La pandèmia ha fet perdre a Andorra un 50% de visitants

Entre abril del 2020 i el març passat, han vingut al país tot just 4 milions de persones, en comparació als prop de vuit del període anterior i la caiguda és encara més dura (del 62%) amb aquells que han passat almenys una nit al Principat

Visitants passejant pel centre del país.
Visitants passejant pel centre del país. Toni Solanelles

El turisme és un dels sectors, si no el que més, més afectat per la pandèmia. Això s’evidencia en les dades de visitants i turistes arribats al país. Durant el març, la caiguda va ser del 35% en comparació amb el mateix mes del 2020. I això que, cal recordar, a partir del dia 13 ja es va decretar el confinament. Encara més dur és posar les xifres dels darrers dotze mesos: baixada global del 50% pel que fa als visitants.

Així queda reflectit en les dades publicades pel departament d’Estadística. Així, el mes passat -encara afectat per les restriccions de mobilitat amb Catalunya tot i que no pel nou confinament a França-, van entrar al país un total de 202.992 visitants. La xifra, no es pot negar, és molt dolenta. Tant que, fins i tot, queda per sota de la del març del 2020, quan va esclatar el confinament.

Llavors, i malgrat que a partir del dia 13 es va decretar el confinament tant al Principat com als països de l’entorn, el total de visitants (gairebé tots de les dues primeres setmanes del mes) va ascendir a 312.055. És a dir, la caiguda seria del 34,9%, fet que evidencia els duríssims efectes que les restriccions de mobilitat, especialment les aplicades a Catalunya, han tingut pel país.

Les dades també posen en evidència el mal que ha fet la restricció de mobilitat amb Catalunya els darrers mesos

Es comprova aquesta afirmació si es separen els visitants per nacionalitat. Així, mentre que els espanyols han caigut un 58,4%, els francesos han registrat un petit increment, del 7,2%. Pel que fa a si pernocten o no, la davallada dels turistes (els qui passen almenys una nit al país) han disminuït un 55,8%. En canvi, la disminució dels excursionistes (marxen el mateix dia) és del 17,1%.

El que evidentment és negatiu és l’acumulat durant el primer trimestre, tot tenint en compte que es compara amb un període (gener-març 2020) durant bona part del qual no hi havia encara pandèmia. El 2021 han arribat al país tot just 580.000 turistes, un 67,1% menys que els 1,76 de l’any passat.

Una alta comparativa interessant és la dels dotze darrers mesos. Entre abril del 2020 i aquest març, han arribat al país tot just 4 milions de visitants. La comparativa amb el període anterior (abril 2019-març 2020) amb tot just mig mes ja en estat de pandèmia és demolidora. La caiguda ha estat del 49,4% pel que fa als visitants i encara més forta si només es té en compte els turistes: de 3 a 1,14 milions, un 62,3% menys.

En canvi, el que sí que es va recuperar el mes passat va ser l’entrada de vehicles. En total, van arribar al país 203.135, pels 167.063 del març del 2020. És a dir, un 21,6% més que, però, cal emmarcar en el context de confinament i de gairebé tancament de fronteres aplicat des de mitjans d’aquell mes.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending