Uns dos-cents afectats pel 'cas BPA' reclamen "la veritat" després d'un any d'intervenció

Comentaris

Uns dos-cents afectats pel \'cas BPA\' reclamen \"la veritat\" després d\'un any d\'intervenció
Uns dos-cents afectats pel \'cas BPA\' reclamen \"la veritat\" després d\'un any d\'intervenció

Unes dues-centes persones afectades pel ‘cas BPA’ -treballadors, familiars, clients…- s’han concentrat durant pràcticament dues hores davant la seu central del banc intervingut, a l’inici de l’avinguda Carlemany, a tocar del carrer de la Unió, a Escaldes-Engordany, per reclamar poder “saber la veritat” i lamentar que “ja n’hi ha prou de mentides” després d’un any d’intervenció. Alguns dels concentrats han encès ciris durant la lectura d’un manifest per part d’un dels assistents. D’altres lluïen adhesius amb diferents emblemes. Des d’exigir la dimissió del Govern a demanar l’alliberament de l’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA)

L’acte s’ha celebrat pràcticament en tot moment en silenci i amb una barreja de sentiments contraposats: el cansament i el desgast pels mesos que fa que dura la situació i la indignació també per la llarga durada del procés i per la poca claredat amb què s’està gestionant. Justament, en aquest darrer aspecte ha posat l’accent el manifest llegit. “Un procés que sembla de tot menys eficient” i que lluny del que pretén el Govern i les administracions intervinents en la gestió de la crisi, pot evidenciar el fracàs de l’executiu: “Si el 10 de març passat no hi havien, que no hi eren, ni problemes de solvència ni de liquiditat, no pot ser que hi hagi un sol client que perdi un cèntim d’euro. Si un sol client perd un cèntim d’euro serà ben evident que la gestió de l’administració ha estat pèssima. Llavors no ho podran amagar més.”

El discurs ha posat de manifest els molts dubtes que un any després de l’esclat de la crisi encara romanen intactes. “Durant tot aquest temps hem vist com des de dins i des de fora se’ns ha criminalitzat a molts de nosaltres. S’ha acusat als accionistes, als treballadors, als clients de ser de tot. Els més dolents del món. Encara un parell de dies abans d’aquest malaguanyat aniversari l’AREB, el Govern, han fet públiques les suposades conclusions d’una auditoria que molt em temo que mai coneixerem de veritat. Igual com no coneixem els criteris que s’han aplicat per revisar els comptes i els clients. Ni tan sols no sabem, o com a mínim jo no sé, si estic al banc bo o al banc dolent. Fa un any, de fet, que no sabem on estem. Ningú.” 

La lectura del manifest ha acabat amb una tancada ovació després d’un “volem saber la veritat” que ha precedit, per exemple, dubtes com els que hi ha del motiu pel qual encara resta empresonat Miquel o de per què, havent el FinCEN retirat el ‘Notice’, encara es mantenen les restriccions per accedir als diners dipositats a BPA. “¿Algú ens pot respondre sense marejar més la perdiu quan es resoldrà tot això? ¿Quan podrem disposar dels nostres diners?” s’han preguntat els concentrats.

Comentaris

Trending