Una Diada de Meritxell per tirar pilotes fora (sobre l'informe de BPA a l'INAF)

Comentaris

Una Diada de Meritxell per tirar pilotes fora (sobre l\'informe de BPA a l\'INAF)
Una Diada de Meritxell per tirar pilotes fora (sobre l\'informe de BPA a l\'INAF)

El cap de Govern, Toni Martí, s’ha fet pràcticament l’orni i ha tirat pilotes fora quan se li ha demanat avui, durant els actes oficials de celebració de la Diada de Meritxell, per l’informe que va rebre l’Institut Nacional de Finances (INAF) de Banca Privada d’Andorra (BPA) un any abans del comunicat del FinCEN que va suposar la intervenció de l’entitat financera i va portar el sector a una greu crisi. Martí ha mirat de passar de puntetes del tema després que, a Casa de la Vall, el síndic general, Vicenç Mateu, fes el tradicional discurs del 8 de setembre. Mateu és qui més s’ha referit, encara que sense citar-lo, al ‘cas BPA’ que, ha dit, ha permès “conèixer els amics i els menys amics”. El síndic ha fet una crida a no deixar-se “vèncer pel pessimisme o per la facilitat acomodatícia”. Posteriorment, i durant la missa major al santuari meritxel·lià, el Copríncep d’Andorra i arquebisbe ‘ad personam’ d’Urgell, Joan-Enric Vives, en l’homilia, ha advocat per “no ser corruptes i cobdiciosos” i, en canvi, sí “transparents i generosos”.

Centenars de persones s'han aplegat i s'apleguen des d'ahir a la nit a l'entorn de la basílica de Meritxell. El santuari canillenc s'ha omplert de gom a gom durant la celebració de l'eucaristia central de la jornada en què el Principat festeja la seva patrona. Centenars de persones, també, han aprofitat el dia, o tot el pont si n'han pogut gaudir, per fer una darrera escapada abans de tornar, demà, a l'habitualitat. La immensa majoria dels electes han assistit als actes oficials. Primer a la sessió tradicional del Consell General i, després, a la missa amb repartiment de coca i xocolata de germanor en acabar-se i ballada popular de sardanes.

Resposta amb evasives

A Casa de la Vall, i després que el síndic fes el seu parlament, el cap de Govern ha estat qüestionat per la demanda al FinCEN que han fet els accionistes majoritaris de BPA per tal que es retiri la nota feta pública el 10 de març i es revisi el cas en base a les noves aportacions fàctiques i jurisprudencials que han ocorregut fins llavors. Com els grups parlamentaris, Martí considera que tothom té el dret legítim de defensar-se i dur a terme les accions que cregui escaients. Però quan se li ha demanat específicament per l’informe que BPA va lliurar a l’INAF a petició d’aquest el 24 de març del 2014 i on s’advertia de tots els casos que podien, eventualment, generar un risc reputacional a la plaça financera (entre els quals se citava amb tot de detalls les operacions ‘Emperador’, ‘Clotilde’ i ‘Petroli’) ha respost amb evasives i mirant d’escapolir-se de les preguntes formulades pels periodistes. "El problema de BPA no el va crear l'INAF, no el va crear el Govern d'Andorra", ha afirmat Martí, que ha assegurat que l'afer és "molt dur" i ha suposat "un desgast" per a un executiu que "es tornaria a desgastar amb la mateixa intensitat" perquè "estem convençuts" que era, l'adoptada pel Govern, la millor solució. El màxim responsable de l'executiu ha encoratjat tots els agents afectats per la crisi financers i, també, les autoritats polítiques a "fer una reflexió en positiu" sobre organismes com l'INAF o l'UIFAnd.

Meritxell marca l’inici del curs a molts nivell, tal com ha recordat el síndic. Aquest 8 de setembre, per a Vicenç Mateu, és “la fita d’un nou començament. I és alhora un recordatori no només de qui som, sinó també de com hem arribat a ser-ho. Un recordatori de l’esforç i la tenacitat d’aquells que ens han precedit, de la intel·ligència i l’astúcia en l’exercici de la diplomàcia, de la perseverança en mantenir un equilibri secular que ens ha permès de perviure independents”. Mateu ha esmentat en el seu discurs a Casa de la Vall tot un seguit de valors (“l’austeritat, la fraternitat, la valentia, la fortalesa de caràcter”) que “en els moments d’especial trasbals que ens ha tocat viure, sapiguem fer-los nostres i que siguin, més que l’àncora que ens aferra al lloc on som i evita que anem a la deriva, el far que permet orientar-nos i ens ajuda a continuar el viatge”. El síndic ha recordat que “la passada primavera, Andorra va viure una autèntica commoció. Una sotregada important que va posar en entredit la confiança en el país i en les institucions. Vàrem passar dies agres, moments complicats, on, com en el caure de les fitxes del dominó, tot se’n podia anar en orris. Vam conèixer els amics i els menys amics. Andorra i el seu bon nom va quedar en entredit. Vam passar angoixa, potser fins i tot por. Malgrat la dificultat de la situació, els ciutadans d’Andorra van donar una lliçó de civisme i maduresa i van saber mantenir un comportament exemplar”. També el Copríncep Vives ha afirmat en l'homilia que “la legislatura està sent costosa i complexa” i per això ha intercedit davant la Verge perquè els polítics, les autoritats, “tinguin saviesa, tinguin encert”. I ha defensat la “unió i la fraternitat” com a repte per superar els entrebancs.

