Una batussa entre dos experimentats advocats amb un notari i un batlle de testimonis arriba al TC

Comentaris

Una batussa entre dos experimentats advocats amb un notari i un batlle de testimonis arriba al TC
Una batussa entre dos experimentats advocats amb un notari i un batlle de testimonis arriba al TC

Un recurs d’empara que el Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit ha posat al descobert una batussa entre dos prestigiosos i experimentats advocats del Principat. Un i l’altre, Antoni Duró i Miquel Àngel Canturri, no van arribar a les mans però poc hi va faltar. Sort encara de la intervenció del llavors batlle president, David Moynat, que era a la reunió on hi va haver l’altercat.

De l’aute dictat pel TC i publicat aquest dimecres al Butlletí Oficial del Principat (BOPA), gairebé el que menys interessa és la decisió de l’Alt tribunal. Miquel Àngel Canturri va interposar el recurs d’empara en considerar que les resolucions del batlle instructor en relació a la querella criminal que al seu dia va interposar contra Duró per un delicte menor d’injúries, per un delicte menor d’amenaces no condicionals i per un delicte menor de maltractament corporal lleu en grau de temptativa no respectaven el seu dret a un procés degut, ja que les decisions del batlle, a parer de qui va ser ambaixador del Principat d’Andorra a París i candidat a membre del propi TC, no van ser lògiques.

El recurs d’empara no s’admet a tràmit perquè, seguint el fil argumental també defensat per la fiscalia, el TC recorda que no es tracta d’un tribunal de tercera instància o de cassació. I que “no li correspon controlar les decisions jurisdiccionals salvat que siguin manifestament arbitràries, irraonables i incoherents”.  El Constitucional considera que la desestimació de la demanda presentada per Canturri ho va ser “mitjançant una argumentació jurídica coherent i racional”. Per tant, no dóna lloc a l’admissió del recurs.

L’altercat

Però allò sucós del recurs és que permet descobrir una escena gens agradable entre els dos experimentats lletrats. I ve de lluny. Fa més de tres anys que es va viure. En concret, l’altercat es va produir el 26 de setembre del 2013. L’escenari de la història, un sala del despatx del notari Isidre Bartumeu, també present a la reunió. Canturri, acompanyat de la seva filla, exbatlle i també advocada, i els també esmentats Moynat i Duró completaven el reguitzell d’assistents a una trobada que tenia per objecte discutir sobre el contingut d’una reunió prèvia.

Canturri, segons els antecedents de l’aute publicat aquest dimecres al BOPA, va retreure que Duró hagués dit, en aquella trobada prèvia, que els seus clients “es reservaven una arma” en el marc d’una negociació en curs. No era pas una arma de foc. Era una qüestió metafòrica. Els seus clients es reservaven elements per aportar més endavant en funció del transcurs de la negociació. Canturri assegurava que Duró havia pronunciat aquella frase i Duró ho negava. La defensa dels seus arguments, o de la seva posició, va anar pujant de to. Fins arribar a una notable agressivitat verbal.

Tots dos advocats es van començar a acusar, recíprocament, d’estar mentint. Fins que Antoni Duró, segons Miquel Àngel Canturri “s’hauria aixecat bruscament de la cadira i hauria dit: ‘em cago en la mare que et va parir’”. Segons la mateixa versió, mentre l’exambaixador es mantenia assegut, l’altre lletrat, exbatlle també, es va moure “amb la intenció manifesta de voler-lo agredir físicament dient amb to amenaçador ‘li inflaré els morros a aquest tio’”.

Segons continua recollint l’aute, “l’agressió hauria estat evitada pel batlle senyor David Moynat Rossell, que s’hauria interposat entre els dos advocats. Finalment, el senyor Miquel Àngel canturri  Montanya va marxar del despatx mentre que el batlle impedia que el senyor Antoni Duró Arajol s’hi atansés”. A partir d’allí s’interposaria la querella esmentada i es va fer la investigació oportuna, amb un sobreseïment provisional posterior de les diligències i la desestimació de la querella per la temptativa d’agressió amb un raonament que és el que Canturri ha acabat qüestionant davant el TC. Sense que l’Alt tribunal li hagi donat la raó.

Comentaris

Trending