El sector turístic creu que els apartaments ‘desapareguts’ han passat al mercat residencial

Des de l’AEAT es considera que la davallada de llits en habitatges d’ús turístic es deu al fet que alguns propietaris, davant la perspectiva de no tenir ingressos en no haver temporada d’hivern, va treure els pisos a lloguer

Apartaments turístics a Bordes d'Envalira.
Apartaments turístics a Bordes d'Envalira. ARXIU

Al llarg del 2021, i sempre segons les dades d’Estadística, es van perdre fins a 2.000 llits turístics al país. D’aquests, uns 1.700 correspondrien als anomenats habitatges d’ús turístic (HUTs). Des del sector, es considera que un dels motius que explicarien aquesta situació seria la pandèmia. S’entén que molts pisos han canviat d’ús, de turístic a residencial, per la impossibilitat de llogar-los a visitants.

La informació facilitada aquest dijous des del departament d’Estadística era clara. Del 2020 al 2021, els llits destinats a ús turístic vinculats a apartaments havien sofert una caiguda important: 1.657 menys. Una davallada que, segons s’assegura des de l’Associació d’Empreses d’Apartaments Turístics (AEAT) no provenen de caps dels seus associats.

Imatge d'arxiu del menjador d'un apartament turístic.

Relacionat

El sector turístic perd gairebé 2.000 llits durant el 2021

En canvi, es pensa que es deu més a propietaris particulars. “Potser hi ha gent que, quan va veure que no hi hauria temporada d’hivern [per les restriccions adoptades als països de l’entorn per frenar la pandèmia], van decidir transformar-los d’HUTs en llocs residencials”, ha apuntat el president de l’entitat, Àlex Ruiz.

I és que, recorda, hi ha qui “tenia apartaments però feia mesos que no rebien cap ingrés”. I, a més, llavors “no estàvem beneficiats per les lleis òmnibus”. Ruiz apunta que “les reserves que es tenien s’havien esgotat i, al final, es va preferir treure a lloguer residencial per assegurar uns ingressos que els permetessin afrontar les despeses que tenien; la gent té un calaix, però tard o d’hora es buida”.

Aquesta modificació d’ús, a més, no seria pas a curt termini. Al contrari, aquests pisos, si és que ho fan, trigaran a tornar al mercat turístic. “Si fas un lloguer són mínim cinc anys”, recorda el president de l’AEAT, tot posant en relleu que “no són els mateixos ingressos que com a apartament però et permeten pagar despeses”.

Etiquetes

Comentaris

Trending