El síndic general, que ha deixat clar que és Andorra i els andorrans els primers que han de treballar per superar-se i no pas esperar “alguna cosa que ens vindrà donada de fora”, ha parlat de mantenir la identitat singular del Principat, els trets diferencials, però adaptant-los als nous temps. “Desterrem d’una vegada per totes l’Andorra de la mediocritat, l’Andorra dels llestos, també l’Andorra dels tòpics”, ha afirmat. Per després trencar diverses llances a favor de l’optimisme. “No ens deixem anar. No ens deixem vèncer pel pessimisme o per la facilitat acomodatícia. Siguem exigents, cadascú des del seu lloc, primer amb nosaltres mateixos i després amb tots els altres, perquè tots formem part d’un mateix projecte. Fem cada dia, a cada moment, en cada acte, una Andorra millor. Més respectuosa, més educada, més integrada, més amable. Més professional, més rigorosa, més endreçada, menys sorollosa, més polida. Més orgullosa de la seva cultura, de la seva història, del seu patrimoni, de la seva llengua.”

Sobre rodes

Amant com és del ciclisme, Vicenç Mateu no s’ha pogut estar de considerar que amb ‘la Vuelta' i els mundials de BTT a Vallnord el país ja va sobre rodes. “Aquests darrers dies hem pogut observar el país amb ulls nous. Ja tocava; ja era hora també de recollir els fruits del gran treball de moltes persones a qui hem d’agrair llur esforç i dedicació. Desprès de mesos d’una mateixa música, Andorra ha pogut oferir una imatge que és la que més s’ajusta a allò que som i que volem ser. Un país amable i simpàtic, un país de pau, terra d’acollida i d’oportunitats. Terra d’aventura. Un país jove i dinàmic, ple de bona gent, un país que es mou, un país en el que passen coses i sempre hi ha coses a fer. Un país que no deixa ningú enrere”. Fora de l’homilia i ja en el comiat de la missa, Joan-Enric Vives, de forma general i després d’augurar que el relleu al Col·legi Sant Ermengol (els salesians en deixen la direcció després de mig segle de comandar-la) es farà sense sobresalts, ha mostrat la seva confiança en el treball del Govern i “la seva sensibilitat”.

Mentre DA veu la 'crisi BPA' encarrilada l'oposició considera que el pitjor encara ha d'arribar

La visió sobre les conseqüències o la manera de gestionar el 'cas BPA' és molt diferent si es tracta d'escoltar la majoria demòcrata o algun dels portaveus dels tres partits que estan a l'oposició parlamentària. Ladislau Baró, Josep Pintat, Víctor Naudi i Rosa Gili han deixat clar que mentre els taronges ho veuen tot de color de rosa, els blaus, violetes i vermells ho veuen més aviat negre. Segons el president del grup de DA, Ladislau Baró, "la fase aguda entenc que ja s'ha superat i s'ha superat bé". El polític lauredià ha recordat que la crisi generada per la nota del FinCEN del 10 de març és "una qüestió molt complexa" però s'està "en la bona línia" després d'una actuació administrativa global duta a terme "amb decisió i amb prudència". El liberal Josep Pintat ha avisat que "els impactes de la crisi els veurem d'aquí mig any o un any" i que ara cal prestar atenció a la situació en què queden "els empleats, els clients i com queda la imatge del país". La socialdemòcrata Rosa Gili també ha ressaltat el fet que la crisi financera "tindrà repercussions inevitables sobre l'economia" i caldrà estar atents fins on arriben aquestes afectacions. El president suplent del grup mixt i líder parlamentari d'SDP, Víctor Naudi, ha lamentat que durant el seu discurs, el síndic hagi parlat, sense citar-lo, del 'cas BPA' com si "s'hagi passat pàgina" quan "les conseqüències d'aquesta crisi encara han de venir. No està acabada ni de bon tros".

Comentaris

Trending