La taxa turística es podria endarrerir 15 dies si es detecten dificultats per implementar-la

La majoria manté l’entrada en vigor per a l’estiu, però obre la porta a un petit retard si és necessari per ajustar els sistemes dels establiments, a més d’eximir de pagament als menors entre 12 i 16 anys

Dos treballadors a la recepció d'un hotel.
Dos treballadors a la recepció d'un hotel.

La taxa turística entrarà en vigor a l’estiu, malgrat les peticions dels empresaris del sector dels allotjaments turístics. Ara mateix, sembla difícil que els grups de la majoria canviïn aquest plantejament. Això sí, una darrera esmena presentada al projecte de llei que estableix la nova figura obre la porta a un petit endarreriment:  d’uns quinze dies, fins a mitjans de juliol. S’aplicaria en cas que es veiés que la implementació de tot el sistema per garantir el cobrament va més lenta del previst.

El projecte legislatiu continua encara en tràmit parlamentari. De fet, encara s’ha ampliat uns dies més, fins a mitjans de la setmana vinent, el període d’esmenes. Ara bé, els tres grups que donen suport a Govern –Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos- ja han completat aquesta feina, embastada en sis esmenes. Una d’elles, entrada dies després de les altres. I és la que fa referència a l’entrada en vigor de la taxa.

Dos hotels al centre d'Encamp.

Relacionat

El sector dels allotjaments farà pressió al Consell per endarrerir la taxa turística

Els grups s’han posicionat al costat de Govern, que considera que la nova figura ha d’entrar en vigor a l’estiu. “No més enllà”, indiquen les fonts consultades, malgrat la inquietud mostrada per les patronals hoteleres, que avisen que els pot tocar assumir ells la taxa en haver tancat ja per la temporada contractes amb els operadors. Es tracta d’un problema que la majoria no nega, però es considera que es pot donar solució posteriorment. “En tot cas, quan s’hagi de fer la recaptació, que s’exposi el que cadascú ha hagut d’assumir i el ministeri valorarà si cal fer algun tipus d’acció”, han apuntat.

Per tant, i a no ser que en la futura discussió del text en comissió la situació variï radicalment, res d’esperar al desembre per cobrar taxa turística. A partir de l’1 de juliol, la gran part de visitants que pernoctin al país hauran de pagar entre 1 i 3 euros per nit. Bé, potser una mica més tard. Una de les esmenes de la majoria obre la porta a fer un endarreriment d’un màxim de quinze dies “si veiem que els establiments estan tenint dificultats per implementar” el sistema de cobrament. En cap cas, però, més enllà.

Torres Falcó ha presentat els detalls de la futura taxa turística.

Relacionat

Taxa turística a partir de l’1 de juliol vinent amb cinc tarifes diferents entre 1 i 3 euros

El que sí que s’ha acceptat és elevar l’edat a partir de la qual es paga la nova figura. El text original marcava els dotze anys. L’esmena presentada des de la majoria l’elevarà fins als setze.

A banda, també es vol ampliar els usos que podrà tenir el fons que es vagi creant amb la recaptació. S’inclourien dos nous supòsits. El primer, prevenir que es puguin fer ajudes al sector “en cas de situacions sobrevingudes”, amb la pandèmia de la Covid-19 clarament al cap. “Així no ens trobarem que, tenint diners al fons, hi hagi un problema i no els puguem emprar perquè la llei no ho contempli”, han apuntat les fonts consultades des d’Altaveu. Un segon àmbit al qual es podran destinar diners serà a la formació dels empleats del sector.

Comentaris (2)

Trending