Una xarxa europea de lluita contra la sida ha fet arribar al ministeri de Salut la seva preocupació per la manca de mitjans que Andorra dedica a “la prevenció, l’educació i la promoció de la salut” en relació a l’esmentada malaltia. Segons ha pogut saber l’Altaveu, AIDS Action Europe s’hauria fet ressò del malestar que hi ha al col·lectiu Som Com Som pels pocs recursos que s’aboquen contra la SIDA. Malgrat que la carta s’adreça al titular del ministeri, Carles Álvarez Marfany, el principal ‘mur’ amb què topen organitzacions com les dues esmentades, segons diverses fonts, és la cap de l’àrea de promoció, prevenció i vigilància de la Salut, Rosa Vidal.
En la carta tramesa a Álvarez i firmada pel president del comitè directiu d’AIDS Action Europe, Anke van Dam, s’expressa la “preocupació” de l’organització “per la situació de les persones que viuen amb el VIH i l'accés als serveis de prevenció, proves, tractament i atenció” per a la població en general d’Andorra i, especialment, a aquelles persones més exposades a la malaltia. La xarxa europea, que aglutina 400 organitzacions de tot el continent que treballen en post del combat de la sida, recorda en la missiva que hi ha uns objectius que l’OMS recomana que s’han de complir i que, per ara, estarien lluny de l’abast del Principat.
AIDS Action Europe denuncia, en part per compte de Som Com Som, que “la distribució de condons no es proporciona en forma regular”, que el “suport de les persones que viuen amb el VIH pels seus companys es proporciona únicament a nivell voluntari” i que, “en general, el paper de les organitzacions de la societat civil no sembla estar prou reconegut”. En aquest punt, i encara que no ho esmenta directament la carta, hi hauria una crítica indirecta a Vidal, que no hauria contactat amb Som Com Som, segons ha sabut l’Altaveu, d’ençà que el col·lectiu es va tornar a reactivar. AIDS Action Europe recorda en el document tramès al ministeri que “les organitzacions de la societat civil solen ser un actor important en la resposta al VIH, ja que tenen accés a les poblacions de més risc i poden proporcionar suport d'igual a igual”.
Comentaris