Govern estudia canvis urbanístics per facilitar la pervivència de les explotacions ramaderes

La comissió nacional d’agricultura i ramaderia acorda crear un grup de treball entre l’executiu, els comuns i consellers generals per identificar les modificacions legislatives que caldria dur a terme i trobar “un criteri homogeneïtzador”

Un instant de la reunió de la comissió d'agricultura i ramaderia.
Un instant de la reunió de la comissió d'agricultura i ramaderia. SFGA / CEsteve

La comissió nacional d’agricultura i ramaderia ha tractat avui un dels “ingredients” que té el Govern a sobre la taula per tal de permetre la pervivència del sector: “l’encaix urbanístic de les explotacions ramaderes dins de la nostra normativa en matèria d’urbanisme i ordenament del territori”. Ho ha anunciat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, a la sortida de la reunió, que també ha explicat que s’ha acordat crear un grup de treball específic per identificar les modificacions legislatives que caldria tirar endavant.

Casal ha recordat que els comuns també tenen competències en matèria d’urbanisme i ordenament del territori, per tant, serà a través del grup de treball específic, on hi participaran tècnics dels departaments d’agricultura i urbanisme del Govern, tècnics d’urbanisme i medi ambient dels comuns i consellers generals que es determinaran els canvis legislatius que caldrà afrontar.

L’objectiu? “Trobar un encaix més fàcil i que sigui més fàcil fer explotacions ramaderes d’una sola planta perquè siguin més fàcils de mecanitzar i més assumibles a nivell de costos”, ha especificat el ministre, apuntant que caldrà retocar reglaments però també ordinacions comunals o els plans d’urbanisme.

Amb tot ha destacat que s’ha sortit de la reunió amb “un missatge d’unanimitat i de voluntat de trobar un criteri homogeneïtzador per anar tots a la una”. Per això s’han emplaçat a treballar durant aquest mes per poder tirar endavant els canvis “tant aviat com sigui possible”.

De fet el Govern no ha arribat a la reunió amb les mans buides, sinó que ja havia encarregat un estudi jurídic per determinar “les limitacions o frens” que pot suposar la Llei General d’Ordenament del Territori degut a “diversos” articles que no acaben d’afavorir que la tipologia d’explotacions que vol promoure el Govern es duguin a terme.

La voluntat és que hi pugui haver explotacions de més de 400 metres quadrats, que ara la llei ja permet, però “hauríem d’anar una mica més enllà”. Pel ministre calen explotacions d’uns 1.000 metres quadrats, d’una sola planta per poder fer el maneig adient a peu pla i que es pugui mecanitzar.

D’altra banda cal que els costos econòmics siguin assumibles i aquí és on entra en joc el reglament de construcció. “Hauríem de definir molt clarament quines haurien de ser les condicions o regles del joc en el cas de la construcció d’aquestes explotacions ramaderes”.

Un cop es disposi d’aquests dos elements, s’han de “traduir” aquestes modificacions als plans d’urbanisme o ordinacions comunals per “homogeneïtzar-ho”. En definitiva, trobar “l’encaix urbanístic per modernitzar les explotacions i que pervisqui el sector”.

CÀNNABIS TERAPÈUTIC

Preguntat per la situació en què es troba el projecte del cànnabis terapèutic, ha explicat que “ho estem analitzant per veure quin encaix li podem trobar”, però ha remarcat que és un sector “de cara a futur” i que també cal “reforçar, sobretot, el que ja tenim existent al nostre país, que té un retorn cap al medi ambient, de protecció dels riscos naturals i té un retorn positiu cap a la nostra política turística”.

Ara bé, no ha amagat que més enllà de l’acord d’associació i de la transitòria de 30 anys pel tabac, “la reflexió al voltant del sector agrícola l’hem de fer, perquè el tabac no durarà per sempre”. Però ha insistit que “tenim altra agricultura que també hem de tirar endavant”. I és que en el cas del cànnabis, “la part que estem reflexionant i la que portaria més ingressos”, no podria fer-se referència a un sector agrícola que té un impacte directament amb un conreu de la terra perquè “és un sector que es desenvolupa en situacions tancades i explotacions tancades”.

 

Comentaris

Trending