

-El procés real es molt més lent...

Clar, el procés es molt, molt més lent.

-I ells ara tenen intenció de seguir entrenant?

Cap d’ells volen seguir. Volen estar ara tranquils un parell de mesos i relaxar-se i a una altra cosa, no volen continuar.

-Tu realment penses que qualsevol persona pot fer boxa?

Per suposat, qualsevol persona que vulgui començar de zero se li ajuda, se l’acompanya, se li ensenya tot des de la base. I molt més a poc a poc.

“M’ha canviat la vida. Vaig pel carrer i la gent em para, és una cosa impressionant”

-A nivell personal, quina repercussió creus que va a tenir aquest esdeveniment com a entrenador de boxa aquí a Andorra?

A mi m’ha canviat la vida. Vaig pel carrer i la gent em para, és una cosa impressionant. A nivell de visibilitat, a nivell personal, sobre la meva marca, és una cosa increïble. Ara la gent vol entrenar amb mi aquí a Andorra.

-Com vas a continuar ara? Plans de futur?

Jo ara mateix seguiré amb el meu gimnàs, continuaré treballant per formar a la gent que vulgui començar des de zero i a poc a poc anar a competir.

Comentaris

Trending