“Una cosa és la quantitat demanada; una altra serà l'atorgada”

El Govern adverteix que analitzarà les, fins ara, 504 peticions al programa de crèdits tous per veure si els diners sol·licitats són per les despeses previstes i si el negoci té o no fons a la tresoreria per afrontar pagaments

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

Ja són 504 les empreses o autònoms que han presentat una sol·licitud per participar en el programa de crèdits tous impulsat per frenar els efectes econòmics de la crisi del coronavirus. Tot indica que, almenys pel que fa als diners demanats, s’estaria emprant ja bona part de la partida inicialment prevista (130 milions, dels quals 60 per despeses de funcionament i 70 per fer front a quotes de préstecs). El portaveu del Govern, Eric Jover, ha indicat, però, que ara s’haurà d’analitzar demanda per demanda tant per si es concedeix el crèdit com si es fa per tota la quantitat reclamada. De fet, ha donat a entendre que en alguns casos podria ser que el que s’acabés concedint al final quedés per sota de la petició feta.

Jover ha explicat que el nombre de sol·licituds ja supera les 500. En concret, 504, entre empreses i treballadors per compte propi. Ara bé, el que no ha volgut revelar -al·legant que no disposava de la dada, tot i que en la roda de premsa de dijous sí que la va donar-, l’import que suposarien totes les peticions. Dijous, amb 218 demandes, el volum de diners era de 50 milions. Per tant, tot fa pensar que aquest ja ha superat els 100 i, per tant, s’apropa als 130 inicialment previstos.

Jover, però, ha donat a entendre que, en alguns casos, es podria decidir no atorgar el crèdit per tot l’import reclamat. “Ara, haurem d’analitzar les circumstàncies de cada empresa i de cada autònom”, ha avançat, tot indicant que, per una banda, “mirarem si la quantitat es correspon a les necessitats reals a la tipologia de despeses que permeten els crèdits”. Per l’altra, també es mirarà quina és la situació de la tresoreria de cada negoci. Ha explicat que la voluntat és prioritzar aquells que no tinguin fons per fer front als pagaments. Per tant, “una cosa serà la quantitat demanada i una altra, l’atorgada”.

Jover no ha volgut donar la dada de l'import que suposen els crèdits demanats -al·legant que no el tenia-, però tot fa pensar que ja supera els 100 milions i s'apropa als 130 inicialment previstos

El portaveu de l’executiu ha explicat també que, juntament amb la ministra de Turisme, Verònica Canals, han mantingut una reunió amb representants del sector hoteler. D’ella, ha afirmat, “sortim amb un missatge positiu, de bona col·laboració per part d’una branca important”. De fet, ha assegurat que s’han “aclarit possibles discrepàncies”, especialment tenint en compte el comunicat conjunt de totes dues patronals -Unió Hotelera i Autèntics Hotels d’Andorra-, mitjançant el qual reclamaven anar més enllà amb les mesures, reducció de salaris inclosa, si es volia evitar el tancament d’empreses.

“Un cop analitzades, són més elements de tempo que no pas tipologies de solució”, ha indicat Jover, que ha apuntat que “ells segurament parlen més a mitjà termini” i, en canvi, “nosaltres anem pas a pas” i, per tant, s’adoptaran noves mesures “en funció de l’evolució de l’emergència”. Sobre aquest punt, ha admès que “si s’allarga la crisi, tot i els ajuts que desenvolupem, hi ha empreses que hauran de plantejar-se la viabilitat i possibles acomiadaments”. Llavors, “buscarem quines mesures es poden prendre per mantenir al màxim la cohesió social”. I aquestes sí “podrien implicar reducció de salaris per part de treballadors”.

En cas de fer això, ha matisat, també s’analitzarien altres actuacions complementàries. “Quan desenvolupem una mesura econòmica, hem de partir del principi de corresponsabilitat i tots hem de fer esforços. Si es redueixen sous, haurem de mirar quin impacte té i tenir mesures són necessàries perquè sigui sostenible”, ha indicat, preguntat sobre si sobre la taula es posaria llavors una suspensió dels lloguers a particulars.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending