Rui Fernandes // Candidat a conseller de les comunitats portugueses

“Ens preocupa que gent coneguda està marxant del país pel preu dels lloguers”

Va néixer en un poble portuguès que pertany a Viana do Castelo el 10 d’abril de 1989 i el 2008 va arribar al Principat per treballar. Té una empresa d’electricitat i fins ara era el president de l’Associació Cultural de Residents d’Alto Minho, càrrec que ha deixat per poder optar a ser conseller de les comunitats portugueses a Andorra.

Rui Fernandes.
Rui Fernandes.

El 2015 va ser l’últim cop que es van fer eleccions per escollir conseller de les comunitats portugueses. Al càrrec hi va accedir David Borges, que després d’un problema judicial, va ser substituït per José Manuel da Costa. Da Costa ha ostentat el càrrec des del 2018. Aquest diumenge hi ha noves eleccions, tot i que només hi ha una candidatura, la de Rui Fernandes i Silvia Prada.

Com és que s’ha decidit a presentar-se per ser conseller de les comunitats portugueses?

Un dia parlàvem amb la companya que entrarà amb mi, la Sílvia, i va sortir el tema i ens va semblar una bona idea, que podia ser una experiència maca. Per què no provar-ho?

Des del 2015 no es renovava el Consell. Sap per què?

Sí, és veritat. És el Govern de Portugal qui convoca aquestes eleccions. Per què no s’havia fet abans? Pel que ens han explicat, les eleccions haurien coincidit amb el confinament i es va decidir esperar.

Amb la Sílvia, la seva companya de candidatura, ja es coneixien?

Sí, ens coneixíem de la feina. Ella és arquitecta i jo estic en una empresa d’electricitat i per tant havíem coincidit a l’obra. A més, la meva dona treballa a la mateixa empresa per tant, una mica de relació fora de la feina la teníem.

I quines seran les seves prioritats?

Ara mateix ens preocupa el fet que veiem gent coneguda que està marxant del país pel preu dels lloguers i volem fer-ho arribar al Govern portuguès, a veure què podem fer per aquesta gent. La funció del conseller al final és fer de pont entre la població, els portuguesos d’Andorra, i el Govern de Portugal.

Actualment com estaven les relacions, hi havia contacte o estava aturat?

Segons el que ens van comentar del consolat, estava tot una mica aturat. No hi havia massa relació.

La funció del conseller al final és fer de pont entre la població, els portuguesos d’Andorra, i el Govern de Portugal

Més enllà de l’habitatge, hi ha altres preocupacions entre els membres de la comunitat portuguesa?

Sobretot és l’habitatge, però també hi ha cert neguit a l’hora de tramitar paperassa per falta d’informació. Hi ha moltes coses que no es poden fer a través del consolat honorari i s’ha d’anar a Portugal, llavors falten papers. Per això nosaltres també volem donar aquest suport a la gent, informar-los el millor possible perquè sàpiguen què necessiten per fer els tràmits o intentar que es pugui fer directament des del consolat. Tant pels que ja resideixen a Andorra com pels que arriben, que sàpiguen què ha de fer, si ha d’anar al comú... tots els passos a seguir.

Justament s’havia anunciat la possibilitat que durant aquest 2023 es recuperés el Consolat General, però sembla que el projecte ha quedat aturat. Sap vostè si finalment es farà realitat?

Fins a on jo sé, va venir una noia de Portugal per començar a fer la tramitació per passar del Consolat Honorari al General, però no sé res més. Però seria necessari perquè qualsevol cosa que s’hagi de fer que no t’ho fan aquí, has d’anar a Portugal i això suposa haver d’agafar vacances i al a gent no li agrada això.

Deia abans que hi ha coneguts que marxen del país. Els preocupa especialment la pèrdua de residents portuguesos?

És clar, personalment són amics i coneguts i sap greu que marxin perquè s’està perdent mà d’obra que teníem al país i que ara ens fa molta falta. També hi ha gent que porta molts anys aquí, tenien la seva vida aquí però han de marxar perquè no poden viure aquí.

Són unes eleccions que normalment tenen poca participació. Creuen que serà igual?

La gent et diu una cosa i després arribes al dia i és una altra. Però de moment, amb la gent que hem parlat de moment tenim molt bona acceptació, però haurem de veure diumenge.

Si hi ha gent que està dubtant d’anar a votar, què els diria?

Que quanta més gent vingui a votar més pes tindrem de cara al govern portuguès. Si tenim una candidatura i tenim 50 o 60 vots, és diferent que si en tenim 500. Et legitima més.

Comentaris (4)

Trending