Les altes temperatures deixen en l’aire l’esquí de Setmana Santa

Les estacions s’esforcen per mantenir el màxim de quilòmetres de pista oberts però la climatologia adversa ha fet fondre en pocs dies molts metres cúbics de neu i només els traçats equipats amb canons garanteixen certa qualitat

Una imatge del Forn de Canillo aquesta tarda.
Una imatge del Forn de Canillo aquesta tarda. grandvalira

Al sector turístic hi ha preocupació i molts dubtes que es pugui arribar a Setmana Santa en condicions. S’entén, és clar, en bones condicions a les estacions per atraure un bon nombre de visitants en el que hauria de ser el darrer punt àlgid de la temporada. Les altes temperatures deixen en l’aire la viabilitat de l’esquí. Les estacions s’esforcen per mantenir el màxim de quilòmetres de pista oberts però la climatologia adversa ha fet fondre en pocs dies molts metres cúbics de neu i només els traçats equipats amb canons garanteixen certa qualitat.

Tots les estacions -potser Arcalís, com sol ser habitual, és qui millor aguanta- han hagut de tancar pistes i fins i tot equipaments i altres instal·lacions. De fet, és habitual aquests darrers dies veure temporers que ja fan les maletes per anar a d’altres destinacions. Bona part dels treballadors de temporada tenien contracte garantit fins al 31 d’aquest mes, però la feina en alguns casos s’ha cancel·lat deu dies o dues setmanes abans. No val la pena, indiquen les fonts, mantenir certs punts en funcionament quan les pistes a les quals donen servei no reuneixen ja les condicions nivals i difícilment les podran recuperar.

El sector de Canillo i Pal i Arinsal tenen previst tancar el 10 d’abril. La resta de dominis del país ho haurien de fer el dia 16. Però hores d’ara sembla complicat que es puguin respectar aquestes dates. I si es fa serà amb un mínim de pistes en servei i unes condicions molt justetes. Fonts del sector han ressaltat el fet que “en qüestió de 2-3 setmanes s’ha passat de tenir un estat excel·lent a tenir menys pistes disponibles i qualitat de neu primavera”. I ara per ara la situació no millorarà. Les temperatures continuaran altes i si hi ha precipitacions, fins i tot als cims, seran o estant sent d’aigua, fet que contribueix a empitjorar l’estat de les pistes.

El campionat de l’esquí escolar programat inicialment per la setmana vinent s’ha hagut de cancel·lar perquè la pista d’Arcalís on s’hauria de fer no reuniria les condicions per a la competició

Una prova que l’estat de les pistes és molt just és el fet que s’ha hagut de suspendre el campionat d’esquí escolar programat per la setmana que ve a Arcalís perquè la pista on s’havia de celebrar la competició no disposa ni tan sols dels gruixos necessaris per sustentar les portes. En efecte, segons les fonts consultades, en moltes de les estacions del país a dia d’avui la neu es fon a un ritme de cinc centímetres diaris de fondària.

Seguint amb amb l’esquí escolar, no són pocs els pares i els docents que estan recomanant no acudir en les properes jornades perquè creuen que l’estat de les pistes suposen un perill, una situació que, fonts de les estacions rebaten explicant que hi ha professionals que, justament, es dediquen a garantir la seguretat a les pistes i han recordat que encara són diversos els centres educatius estrangers que vénen al Principat a gaudir de dies de neu. Certament, però, els ‘transfers’ també s’han reduït moltíssim i les mateixes fonts properes a les estacions sí que han admès que aquells traçats on no hi ha neu de cultiu hores d’ara ja són impracticables.

A Soldeu i al Tarter aquells traçats -amb les pistes Avet i Àliga al capdavant- que han estat tractats perquè hi poguessin entrenar o competir els esquiadors que van participar la setmana passada a les finals de la Copa del Món, òbviament, com que han tingut un treball específic, molt més acurat, aguanten i probablement aguantaran més i millor. Sia com vulgui, segons els dominis, en vista a Setmana Santa hi ha un nivell important de reserves. Caldrà veure, però, l’evolució dels propers dies o setmanes, més encara quan a la mínima que fa bon temps hi ha molts visitants de temporada que miren cap al mar.

Comentaris (10)

Trending