L’Arieja preveu que Andorra podria incrementar al 30% la producció de carn de boví en quatre anys

Un estudi fet per la Chambre d’Agriculture considera que hi ha un petit marge de creixement del 15% i demana trobar solucions a la problemàtica del relleu generacional en les explotacions ramaderes

Presentació de l'estudi de la Chambre d'Agriculture l'Arieja.
Presentació de l'estudi de la Chambre d'Agriculture l'Arieja. Albert Sanjuan

Un estudi de la Chambre d’Agriculture de l’Arieja estableix que el país podria incrementar un 15% més la producció de carn de boví en quatre cinc anys fins a arribar al 30% de productivitat. Aquesta és una de les conclusions que se n’extreu de la visita que van fer l’any passat a 38 explotacions ramaderes i on també es posa de manifest la importància del relleu generacional de les pastures.

Representants de la Chambre d’Agriculture de l’Arieja es troben aquest dijous al país per presentar les conclusions de l’estudi que han fet de gairebé una quarantena d’explotacions ramaderes que hi ha al Principat. Del treball realitzat, el president de l’entitat, Philippe Lacube, ha explicat que “Andorra té marge per incrementar la productivitat de carn de boví incrementat el nombre de vedells per vaca”.

Actualment, el 15% de la carn que es consumeix al país es produeix al Principat i el creixement que exposen és limitat i seria d’un 15% fins a arribar al 30 “en quatre o cinc anys”, ha manifestat. En aquest sentit, el ministre d’Agricultura, Medi Ambient i Ramaderia, Guillem Casal, ha explicat que “s’ha de fer sense augmentar la cabana ramadera que està establerta per uns criteris científics ben delimitats i evitar contaminacions al medi natural”. Per aquest motiu, considera que s’ha d’aconseguir una cabana més jove i amb una edat que produeixi més. Tot plegat, amb l’acompanyament del Govern.

Una altra de les qüestions que es posa de manifest és la necessitat de garantir el relleu generacional de les explotacions i, segons Lacube, “s’han de mecanitzar i modernitzar”. Casal ha recordat que “es tracta d’un punt que ja em començat a fer a partir de la Llei de desenvolupament i diversificació del sector agrícola i preveu introduir una bossa d’agricultors formats en moments concrets”. Tot plegat amb l’objectiu de mantenir el sector ramader, tenir muntanyes plenes de vida amb un paisatge que es pugui gaudir sempre i mantenir la carn de qualitat.

Comentaris (3)

Trending