Una denúncia d’un sol jugador per un deute de 7.000 euros va provocar la sanció de la FIFA a Lusitans

La va interposar el davanter xilè Pablo González, a qui el club va fer contracte però finalment no va inscriure per no tenir els papers d’immigració, segons explica el president

Pablo González, a la dreta, amb Nico Medina, quan es va anunciar el seu fitxatge per Lusitans.
Pablo González, a la dreta, amb Nico Medina, quan es va anunciar el seu fitxatge per Lusitans.

La sanció que la FIFA ha imposat al Lusitans i que deixarà el club, un dels clàssics del futbol andorrà ara a la segona divisió, sense poder fitxar fins a juliol del 2021 té el seu origen en una reclamació de tot just 7.000 euros feta per un jugador que, a més, ni tan sols va arribar a debutar amb l’equip. En concret, la denúncia la va interposar el davanter xilè Pablo González, que havia de fitxar per l’equip l’estiu del 2018 però que finalment no va ser inscrit. A més, i segons ha explicat el mateix futbolista, el risc és que, en cas de no satisfer el deute, l’organisme internacional podria prendre noves mesures envers l’entitat.

Pablo González va arribar a Andorra l’estiu del 2018. Juntament amb Nico Medina, ara a les files del Santa Coloma, havien d’incorporar-se a les files de Lusitans. El davanter acumulava una llarga experiència en clubs del seu país i, segons explica, va signar contracte amb l’entitat. A l’hora de la veritat, però, no arribar ni a disputar ni un sol partit perquè, assegura, “no em van inscriure”. Lamenta que, a més, “es van portar molt malament amb mi”.

El davanter, que ara està retirat i viu a Catalunya, on fa d’entrenador al futbol base del CD Masnou, va consultar llavors amb un advocat i aquest li va recomanar que presentés denúncia. I que ho fes, amb el contracte signat, davant la FIFA. “Em va dir que el club tindria poca cosa a fer”, indica. I, efectivament, l’organisme internacional li ha donat la raó.  

El futbolista reclamava poc menys de 7.000 euros. És a dir, el que hagués percebut d’haver complert el contracte que va signar amb Lusitans. Inicialment, la FIFA va donar un termini de 45 dies per satisfer el deute i, com que no ho va fer –el 18 de desembre finalitzava el temps-, es va aplicar la sanció: tres finestres de mercat sense poder inscriure jugadors. És a dir, la d’aquest gener, la del proper estiu i la del gener del 2021. Per tant, no podran fitxar ningú fins a l’estiu de l’any vinent.

González, a més, remarca que el càstig no eximeix el club del pagament. Així està pensada la nova normativa FIFA, que va ser modificada ara fa uns mesos, justament, per lluitar de forma contundent contra els clubs deutors. Avisa que, si segueix sense cobrar, l’organisme internacional té previstes altres sancions que es podrien imposar a Lusitans.

Sobre la sanció, també s’ha pronunciat qui encara, oficialment, figura com a president, Antonio da Silva, tot i que, a inici de temporada havia pactat deixar l’entitat en mans de l’empresari Nelson Ferreira. L’històric mandatari del Lusitans no amaga el desacord amb la sanció imposada per la FIFA. Recorda que la denúncia la va formular “un futbolista que no va arribar a jugar” i afirma que “no el vam poder inscriure perquè no tenia els papers a immigració; la culpa va ser seva”.

El club sembla viure un buit de poder, ja que no es va arribar a concretar el traspàs de poder previst al setembre

El càstig de l’organisme internacional, però, és només un dels nombrosos problemes que afecten l’entitat, entre ells una sensació de buit de poder, provocada, justament, pel fet que no es va arribar a concretar l’arribada dels nous responsables. Da Silva, que fa uns dies que es troba a Portugal, assegura que “no sé què estan fent els germans” i lamenta que “em carreguen les culpes de tot”. Per la seva banda, Nelson Ferreira afirma que “anava a quedar-me de president, però no vam arribar a un acord perquè vaig veure que hi havia molts problemes; fa mesos que no en sé res del club”.

Un altre dubte és què ha estat dels diners pagats per la Federació corresponents a la participació del club en la Lliga Multisegur la temporada 2018-19, que va acabar amb el descens a segona de l’equip. Algunes fonts assenyalen que s’haurien cobrat ja fa mesos per avançat, però ningú sap què s’ha fet d’ells.

I en mig de tot aquest “merder”, com ha arribat a qualificar la situació alguna de les fonts consultades, hi ha els jugadors. Oficialment, l’equip torna a tenir partit el proper cap de setmana. En aquest cas, el duel de vuitens de final de la Copa Constitució contra el Carroi, que s’ha de disputar diumenge a les 20.00 h., però no està gens clar si el compromís s’arribarà a jugar o, si es juga, en quines condicions. Actualment, la plantilla tindria quinze futbolistes –i queda clar que no pot incorporar-ne cap més-. Ja dissabte passat, només nou van acudir al duel de lliga contra l’Immobiliària CISA la Massana, però els darrers esdeveniments fan pensar que la situació es pot repetir, fins i tot, empitjorada. Hi ha qui ja apunta que “només un miracle” pot acabar evitant la desaparició de l’entitat.

Etiquetes

Jugadors dels Lusitans en un partit de la temporada passada.

Relacionat

La sanció de la FIFA a Lusitans el deixa sense poder fitxar fins a l’estiu del 2021
Jugadors dels Lusitans en un partit de la temporada passada.

Relacionat

Els responsables dels Lusitans amenacen de donar de baixa el club

Comentaris (3)

Trending