El sector turístic perd gairebé 2.000 llits durant el 2021

Els hotels i establiments similars van patir una caiguda moderada de l’oferta, uns 300 menys; en canvi, els apartaments sí que van registrar una forta davallada, propera als 1.700

Imatge d'arxiu del menjador d'un apartament turístic.
Imatge d'arxiu del menjador d'un apartament turístic. Arxiu

El país va perdre l’any passat capacitat d’allotjar turistes. En concret, el nombre de llits dels diferents establiments es va reduir en prop de 2.000. Pel que fa a hotels i aparthotels la davallada va ser moderada, uns 300. En canvi, la caiguda forta es fa produït en els habitatges d’ús turístic, amb 1.657 menys.

Així ho posen en relleu les dades fetes públiques des del departament d’Estadística. Pel que fa a hotels, hostals, aparthotels i similars, a 31 de desembre, hi havia al país 216 establiments, amb Canillo (43) i Encamp (47) com a les parròquies amb més negocis destinats a allotjar turistes. I això es traduïa en un total de 31.211 llits, el que suposa 306 menys que un any enrere. D’aquesta forma, es manté la tendència dels darrers exercicis, d’una reducció a poc a poc.

Aquesta evolució s’explica per dos motius. Per un costat, “el balanç d’obertura i tancament dels diferents tipus d’allotjaments turístics”. Per l’altre, hi ha també “les variacions que han aplicat els empresaris a la capacitat” dels seus negocis.

Pel que fa a la qualitat dels llits, gairebé la meitat dels oferts són de quatre estrelles. Els 15.556 registrats d’aquesta categoria suposen el 49,84% del total. En segon terme, es troben els de tres, amb un 33% (10.309).

A aquest nombre de llits s’han de sumar, també, els que surten en els habitatges d’ús turístic. És a dir, els apartaments que es lloguen a visitants. La dada de pisos d’aquest tipus registrats manté una estabilitat en comparació a anys anteriors, amb 2.593, tot just set menys que el 2020. I això es tradueix en un total de 12.323 llits. Aquí sí que s’ha produït una reducció en comparació amb l’any precedent (13.980). Un 11,8% menys. Canillo i Encamp són les parròquies que concentren la major part d’aquests negocis: gairebé el 90% del total.

Pel que fa a altres establiments turístics, el país va perdre l’any passat dos dels set càmpings que tenia registrats. Ja només en queden, doncs, cinc. En canvi, es manté la xifra d’allotjaments rurals: 9.

Etiquetes

Comentaris

Trending