Una andorrana que va deixar desencantada la policia 'triomfa' ara a l'Scotland Yard

Comentaris

Una andorrana que va deixar desencantada la policia \'triomfa\' ara a l\'Scotland Yard
Una andorrana que va deixar desencantada la policia \'triomfa\' ara a l\'Scotland Yard
  • Emma Benet va ser la primera de la seva promoció, i després de sis anys al cos de l'ordre va demanar una excedència perquè no la convencia el que veia
  • Es va llicenciar en Dret i quan al 2013 es va interessar per tornar, el panorama professional que li van dibuixar la va fer renunciar a tot i va marxar a Londres
  • Ara torna a treballar com uniformada i aquest juliol rebrà juntament amb un company un reconeixement per haver salvat un noi que s'ofegava en un llac

Emma Benet apuntava alt des del primer dia que va iniciar les proves per convertir-se en policia. Tan bé les va fer que, a mitjan de la dècada passada, va ser una de les primeres dones en liderar de forma absoluta la seva promoció. Va intentar escalar posicions dins el cos. Però ben aviat es va adonar que allò no era el que es pensava. Primer va agafar una excedència i es va formar més (va llicenciar-se en Dret). Finalment, el 2013 es va desvincular del tot desencantada amb la carrera que se li oferia al despatx de l’Obac. Aquest juliol, en canvi, serà reconeguda a Londres per haver contribuït a salvar un nen que s’ofegava en un llac glaçat. Avui forma part de l’Scotland Yard. Va començar patrullant. Ara, però, és a la unitat d’investigació de la policia metropolitana. 

A Andorra, com sol ser habitual, va passar per totes les àrees malgrat que el fet de ser la número 1 de la seva promoció li atorgava certs privilegis. A la unitat de fronteres ja va començar a destacar. Va apuntar-se alguna promoció interna i acabaria a l’àrea de policia criminal. Investigant. Ara també investiga, malgrat que en no tenir una carrera de ciències no pot entrar al laboratori, fet que sí podia fer al Principat. Li toca treure l’entrellat de delictes menors. Treball de despatx i de sortir al carrer quan el cas ho demanda. Ha tornat a l’uniforme. I després del desencís d’Andorra, a Londres se la nota altra volta satisfeta de servir el ciutadà.


A la policia metropolitana de la capital anglesa hi va començar patrullant; ara forma part del departament d'investigació, com ja va fer al Principat


Va començar patrullant. Trepitjant els carrers de la capital del Regne Unit, on es va traslladar el 2013 per, entre altres coses, fer-hi de professora. Parla, almenys, quatre idiomes fil per randa. I en altres es pot defensar. “Vaig començar patrullant i ara estic al departament d'investigació. Està bé, molt més tranquil que no pas abans.” Després de tots els episodis terroristes i similars que ha viscut Londres, ser policia allí no deu ser fàcil. “La veritat és que sí, el tema aquí està molt tens però jo m'ho agafo com una experiència. Intento ser positiva”, afirma l’agent Benet.

Va exercir com a policia a Andorra sis anys. Se’n va afartar definitivament quan, en pretendre tornar al cos després de l’excedència, primer va voler saber quines perspectives professionals se li oferien. I més després d’haver-se llicenciat, durant l’excedència, en Dret. Li van dir, amb bones paraules, que s’hi posés fulles. Que era vàlida. Molt. Però que hi havia altres barems a tenir en compte a l’hora d’obtenir progressos professionals. Va decidir plegar veles i marxar del país.


L'agent reconeix que els episodis de terrorisme viscuts a la ciutat han tensat molt l'ambient, però "jo m'ho agafo com una experiència. Intento ser positiva"


Ara fa de policia i somriu. Això sí, a Londres. I aquest juliol, en una gala, serà premiada per la seva tenacitat vers els altres. De fet, a Andorra, el gran públic s’acabarà assabentant del retorn d’Emma Benet a l’uniforme gràcies al reconeixement en qüestió. Els ‘National Police Bravery Awards’ que els patrocina una mútua policia i posa en relleu cada any una gesta, una petita heroïcitat, la valentia d’un (o dos, en aquest cas) agent. Dos policies de Kidbrooke en aquest cas. Per salvar la vida d’un nen que s’ofegava. I en el cas de Benet, estant fora de servei.

La policia andorrana caminava amb els seus gossos -és una amant dels cans- quan va veure un noi que tractava de rescatar al seu gos d'un llac gelat al parc de Sutcliffe, al sud-est de Londres. Tan bon punt es va acostar al noi per advertir-lo del gel, va caure a l'aigua. Les temperatures gelades començaven a passar-li factura i el noi mirava de combatre’l i de sortir d’allà com pogués. Sense aconseguir-ho. Benet explica en mitjans anglesos que "va començar a cridar: ‘ajudeu-me, ajudeu-me’". El fred, el gel, era de tal magnitud que el noi ni tan sols podia nedar. “Vaig trobar un bastó molt llarg, així que em vaig ficar al gel i em vaig acostar al nen. El pobre noi estava tan gelat que no podia ni agafar el pal: no tenia forces. Així que, mentre agafava la mà per treure'l de l'aigua, de sobte el gel es va trencar sota meu i també vaig anar a l’aigua". No obstant això, seria d’ajut per al menor. I més encara quan va aparèixer un altre agent, Marcus Sinkinson.

Aquest agent es va treure aquelles parts de l’uniforme que més el molestaven, que més l’inquietaven -la cartutxera, l’armilla, el cinturó de la pistola- i es va endinsar en l’aigua. Va trencar una mica de gel i amb l’ajut de la seva companya “me’l vaig enfilar a l’espatlla i vaig aconseguir treure’l de l’aigua”, explica Sinkinson, que deixa clar que no va actuar “perquè sigui agent de policia: és que sóc ésser humà”. La parella s’ha mostrat molt satisfeta del reconeixement tot i que tant l’andorrana com l’oficial que va contribuir a la gesta han deixat clar que no actuen per rebre elogis, perquè cada dia hi ha companys que fan gestes més grans o més petites. El president de la Federació de Policia de la zona metropolitana de Londres, Ken Marsh, ha afirmat que "la formació dels oficials de policia els ajuda a saber què fer en situacions com aquestes, però res no els pot preparar per a situacions de vida i mort”. Marsh hi ha afegit que “aquest incident torna a demostrar com els policies fan molt més que lluitar contra el crim”. I “arriscant les seves vides pel bé del jove” Emma Benet i Marcus Sinkinson han contribuït a fer més gran i millor el servei que fa la policia de londinenca.

Comentaris

Trending