Un exdirectiu de Siemens implicat en un escàndol de corrupció va moure diners a Panamà via Andbank

Comentaris

Un exdirectiu de Siemens implicat en un escàndol de corrupció va moure diners a Panamà via Andbank
Un exdirectiu de Siemens implicat en un escàndol de corrupció va moure diners a Panamà via Andbank

Un antic directiu de la multinacional Siemens, Jürgen Radomski, implicat en un cas de corrupció que va afectar la companyia i diversos dels seus directius, havia mogut diners a través d’Andbank, tant a Andorra com a Panamà. El nom de Radomski, com posen de relleu diversos mitjans alemanys, apareix en els denominats ‘Papers de Panamà’. L’antic director de recursos humans de Siemens va usar l’entitat andorrana per poder desviar diners sense que els hi poguessin seguir el rastre les autoritats tributàries (i d’altra naturalesa) del seu país.

L’escàndol va saltar a la llum pública a finals del 2006 quan la fiscalia de Múnic va començar a investigar una dotzena d’alts comandaments de la companyia que havien anat desviant diners cap a empreses tapadora i societats en paradisos fiscals. Suposadament, creien els investigadors, eren per pagar suborns. De fet, presumptament així la multinacional havia aconseguit algunes adjudicacions molt quantioses, a banda d’estalviar-se tributació. En la divisió de comunicacions, on sembla que va començar tot, sols entre l’any 2000 i el 2006 hi va haver un ‘estalvi’ de 176 milions d’euros en impostos. Radomski estava entre els directius investigats i que se’n van anar al carrer. Alguns, a partir del 2008, van arribar a acords extrajudicials amb la companyia per evitar anar a judici.

Ara, i arran de l’afer dels ‘Papers de Panamà’, publicacions com tagesschau.de expliquen que l’exdirigent de Siemens va obrir un compte a Andbank de Panamà el 2012 amb la intenció de transferir-hi fons que tenia al banc Vontobel de Zurich a nom d’una societat anomenada Hightech Development Limited i domiciliada a les Illes Verges britàniques. El mecanisme per treure diners de Suïssa i portar-lo a Panamà va implicar la intervenció de diversos bancs per actuar de manera interposada i així evitar deixar rastre. Com a mínim, per no evidenciar un rastre directe.

Radomski tenia a Suïssa francs suïssos i euros. Tota la quantitat de diners van anar a parar, d’entrada, a la seu londinenca de HSBC. De Londres cap a Nassau. I és aquí on els imports se separen. Els euros es canalitzen cap a Alemanya i els francs suïssos es canalitzen, segons els mitjans d’informació alemanys, a través d’Andorra (tagesschau.de cita textualment Banc Agrícol d’Andorra). El 27 de desembre del 2012 Andbank Panamà va confirmar que tots els diners havien arribat a destinació. 1.126.000 francs suïssos i 2.047.000 euros.

Oleguer Pujol, també

La unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) de la policia nacional espanyola té a sobre de la taula informació sensible sobre les relacions d'Oleguer Pujol amb el despatx d'advocats Mossack Fonseca de Panamà, el bufet que estaria rere de tota la història dels ‘famosos’ ‘Papers de Panamà’. La UDEF es va posar en marxa, segons que publica el digital Crónica Global, després de conèixer el contingut de la comissió rogatòria procedent d'Andorra que havia sol·licitat el jutge central d'instrucció número 5, José de la Mata, que investiga el primogènit de la família Pujol. I de rebre, concretament, una voluminosa documentació procedent d’Andbank.

Aquesta rogatòria, que descriu sospitosos moviments de capital entre empreses constituïdes al Principat i altres a Panamà, va ser requerida, al seu torn, pel jutge central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, que investiga el petit dels Pujol per blanqueig i delicte fiscal. Segons Crónica Global, les alertes es van disparar un cop creuades les dades de les empreses vinculades a Oleguer Pujol (i que, d'alguna manera van participar en l'operació de compra el 2007 de 1.527 oficines al Banc Santander que va ascendir a més de 2.000 milions d'euros) i les empreses instrumentals andorranes sota tutela dels Pujol. La policia investiga Oleguer Pujol perquè, entre altres coses, va gestionar la controvertida operació de compra d'aquestes sucursals a través de la societat Drago Capital en companyia del seu soci Luis Iglesias.

Comentaris

Trending