Una desena de baixes més a BPA en el trànsit del personal cap a Vall Banc

Comentaris

Una desena de baixes més a BPA en el trànsit del personal cap a Vall Banc
Una desena de baixes més a BPA en el trànsit del personal cap a Vall Banc

Una desena de treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) han causat baixa de l’empresa entre la setmana passada i aquesta en el trànsit cap a Vall Banc. Els empleats han decidit agafar les compensacions proposades en lloc d’incorporar-se al banc pont amb les condicions que els oferien. Aquest cap de setmana és crucial per a la nova entitat. Dimecres que ve preveu obrir sí o sí encara que l’operativa presenti nombroses deficiències.

Una de les qüestions a resoldre era la del personal. I des de la setmana passada s’han anat signant els contractes per part del personal escollit per passar a Vall Banc. Excepte els salaris més baixos procedents de BPA, a la resta d’empleats se’ls han proposat retallades notables. De mitjana, de l’ordre del 21-22%. Alguns dels elegits, però, no han acceptat les reduccions plantejades o, simplement, amb l’oferta que tenien sobre la taula han prescindit plegar.

Segons les fonts, entre la setmana passada i aquests darrers dies han estat una desena les persones que han causat baixa, amb la qual cosa s’aprimarà la plantilla inicialment dissenyada per al banc pont, de l’ordre de 135. Algunes de les renúncies o acomiadaments pactats corresponen a personal de més de trenta anys a l’empresa o empleats que han gaudit de posicions properes a l’antiga direcció però que durant aquest any llarg de crisi han sabut reconduir la seva situació i ‘fidelitats’ dins de l’estructura muntada per l’AREB.

Les indemnitzacions que s’han atorgat han estat del 50%, el 75% i el 100% del que inicialment els pertocaria per un acomiadament no causal. Les fonts consultades han lamentat el fet que la decisió de triar un percentatge o altre ha estat altament discrecional i, fins i tot, proper a l’arbitrarietat. En funció de la sintonia que s’ha tingut o del suport donat a l’administració actual, la tria de la compensació hauria estat més benevolent, fet que ha indignat alguns sectors de l’entitat, segons les fonts consultades.

Serrells amb JC Flowers

La qüestió del personal és una de les que s’ha de resoldre amb els responsables dels adjudicataris del banc pont. L’oferta de JC Flowers era vinculant, però està condicionada a un seguit de factors, imposats pel fons voltor americà, que no han transcendit. I segons fonts coneixedores del dossier, els treballadors i la graella salarial en pot ser un d’important. 

De fet, la setmana vinent s’espera al Principat una comitiva de representants de JC Flowers amb la qual s’ha de fer una primera trobada negociadora per començar a llimar serrells. La negociació la dirigeix la delegació europea del fons inversor, amb seu a Londres, que estarà acompanyada d’assessors legals espanyols i andorrans que ja van participar en la confecció de l’oferta. No es preveu una negociació fàcil tot i l’interès de Flowers. De fet, es preveu un termini màxim de mig any per arribar a una entesa (o no) definitiva. 

Just mig any és el temps en què s’han dividit els dipòsits dels clients, amb la qual cosa en sis mesos o una mica menys el fons adjudicatari i tots plegats podran veure el múscul real de Vall Banc i la capacitat de retenir clients que ha tingut. Cert que hi ha un volum creditici important que pot interessar el fons. I amb el qual obtindria negoci segur. Però si a mida que es vagin cancel·lant crèdits i hipoteques desapareixen clients i no n’accedeixen de nous, poc marge hi haurà perquè el banc realment s’acabi implantant.

Migració i espera de cues

D’entrada, però, la realitat imminent és el procés de migració, que agafa tota la seva intensitat aquest cap de setmana. L’equip informàtic del banc en ple treballarà tot el cap de setmana, i també personal d’altres departaments, per fer el trànsit i la separació definitiva entre BPA i Vall Banc. També s’han de separar físicament espais i arxius documentals. Segons el guió intern al qual va tenir accés l’Altaveu, es preveu que hi hagi personal que doni servei a clients de les dues entitats, però en el document ja s’adverteix que s’haurà d’anar molt en compte, per exemple, alhora d’atendre el telèfon o de fer alguna trucada de quina extensió es fa. Vall Banc té una numeració telefònica diferent. Per posar un exemple, mentre el número d’atenció al públic del banc pont és el 376 750700 l’homònim de BPA és el 376 873500.

La migració tècnica no es preveu senzilla. Però tampoc no es planteja que dimecres no obri la persiana Vall Banc. L’entitat bancària pont començarà a operar sí o sí. Amb l’operativa i el servei que pugui oferir. Segons fonts coneixedores del procés, els treballs i les proves que s’han estat fent aquests darrers dies han evidenciat nombroses mancances, però se supliran com es puguin.I els primers dies d’obertura al públic hi haurà un dispositiu especial muntat perquè s’esperen cues i un allau de clients que voldran posar-se al dia ‘de les novetats’ i poder retirar tots els diners que puguin. Per a molts dels dipositants serà també la manera de saber si han passat al ‘banc bo’ o han quedat travats al ‘banc dolent’.

A molts dels clients, tant d’una banda com de l’altra, se’ls ha començat a reclamar els darrers dies nova documentació per acabar de perfilar els KYC. En alguns casos, segons que han informat les fonts consultades, s’ha sol·licitat informació que ja havia estat demanada, generant indignació entre els clients. Els gestors i els assessors de PwC, però, es neguen sistemàticament a signar qualsevol rebut per evitar responsabilitats en cas de pèrdua o mal ús dels documents facilitats. Això també ha fet que alguns clients es neguessin a aportar paperassa i, d’aquí, que se’ls hagi bloquejat.

Comentaris

Trending