Un informe pericial encarregat pel SAAS atribueix a la fatalitat la mort el maig d'un nadó acabat de néixer a l'hospital

Comentaris

Un informe pericial encarregat pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) a un centre sanitari català acreditat per fer aquest tipus de treballs ha conclòs que no hi va haver mala praxi en l’assistència mèdica que va rebre una dona que va veure com poc després de parir, el seu nadó ‘sismesó’ va acabar morint. L’informe mèdic afirma que l’òbit del bebè només es pot atribuir a un cúmul de fatalitats.

L’estudi forma part de l’expedient que s’ha anat confeccionant en el marc de la investigació del cas ocorregut el 31 de maig passat. La conclusió de l’informe contrasta amb el que mantenia la família del nadó mort, que va arribar a assegurar dies després del luctuós fet que disposava d’una gravació feta amb un mòbil i en què algun dels metges participants en l’atenció mèdica que va rebre la partera, suposadament, estaria reconeixent ‘en calent’ que s’havien equivocat.

Mig any després d’aquell malaurat fet, fonts coneixedores del cas han assegurat que no hi ha cap acció judicial en contra de l’hospital. Fonts properes al cas han explicat que la representació legal de la família del nadó mort sí que va fer uns contactes amb responsables de la cobertura asseguradora del SAAS. Uns i altres es van mostrar disposats a avaluar una possible compensació, però l’hospital, segons que ha sabut ara l’Altaveu, sempre va deixar clar que l’informe de part encarregat no evidenciava una actuació dolosa ni greument negligent per part dels professionals que van intervenir en l’atenció a l’embarassada, primer, i en el part posterior.

Les mateixes fonts han assegurat que després d’aquells contactes, que s’haurien fet fa ben bé tres mesos no hi ha hagut cap altre moviment. I malgrat que el termini per interposar una acció penal -fins i tot, encara d’una altra naturalesa ara per ara- encara queda obert, el SAAS, amb tota la prudència deguda, no és que hagi arxivat el cas però no el té ara mateix sobre la taula.

Els fets

El fet, que va passar el dimarts 31 de maig a mitja tarda, va causar consternació entre els integrants de la família hospitalària. Inicialment, la família de la noia afectada, primerenca, van donar mostres de voler interposar una querella criminal per una negligència professional molt greu amb resultat de mort. La noia, embarassada de sis mesos, va acudir al centre sanitari un dimarts al matí al·legant un fort malestar abdominal. 

Els metges que la van atendre, sempre segons fonts properes als afectats, no van lligar mai les dolences amb l’embaràs de la jove. Encara més, com que fa un temps havia patit trastorns mentals que fins i tot l’havien obligat a l’internament hospitalari, van arribar a creure que podia ser un ‘dolor imaginari’, ja que seria un dels símptomes que dóna el trastorn que patia i la medicació que al seu dia se li va haver de donar llavors.

Per intentar calmar el dolor que patia, se li van subministrar diversos fàrmacs. Però lluny de remetre, els dolors van passar a ser contraccions al cap de les hores i una ginecòloga va haver de procedir a fer una cesària d’urgència. El nadó va néixer amb vida. Però no va poder superar el procés de tot plegat i no es va ser a temps de traslladar-lo a un centre millor preparat (a Barcelona, aparentment) per oferir l’atenció deguda al menor.

Comentaris

Trending