Taxa turística a partir de l’1 de juliol vinent amb cinc tarifes diferents entre 1 i 3 euros

El Govern preveu recaptar anualment uns dotze milions d’euros i tots aquests diners hauran de revertir en el sector, com ara amb un recinte multifuncional que ja té nom: Andorra Arena

Torres Falcó ha presentat els detalls de la futura taxa turística.
Torres Falcó ha presentat els detalls de la futura taxa turística. T. S.

Entre 1 i 3 euros. Serà el que haurà de pagar cada turista major de 12 anys per pernoctar al país És el que fixa la nova taxa que Govern vol que entri en vigor a partir de l’1 de juliol. Qui més diners haurà d’abonar serà qui s’allotgi a hotels de cinc estrelles (3 euros), Des de l’executiu es calcula que la nova figura tributària ha de permetre recaptar anualment 12 milions, que es destinaran exclusivament a polítiques per potenciar Andorra com a destinació turística. Entre altres projectes, hi haurà la construcció d’un multifuncional que ja té nom: Andorra Arena.

El Govern ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics. Ara, el text s’ha d’enviar al Consell General, però les línies generals ja estan marcades. A diferència del que havia demanat el sector, que considerava convenint endarrerir la posada en marxa de la taxa ja de cara a la temporada d’hivern 2022-23, l’executiu vol que ja sigui vigent durant l’estiu.

Des del Govern es considera que ja s’ha escoltat el sector. “Inicialment vam proposar l’1 de maig com a data d’entrada en vigor i hem estat dialogants i s’ha traslladat”, ha apuntat el ministre de Turisme, Jordi Torres Falcó. S’entén que “hi ha marge de temps suficient, ja que no s'han venut encara tots els paquets per al proper estiu”. També s’ha admès que hi ha certa pressa per tenir aquests diners a les arques estatals: “L’administració pública tampoc no passa pels millors moments i hem de tenir recursos”.

Un instant de la reunió entre el grup demòcrata i representants de l'AHA.

Relacionat

Autèntics Hotels remarca a DA que la taxa turística no ha d’entrar en vigor fins l’hivern del 2022

I, amb la taxa, “tindrem capacitat financera per fer polítiques turístiques”, com ha volgut destacar el ministre. En concret, la previsió és d’uns ingressos de dotze milions d’euros anuals. La llei deixa clar que el subjecte obligat serà el visitant, a partir dels 12 anys, però que és cada allotjament qui haurà de recaptar-lo i liquidar l’impost posteriorment al Govern.

Cada establiment tindrà una tarifa que s’aplicarà per dia i per persona. En el cas dels hotels de cinc estrelles, tres euros. I, a partir d’aquí, cap a baix. Dos per als de quatre estrelles o cases rurals del mateix nombre d’espigues, així com els apartaments; 1,5 per als de dos o tres; i 1 euro només, en el cas de la resta, com ara els càmpings. Com a exempció s’inclou els residents al Principat o els menors de dotze anys. Qui estigui més de catorze dies en un mateix establiment ja no haurà de pagar a partir de la tercera setmana.

La parcel·la de l'antiga seu del COEX albergarà l'edifici multifuncional.

Relacionat

Una taxa turística més baixa que a Barcelona per un multifuncional que al 100% serà davant de Govern

Torres Falcó ha remarcat que amb els fons aconseguits amb la taxa “podem mantenir i potenciar la destinació turística” a banda de fer que “siguem més competitius i més sostenibles”. Així, els diners es destinaran a la promoció d’Andorra a l’exterior, l’aposta per un turisme sostenible, el millorament dels productes o el desenvolupament d’infraestructures en aquest àmbit. És el cas del futur recinte multifuncional, al qual el ministre ja ha posat nom: Andorra Arena. Aquest, cal recordar, es construirà en l’aparcament davant de govern, amb un cost estimat superior als 35 milions d’euros.

Aprofitant el projecte legislatiu, es faran canvis a la Llei de l’allotjament turístic. Així, es crea un nou grup, el glàmping, dins dels càmpings, una modalitat més propera a la natura, on quedaran incloses les bordes de muntanya. També es redueix l’estada màxima a les àrees d’acollida d’autocaravanes, de 48 a 24 hores. A banda, els habitatges d’ús turístic hauran d’oferir servei de consergeria.

Comentaris (4)

Trending