El supervisor financer té gairebé decidit tancar Assegurances Generals

L’AFA ja s’ha reunit amb diverses companyies del sector per estudiar com trossejar la cartera de no vida de l’asseguradora intervinguda

-
-
Assegurances Generals té el futur molt negre i les hores comptades. L’Autoritat Financera Andorrana (AFA) té pràcticament decidit liquidar la societat. El supervisor financer està analitzant amb les asseguradores de no vida ubicades al país com repartir la cartera de l’empresa intervinguda. La companyia està sent investigada des del punt de vista administratiu des que el regulador en va prendre el comandament i també hi ha una causa oberta de naturalesa penal. 

Diversos responsables de l’AFA s’han reunit els darrers dies -tant divendres com avui mateix- amb representants d’altres companyies distintes a Assegurances Generals per tal de mirar com es podria assumir la cartera de l’asseguradora intervinguda. És pràcticament segur que en les properes hores l’administrador comunicarà als treballadors que no poden firmar noves pòlisses de cap tipus. I aquí caldrà veure també què passa amb els empleats de l’empresa ubicada al carrer Sant Salvador d’Andorra la Vella. Sembla evident que una companyia que no produeix està condemnada a morir.

Fins ara, el gran problema estava ubicat a la divisió de vida de la companyia, i tota la seva operativa va quedar bloquejada mentre, d’una banda, s’intentava pagar als clients allò que es devia i, de l’altra, segons les fonts, l’administrador designat per l’AFA, Jordi Torrellas, més un actuari incorporat amb posterioritat analitzaven la situació en la branca en qüestió. Des de dijous passat també s’hauria posat en marxa una auditoria externa, encarregada a GM Consultors, perquè analitzin el que seria la branca de no vida i les seves subdivisions.

L’administrador designat pel regulador ha mantingut una trobada amb els treballadors per explicar-los, sense massa detalls, com està la situació

Torrellas s’hauria reunit aquest dilluns mateix amb els treballadors davant l’incertesa de la situació i els inputs externs que arribaven. L’administrador ha reconegut els contactes que s’han estat fent i ha dibuixat un triple l’escenari: el trossejament de la cartera i la posterior liquidació d’Assegurances Generals; l’absorció de la companyia intervinguda per part d’una altra empresa; o la contractació d’un reassegurador que ofereixi més garanties que l’actual o els actuals.

En qualsevol cas, segons les fonts, es tractaria d’una qüestió de riscos que l’administració delegada per part de l’AFA no està disposada a assumir. Torrellas ha assegurat als treballadors que com estableix la legislació vigent la seva situació serà prioritària. Però en cap cas no hauria pogut garantir cap lloc de treball malgrat que en les negociacions que s’hagin fet o estiguin per fer-se es posi sobre la taula la qüestió dels empleats.

Diferents fonts han reconegut, per exemple, que en matèria d’assegurances de vehicles sí que hi havia diversos problemes, amb les reassegurances, per exemple. I molts cops els tallers no volien saber res si l’afectat no abonava abans el cost de les reparacions. De fet, els fons que cobreixen els sinistres que cotxes andorrans eventualment puguin tenir a l’estranger ja haurien alertat del perill de l’esgotament proper de la partida provinent d’Assegurances Generals.

L’AFA manté una sepulcral discreció en relació als passos que està fent, encara que no es descarta que en les properes hores hi hagi alguna comunicació oficial. També el sector, que es manté a l’expectativa i vigilant mira que l’impacte de tot plegat sigui el menor possible. Amb tot, a la Batllia s’investiga, com a mínim, un presumible delicte d’administració deslleial. Mentrestant, els dos màxims responsables de la companyia, apartats com a tals des del moment que el supervisor va decidir intervenir, han continuat treballant per intentar buscar liquiditat per a la companyia amb la voluntat que pogués tirar endavant o de mirar de calmar els ànims d’alguns clients.

Comentaris (3)

Trending