Vint denúncies de persones víctimes de coaccions amb gravacions de contingut sexual

Comentaris

Vint denúncies de persones víctimes de coaccions amb gravacions de contingut sexual
Vint denúncies de persones víctimes de coaccions amb gravacions de contingut sexual

La policia ha registrat més de vint denúncies els darrers mesos de persones que han estat coaccionades a partir de la gravació de vídeos de contingut eròtic o sexual. Fa una setmana, amb poques hores de diferència, es van detenir dues persones relacionades amb pràctiques de l’esmentada naturalesa. Fonts coneixedores dels casos han mostrat la seva preocupació per la inconsciència dels ciutadans. En la immensa majoria de les ocasions les gravacions han estat consentides. Una altra cosa és l’ús posterior que se’n fa. La difusió sense el consentiment de les parts és el que està perseguit.

Bona part de les denúncies serien, segons les fonts, de persones que en el format que sigui -amb persones del seu entorn o totalment desconegudes i a través de les noves tecnologies de la comunicació- permeten ser enregistrats amb actituds clarament eròtiques o activitat explícita sexual. Amb posterioritat, i pel motiu que sigui, la persona que disposa de la gravació difon les imatges o, en molts casos, s’entra en un xantatge. 

Un nombre notable dels denunciants s’haurien trobat que la persona que es trobava a l’altra banda de la càmera en un joc ‘cibersexual’ amenaça de fer públiques les imatges a través de les xarxes socials i, per evitar-ho, l’extorquit ha de satisfer una quantitat de diners. Les fonts consultades no han descartat que en alguns casos, fins i tot en casos no denunciats, s’hagi accedit al pagament i s’hagi tancat la qüestió. En qualsevol cas, però, aquesta és la pràctica més habitual: coaccionar algú en fer públiques les imatges si no s’abona una quantia de diners.

La policia del Principat no és la primera vegada que adverteix del perill que comporten aquestes situacions. És clar, també, que la majoria de denúncies no acaben anant enlloc perquè els extorsionadors o extorsionadores -en el cas de les pràctiques ‘cibersexuals’ en moltes ocasions les que coaccionen són dones- són, si no d’impossible, si de molt complicada localització. De forma pràcticament unànime, en aquests casos es tracta de persones estrangeres. Sovint ubicades molt lluny dels Pirineus.

Empresonada una resident

Això no treu, però, que hi hagi situacions similars i que també tenen com a base gravacions de connotació sexual -fetes o via ordinador o a través de les càmeres de força bona qualitat que incorporen actualment la majoria de dispositius de telefonia mòbil- que s’acaben resolent perquè tenen un component més casolà, més local. Prova d’això són les dues detencions que es van produir dimecres de la setmana passada i que el cos de policia ha assegurat que no tenen cap relació entre elles. El que és clar, però, que una de les persones arrestades està hores d’ara empresonada.

La primera detenció es va dur a terme dimecres passat a les 13.12 hores. La policia va arrestar una dona de nacionalitat portuguesa de 48 anys, els onze darrers dels quals els ha passat residint al Principat, acusada d’un delicte contra la llibertat sexual i contra la intimitat. La dona hauria fet gravacions de contingut sexual amb el mòbil i les hauria difós, en principi, entre un grup reduït de persones. No obstant això, i després de passar a disposició del batlle de guàrdia divendres passat, el responsable judicial va decretar l’empresonament provisional d’aquesta dona. 

L’altra detenció de la mateixa naturalesa es va produir set hores després, la vigília de Meritxell, i l’arrestat també hauria gravat imatges de caràcter eròticosexual. En aquest cas, al detingut, un home de nacionalitat andorrana i de 57 anys se li va atribuir ‘tan sols’ un delicte contra la intimitat. Després de passar a disposició judicial va ser alliberat amb càrrecs.

Comentaris

Trending