Xavier Montané entra amb força en la travessa de candidats al ministeri de Salut

Comentaris

Xavier Montané entra amb força en la travessa de candidats al ministeri de Salut
Xavier Montané entra amb força en la travessa de candidats al ministeri de Salut

L’exministre i exconseller general Xavier Montané entra amb força en la travessa de les persones que poden assumir el ministeri de Salut i Benestar. Amb la negativa rotunda de Josep Delgado, la primera opció del cap de Govern, Toni Martí, a agafar el relleu de Rosa Ferrer en les dues àrees més fortes del macrodepartament que dirigia, el màxim responsable de l’executiu ha hagut d’obrir nous escenaris. I el de l’economista i parlamentari la passada legislatura de Demòcrates per Andorra (DA) n’és ara el que més bona pinta faria segons diverses fonts.

Martí s’havia plantejat diverses alternatives movent peces de les actuals del gabinet o fent algun fitxatge. La mateixa negativa mostrada per Delgado l’hauria ofert el doctor Lluís Burgués, director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). No obstant, el fet que el cap de Govern, divendres passat, anunciés una primera remodelació de l’executiu que deixava el departament de Salut i Benestar despullat d’altres elements complementaris (Relacions Institucionals ho comandarà Consol Naudí i Ocupació retorna al ministeri de Justícia i Interior liderat per Xavier Espot però amb la continuïtat de la secretària d’Estat, Caterina Juan) es va interpretar des d’alguns sectors com un convit a Burgués a fer el salt al ministeri. Però Burgués, al seu torn, tancava expedients com el primer tot passant comptes amb l’encara titular de la cartera i posant els dossiers apunt per al nou responsable ministerial.

I Montané respon al perfil que convenç Martí o Jordi Cinca, per citar el nom dels dos principals pesos pesants del gabinet. S’estimen més un perfil economicista que sanitari per posar ordre a un ministeri que, creuen, abans que res s’ha de reformar per fer-lo sostenible. I la sostenibilitat, malauradament en aquest cas i en la idea que tenen els governants, es mesura per euros i no per índexs saludables. Xavier Montané és economista, coneix les grans magnituds financeres, té experiència en la gestió pública encara que en una àrea diferent (en el darrer mandat de Marc Forné va ser el ministre de Cultura, Educació, Joventut i Esports) i, per la seva condició de conseller general, la legislatura passada, ja coneix els dossiers fonamentals de Benestar i, especialment, els de Salut. Elegit per la circumscripció d’Encamp el 2011, va presidir la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient i va vice-presidir la de Finances i Pressupost. Les modificacions fetes a la llei de la CASS, per exemple, se les coneix ben bé. 

Analista i assessor financer de 44 anys, Montané era un dels integrants del nucli dur del grup parlamentari demòcrata. Dels pocs que podia prendre la paraula sense dificultats o fer preguntes per defensar l’executiu sense necessitat d’haver-se preparat amb anterioritat. La seva feina estava força ben valorada. I va ser ell prioritàriament el que va baixar del carro taronja. Durant la legislatura va ser pare i volia dedicar-se més a la vida personal. A banda, segons algunes fonts, discrepava d’algunes decisions preses pel Govern. Si no hagués estat per això, Martí hi comptava. I, de fet, hi compta. Fins al punt que ja s’han fet contactes en l’entorn professional de l’analista financer per mirar si és viable deslliurar-lo sense que una excedència el pugui penalitzar. Com a conseller no estava a plena dedicació. Essent ministre no tindria més remei que dedicar-s’hi en cos i ànima. I més encara anant a parar a Salut i Benestar.

Comentaris

Trending