Encallat el projecte del ‘cultiu terapèutic’ de cànnabis

L’IRTA ja ha lliurat a Govern l’informe sobre la viabilitat de les plantacions, en relació amb les quals s’havia de fer una prova pilot que ara per ara no té data

Una planta de cànnabis amb un investigador en primer terme.
Una planta de cànnabis amb un investigador en primer terme. IRTA

El projecte de ‘cultiu terapèutic’ de cànnabis està encallat. O aquesta és almenys la sensació que tenen molts dels impulsors i defensors de la proposta, que consideren que és la única alternativa viable, consideren, per substituir amb garanties la plantació de tabac, que pels acords amb la Unió Europea (UE) ha d’anar necessàriament a la baixa. A l’administració hi ha divisió sobre la idoneïtat de tirar endavant el cultiu.

El Govern ja ha rebut fa uns quants dies l’informe, l’estudi, que es va encarregar a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat. Andorra Recerca i Innovació i l’IRTA van signar el juny un conveni de prestació de serveis de consultoria tècnica amb l’objectiu d’analitzar i definir un model de cultiu i de transformació industrial del cànnabis medicinal a Andorra. L’estudi en qüestió, que fa algunes setmanes que està sobre la taula de Govern, havia d’estudiar el model més idoni. El treball havia d’incloure una prova pilot que, per ara, no tindria data.

Una plantació de cànnabis.

Relacionat

Les plantacions de cànnabis es faran a l’interior d’assecadors, naus o fàbriques reciclades

De fet, inicialment la idea és que l’esmentada prova es pogués iniciar durant el mes de setembre. Però ara per ara res no se’n sap. Ni tan sols si hi ha la cobertura legal per dur a terme aquest treball analític a mode de prova. Certament, els darrers mesos s’han encomanat a diversos departaments de l’administració informes respecte de l’oportunitat i la idoneïtat del projecte. I hi ha molta divisió, tant des del punt de vista tècnic, per dir-ho així, com des de l’òrbita política.

Amb tot, i davant l’absència d’indicacions una vegada els implicats ja saben que el treball teòric de l’IRTA ha finalitzat però no hi ha cap indicació al respecte, hi ha el temor que el projecte patirà una nova frenada. I, depèn de com, que s’abandoni una iniciativa que, des de diversos sectors empresarials, es veu com l’única o de les poques alternatives tant rendibles com les que ha estat el tabac durant dècades.

Comentaris (5)

Trending