Rescat encobert d’una part d’Assegurances Generals com a pas previ a la liquidació

Govern injecta 1,5 milions d’euros perquè Assegur, Financera i Multisegur es facin càrrec de les 9.000 pòlisses de no vida que formalment seguiran titulades per la companyia intervinguda

El nou administrador, Jordi Torrellas, arribant a les instal·lacions de la companyia.
El nou administrador, Jordi Torrellas, arribant a les instal·lacions de la companyia.
El Govern i l’Autoritat Financera (AFA) han posat en marxa, encara que no ho reconeguin, la liquidació ordenada de la intervinguda Assegurances Generals. L’administració injectarà 1,5 milions en fora de subvenció a Assegur, Multisegur i Financera d’Assegurances perquè es facin càrrec de les 9.000 pòlisses, en xifres rodones, que la companyia administrada ara pel supervisor té en les branques de no vida i vida risc. La meitat d’aquestes pòlisses són del sector vehicle. És tracta, doncs, d’un rescat encobert de la part del negoci que tot i ser problemàtic encara era salvable i afectava més clients. La divisió de vida està bloquejada des del 16 d’agost que es va intervenir l’empresa asseguradora.

L’executiu, el supervisor financer i el sector assegurador han arribat a un acord per mirar de controlar la desaparició d’Assegurances Generals i que no hi hagi un veritable daltabaix. Les pòlisses actualment vigents continuaran en el balanç de la companyia intervinguda, que es limitarà a partir d’ara a ser una simple tramitadora, una corretja de transmissió. Assegur, Multisegur i Financera operaran com si de reasseguradores es tractessin. Seran les companyies que realment assumiran el risc. I rebran la subvenció en funció de la seva participació en l’operació per tal de poder cobrir les despeses que els suposarà haver d’integrar en els seus reasseguradors internacionals els clients sobrevinguts d’Assegurances Generals.

El ministre de Finances, Eric Jover, i el director general de l’AFA, Ramón López, han explicat defugint tantes preguntes i explicacions com han pogut, el programa per garantir el normal funcionament de les branques de no vida i de vida risc d’Assegurances Generals. De fet, aquest mateix dimarts un BOPA extraordinari ja ha publicat les mesures excepcionals establertes. És a dir, la injecció d’1,5 milions d’euros perquè les companyies que de facto es fan càrrec de les pòlisses de l’asseguradora intervinguda puguin cobrir-les amb garanties i un aval d’1,4 milions d’euros més per eventuals despeses que vagin apareixent mentre es va gestionant la situació.

L'AFA assegura que va detectar un "problema molt greu de liquiditat" i que l'empresa venia productes a preus de saldo i sense complir els mínims tècnics que imposa la legislació vigent

López ha reconegut que a Assegurances Generals es va detectar “problemes greus de liquiditat” i que la companyia no disposava ni tan sols de “les bases tècniques mínimes” que estableix la llei. “No tenia ni el mínim del mínim que s’ha de tenir quan et vols dedicar al negoci actuarial”, ha assegurat el director general del regulador financer que ha tirant tantes pilotes fora com ha pogut. Això sí, ha admès, parlant planerament, que Assegurances Generals venia per sota de preu de mercat sense capacitat per poder-ho fer i que tenia unes reassegurances molt dèbils, tant que entre això i la manca de liquiditat hi havia risc que acabés havent un problema més greu, especialment, en les assegurances de vehicles. D’aquí la “solució temporal” adoptada.

Més enllà de les mesures concretes, Jover i López han anat eludint tantes preguntes com se’ls han formulat. Per què no tocava perquè no és el moment, perquè era avançar massa, perquè són altres autoritats les que comanden la investigació (judicial en aquest cas). Però tot han estat evasives. Educades, és clar. El ministre de Finances ha reconegut que es va arribar a la solució que es va arribar i que no es va plantejar fer una injecció directa d’1,5 milions d’euros a Assegurances Generals. Aquests diners, però, sí que es reclamaran a la companyia intervinguda en el moment que tinguin liquiditat per assumir la despesa o quan pertoqui.


Eric Jover i Ramón López en la compareixença per explicar les mesures adoptades. | ALTAVEU

L’AFA va estar mirant altres possibles escenaris per tal que no haguessin de ser companyies andorranes les que haguessin d’assumir les reassegurances. Això no ho han explicat ni Jover ni López. Però com que no hi va haver ningú interessat en assumir el ‘pollastre’ d’Assegurances Generals al final han estat les companyies andorranes les que assumeixen la situació amb la subvenció econòmica corresponent. “No va ser element de negociació” la injecció dinerària, ha afirmat Jover, perquè “sembla lògic” que una empresa que “contribueix a donar una solució” no hagi d’assumir “amb els seus fons propis” el risc que li ve derivat d’una altra empresa.

Tant el Govern com el supervisor eviten parlar del futur tot i que s'ha prohibit als professionals de l'empresa intervinguda produir noves pòlisses

Ni Jover ni encara menys López, que ni tan sols ha volgut admetre si va ser el regulador qui va portar el cas a la Justícia, no s’han volgut referir al futur de la companyia. En aquest sentit, el director general del supervisor ha afirmat que haurà de ser el treball que està realitzant l’administrador especial, Jordi Torrellas, qui acabi indicant els passos a seguir. El màxim responsable de l’AFA ha afirmat que “es procurarà trobar les millors solucions possibles” i que es garanteixen tots els drets dels assegurats, tot i reconèixer que Assegurances Generals estava assumint riscos per sobre del que pertocava, amb la qual cosa les noves empreses reasseguradores hauran d’abonar primes especials.

Sobre la liquidació d’Assegurances Generals o el futur de la vintena de treballadors que hi ha en nòmina, o sobre l’estat de l’expedient administratiu que l’AFA tramita, ni Jover ni López no n’han volgut dir res. Ni tan sols han reconegut que des d’aquest dilluns s’ha prohibit als treballadors de la companyia intervinguda poder produir nous contractes. Per tant, sembla clar que si hi ha una divisió del negoci (vida) que està bloquejada i sota investigació judicial penal i en les altres branques no es deixen fer altes i, alhora, altres companyies assumeixen el risc mentre siguin vigents les pòlisses, la companyia intervinguda se’n va a can pistraus. ¿De quina manera? Això és el que caldrà veure en els propers dies.

Documents
-

Relacionat

El sector assegurador no veu clara la ‘liquidació controlada’ d’Assegurances Generals
-

Relacionat

El supervisor financer té gairebé decidit tancar Assegurances Generals

Comentaris (7)

Trending