Allau d’anul·lacions de les poques reserves d’allotjament que hi havia per Nadal

La incertesa a les dues fronteres i l’anunci de no obrir les estacions fins al gener deixa el sector turístic en una situació crítica

La porta d'un hotel d'Andorra.
La porta d'un hotel d'Andorra. Toni Solanelles

L’ajornament de l’obertura de les estacions d’esquí ha deixat el sector turístic en una situació crítica, tenint en compte que durant les festes de Nadal és el punt àlgid de la temporada pel que fa a les reserves d’hotels i d’allotjaments turístics. Els hotelers recorden que dels darrers nou mesos només n’han pogut treballar tres i a mig gas.

Si els primers dies d’aquesta setmana els hotels encara rebien algunes confirmacions de reserves, des d’aquest divendres, davant la incertesa que es viu als països veïns amb les restriccions frontereres i de mobilitat i vist l’anunci de Govern i Ski Andorra de no obrir les estacions d’esquí fins al gener, s’han començat a rebre anul·lacions de moltes de les poques reserves que hi havia per al Nadal. El fet que la immensa majoria de les reserves es facin de manera telemàtica facilita tant l’anul·lació com una eventual reactivació ràpida.

Des del sector de l’hoteleria s’usen termes com “desastre” o “consternació, decepció i preocupació” per definir la situació que es viu

El director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol ha qualificat de “desastre”  el fet que durant les vacances de Nadal només puguin venir al país, pel moment, els turistes francesos. L'esperança, després de l’anunci del tancament de les estacions, com a mínim fins al gener, és que Andorra es pugui integrar a la regió sanitària de l’Alt Urgell. Ha explicat que la punta de la temporada d’hivern és entre el 26 de desembre (Sant Esteve) i el 2-3 de gener.

L’any passat l’ocupació hotelera del mes de desembre va ser del 61,53% i la de gener d’aquest any del 74,43%. Només dos dels establiments adscrits a la Unió Hotelera estan oberts. “Hem perdut un mes dels tres que té la temporada, però el problema és que dels darrers deu mesos només n'hem treballat dos”, comenta i mostra la seva preocupació “perquè aquesta situació suposa un retorn al passat mes d’abril, però pitjor perquè portem molts mesos de desgast”. El futur tampoc és gaire optimista, “ja que no sabem com estarà la situació sanitària després de les trobades familiars de Nadal i Cap d’Any i si hi haurà un tercer rebrot al gener”.

Espot ha comparegut amb el president d'Ski Andorra, Francesc Camp.

Relacionat

Les estacions d’esquí no obriran fins “com a mínim” inicis de gener

Des de l’entorn d’Autèntics Hotels es constata “consternació, decepció i preocupació” davant la situació que es viu al país. S’assegura que “estem assimilant tot plegat” enmig del que es considera una profunda crisi que s’anirà agreujant en breu. Es lamenta que s’ha anat treballant des de fa setmanes, amb els sectors econòmics pertinents, en un full de ruta que de forma abrupta s’ha paralitzat i que, a parer de les fonts consultades, “hi haurà molta destrucció de llocs de treball”. D’inici, el primer que es farà serà que les empreses que tenen ERTOs aplicats els allargaran.

La situació també és crítica al sector dels allotjaments turístics que tenien un 60% de reserves per Nadal i que aquest dijous estan rebent una allau d’anul·lacions.

 

Comentaris

Trending