Visat o no visat (per accedir als països de la UE): aquesta és la qüestió

Comentaris

Visat o no visat (per accedir als països de la UE): aquesta és la qüestió
Visat o no visat (per accedir als països de la UE): aquesta és la qüestió

Visat sí o visat no per poder viatjar pels països de la Unió Europea (UE) cap al 2020. Aquesta és la qüestió. Si s’escolta el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i excap de Govern sempre ben connectat en qüestions internacionals, Jaume Bartumeu, hores d’ara aquesta autorització, que costaria cinc euros i valdria per cinc anys, seria necessari per als nacionals andorrans. Si es creu la versió de Govern exposada per l’encara ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, no hi ha dubte que aquest document no serà necessari i tot són flors i violes.

Bartumeu, acompanyat del líder parlamentari de la formació, Víctor Naudi, ha posat el crit al cel aquest dimarts en assegurar que Andorra, sorprenentment, ha desaparegut de la llista inicial de petits estats d’Europa que haurien quedat exclosos d’haver de sol·licitar una autorització prèvia per accedir als països de la UE. El Sistema Europeu d’Informació i Autorització de Viatges (ETIAS), que així es denomina el mecanisme, és un requisit que la UE pretén implantar abans del 2020 amb la intenció de controlar aquelles persones que entren dins les seves fronteres. Un mètode similar ja l’empra els Estats Units.

El president d’SDP ha exposat en roda de premsa que en un llistat emès el 16 de novembre com a annex a un esborrany sobre el reglament de l’ETIAS, el Principat, juntament amb San Marino, Mònaco o el Vaticà quedaven exempts d’haver d’acudir a l’esmentada autorització. En canvi, però, aquest gener, la UE ha publicitat una nova relació on Andorra ja no apareix entre les exempcions. Cert és que el reglament encara està en fase d’elaboració i encara poden passar moltes coses. Però en tot cas, Bartumeu ja ha advertit de la situació mentre que Saboya, segons Andorra Televisió, sols es referia a la relació de novembre, de la d’aquest gener, ni paraula.

L’excap de Govern ha llançat, com a mínim, dues hipòtesis per les quals, a parer seu, Andorra hauria pogut caure de la llista de salvats d’haver de passar pel tràmit del paperet. D’una banda, que o bé Espanya o bé França o bé tots dos hagin collat fort. Els espanyols farts que es lligui el Principat amb escàndols de naturalesa dinerària ocorreguts en aquell país. Els francesos, perquè estan fins als trons del contraban de tabac procedent de les Valls. L’altra teoria ‘bartumeuiana’ passaria perquè la desaparició d’Andorra del llistat seria el resultat del fet que les negociacions per l’acord amb la UE “no van tan pel bon camí com ens explica el cap de Govern”.

En relació amb les converses amb Brussel·les i amb el fet que “algú ens ha mogut de lloc”, en una expressió usada pels dirigents d’SDP, tant Naudi com Bartumeu s’han esplaiat en reiterar que potser les coses no van tan bé com sembla. De fet, el líder parlamentari de la formació ha aprofitat per fer una nova advertència en relació al fet que el Govern no estaria facilitant el pacte d’Estat sobre la UE. “Si el Govern ho sabia i no ha informat els grups parlamentaris, on queda el sentit d’Estat?”, s’ha demanat. “És estrany que no hagi dit ningú res”, ha reblat Bartumeu.

Poc després que Naudi, al costat de Bartumeu, lamentés que el Govern no hagi informat que està treballant per intentar solucionar el problema que el visat (o no visat hauria generat), el Govern negava que hi hagués cap conflicte. Almenys, segons que ha citat Andorra Televisió, no caldrà cap autorització per accedir als països de la UE. El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha negat cap mena de problema i ha dit que l'ambaixada de Brussel·les està "seguint des de fa mesos" aquesta qüestió. L’executiu només s’ha referit a la relació del novembre però no pas a la del gener.

Els dos polítics d’SDP, malgrat advertir de la situació, i tot i la contundència de les seves afirmacions, també han mirat de ser prudents en el sentit de reconèixer que en la llista de països que necessitarien l’autorització hi apareixen els Estats Units, el Canadà o el Japó, que són estats tercers però no necessitaran visat al cap i a la fi.

Comentaris

Trending