Sant Julià i Canillo sumen més de la meitat de la superfície agrària útil que hi ha al país

El nombre d’explotacions agrícoles manté una estabilitat clara els darrers anys, al tomb de les 350, amb les principals oscil·lacions entre aquelles que disposen de bestiar cabrum o les apícoles

Un camp de tabac a Sant Julià acabat de plantar.
Un camp de tabac a Sant Julià acabat de plantar. Bru Noya

Entre Sant Julià i Canillo hi ha més de la meitat de la superfície agrària útil del país. Més de 10.600.000 metres cúbics de terra que suposen el 54% del total, situat en prop de 20.000 metres cúbics. Laurèdia és, amb diferència, la que més sòl agrícola té. Més del 50% que Canillo (6.472.111 metres cúbics per 4.151.669) i molt per sobre de la resta de parròquies. Aquestes xifres es refereixen a l’any 2023 però hi ha força estabilitat. Com estabilitat hi ha, per tant, entre el nombre d’explotacions agrícoles, situades al tomb dels 350 els darrers anys.

Aquestes dades surten del recull estadístic fet pel departament d’Agricultura que s’ha publicitat aquest dijous. La major part de les terres es destinen o bé a peixeder o bé a dall, essent les terres que es dediquen al cultiu del tabac el tercer en discòrdia. Altres cultius o utilitats són, proporcionalment, molt minses. Sant Julià torna a liderar tots els rànquings malgrat que a nivell de dall, per exemple, és molt significativa la parròquia d’Ordino. A la Massana, que és la tercera parròquia amb superfície agrícola útil té un bon assortit de terres dedicades a peixeder.

Captura de pantalla 2024 02 29 a las 11.08.36

Quant a les explotacions agrícoles, el 2023 va tancar amb 348, que són quatre menys que l’any precedent. Amb tot, almenys el darrer lustre, les xifres sempre han estat al tomb de les 350 explotacions, de les quals, més de la meitat, com en el cas de l’any passat, no disposen d’animals de renda. De les 348 esmentades n’hi havia 196 sense animals de renda. La resta es dediquen al boví (42) i l’oví (43), que són dues tipologies d’establiments força estables, i on hi ha més variació és en les explotacions de bestiar equí, que l’any passat eren 65. I, especialment, les de cabrum (27) i les dedicades a l’apicultura (33).

Captura de pantalla 2024 02 29 a las 11.15.06

Respecte del 2022, les variacions proporcionalment més destacades són una reculada relacionada amb les explotacions que treballen amb cabres i les que que es dediquen a les abelles. Per l’apicultura el 2023 ha estat realment un any complicat. També ha patit una reducció aquelles explotacions amb cavalls i, en canvi, com sembla obvi, han crescut les explotacions que no disposen d’animals de renda.

Comentaris (1)

Trending