El sector assegurador no veu clara la ‘liquidació controlada’ d’Assegurances Generals

Els contactes del regulador amb les companyies locals per col·locar les carteres de l’empresa intervinguda no acaben de reeixir pels molts dubtes que hi ha i la poca informació que es dóna

-
-
El sector assegurador, i especialment aquelles companyies a les quals se’ls ha ofert quedar-se -o almenys gestionar- les carteres de productes de no vida d’Assegurances Generals, no veu clar l’operació que està plantejant l’Autoritat Financera Andorrana (AFA). El supervisor financer té decidit tancar de manera controlada l’asseguradora intervinguda però no acaba de trobar la tecla que ho desencalli tot plegat.

Els contactes s’han accelerat des de divendres de la setmana passada. La divisió de vida d’Assegurances Generals està bloquejada des de mitjan agost, quan l’AFA va decidir intervenir l’empresa i apartar els tres màxims responsables de la companyia dels seus llocs de presa de decisions, i no entraria en l’operació que s’està dissenyant. El regulador voldria col·locar les carteres de llar, multirisc, mascotes o cotxes, per exemple. Però no les de vida, que és on suposadament hi hauria les majors anomalies i, fins i tot, irregularitats que podrien ser de naturalesa penal. 

De fet, les autoritats judicials mantenen oberta ja una causa que, d’entrada, està adreçada a investigar la comissió d’una presumpta administració deslleial, però les fonts consultades no descarten que amb l’avenç de les anàlisis que es vagin fent es puguin imputar d’altres suposats delictes. De fet, l’administrador nomenat per l’AFA, Jordi Torrellas, i un altre actuari contractat a l’efecte, haurien centrat la seva activitat analítica en dita branca del negoci. El disseny d’alguns dels productes, que oferien rendiments fora de mercat segons fonts del sector, estarien sent mirats amb lupa.

La intervenció de la companyia està envoltada de molts interrogants, i malgrat que eren conegudes les seves dificultats entre el sector, ningú no es vol enganxar els dits

Més enllà d’això, però, l’interès per minimitzar l’impacte del tancament d’Assegurances Generals faria necessari trobar interessats en les carteres perquè poguessin actuar, formalment, com a reasseguradors dels reasseguradors, alguns dels quals, per exemple els de la cartera de cotxes, serien molt limitats. De fet, aquesta divisió del negoci seria una de les que comportaria més dificultats a l’hora de poder-la endossar. 

Fonts del sector han assegurat que hi ha molts dubtes sobre la situació de les carteres i sobre el plantejament operatiu que posa sobre la taula el supervisor. Alhora, segons les fonts, hi hauria una manca notable d’informació que faria molt difícil prendre cap decisió. La manca d’una destinació clara per les carteres de no vida d’Assegurances Generals també complica la solució ràpida que l’AFA pretenia donar al cas. 

Fins al punt que quan tot semblava indicar que s’impediria als agents de l’asseguradora produir nous productes, per tal de no engrandir l’eventual problema, ara per ara, almenys aquesta jornada de dimarts, s’han pogut formalment formalitzar (o renovar) nous contractes. És cert que són poques les operacions que es fan. Però impedir qualsevol operació hauria estat ja anticipar una mort segura. No obstant, l’AFA espera resoldre en breu la situació mentre els procediments oberts van seguint el seu curs. 

-

Relacionat

El supervisor financer té gairebé decidit tancar Assegurances Generals

Comentaris (2)

Trending