Un advocat mexicà investigat pel 'cas BPA' denuncia la situació a la fiscalia del seu país per mostrar que és legal

Comentaris

Un advocat mexicà investigat pel \'cas BPA\' denuncia la situació a la fiscalia del seu país per mostrar que és legal
Un advocat mexicà investigat pel \'cas BPA\' denuncia la situació a la fiscalia del seu país per mostrar que és legal

Un prestigiós advocat mexicà ha denunciat aquest dilluns davant la fiscalia general del seu país el bloqueig al qual té sotmès el seu patrimoni Banca Privada d’Andorra (BPA) per ordre judicial. El cas del despatx d’advocats Collado y Asociados, liderat per Juan Collado Mocelo, és un dels onze que formen part del que, de forma global, es coneix com el ‘cas BPA’. Collado també té intenció de recórrer contra la darrera resolució de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) en entendre que és vulneradora de drets.

Collado considera que tant davant de la Justícia com dels consultors de PricewaterhouseCoopers (PwC) ha presentat tota la documentació necessària per demostrar que els seus dipòsits són totalment lícits. De fet, l’advocat mateix va traslladar-se fins al Principat el mes de juliol per declarar davant de la batlle instructora, Canòlic Mingorance, i aclarir els presumptes dubtes que hi haguessin. La del juliol no era la primera visita que feia el lletrat mexicà -un home amb una altíssima reputació professional que compagina amb un glamur excels, ocupant fins i tot portades de les revistes del cor del seu país- feia a Andorra.

L’objectiu de Collado tot denunciant la situació a la fiscalia del seu país és que la justícia mexicana analitzi si ho creu pertinent el seu patrimoni i la procedència del mateix i determini que tot és legal, com així sempre ha mantingut. L’advocat considera que amb un pronunciament de les autoritats judicials mexicanes sobre la licitud del seu patrimoni la Batllia no podrà continuar acusant-lo de blanqueig de diners il·lícits.

Segons les fonts consultades, Collado manté que a Mèxic sempre va declarar el patrimoni que va obtenir. I que el fet que amb posterioritat hagi fet operacions societàries en altres jurisdiccions, moltes de les quals a Europa, i hagi dipositat diners, per exemple a Andorra, no l’obliga a fer noves declaracions al fisc mexicà perquè el rendiment de les societats estrangeres de les quals indirectament pugui participar està exempt de tributació a Mèxic.

Una de les sospites és que fos a través de Collado que s’hagués vinculat la BPA al càrtel de Sinaloa. L’advocat i el despatx fundat pel seu pare i que ara lidera tenen desenes, centenars de clients, molts d’ells adinerats, que els han reportat notables beneficis gràcies a l’assistència jurídica oferta. En una entrevista que el mexicà va oferir al portal informatiu Milenio, Juan Collado va deixar clar que “per política, nosaltres mai hem atès casos de narcotràfic. Ens hem especialitzat en afers constitucionals, polítics i financers, especialment en empares”.

En la mateixa citada entrevista, Collado explica que va ser el seu pare Ramon qui va començar a dipositar a BPA estalvis procedents dels negocis familiars relacionats amb l’hoteleria, la farmàcia o una casa de penyores. Més tard van incrementar la inversió a BPA a través de l’oficina que l’entitat andorrana al seu dia va muntar a Mèxic. Per aquest fet consideren que les autoritats judicials mexicanes estan plenament legitimades per estudiar el cas i la intervenció de BPA alhora de bloquejar els comptes.

“Ens han posat infinitat de pretextos per no retornar-nos el nostre patrimoni -explica l’advocat a Milenio. Hem entregat centenars de documents sol·licitats, segellats i apostil·lats. Fins a l’extrem de portar-los la factura d’una caixa de vi que vam comprar allí i tramitar una constància del director general de Tecnologia de la Informació del Consell de la Judicatura Federal que no hem pledejat en casos relacionats amb el crim organitzat.”

Comentaris

Trending