Neu

Les estacions d’esquí no obriran fins “com a mínim” inicis de gener

Espot explica que la decisió es pren vistes les mesures decretades a Espanya que fan molt difícil l’arribada de turistes al Nadal i que també “obeeix a la voluntat de ser lleial als països europeus” i, principalment, a França

Espot ha comparegut amb el president d'Ski Andorra, Francesc Camp.
Espot ha comparegut amb el president d'Ski Andorra, Francesc Camp. SFGA

“Certament difícil i dolorosa, però la millor des d’una perspectiva sanitària i també econòmica i social”. Així ha qualificat el cap de Govern, Xavier Espot, la decisió consensuada amb Ski Andorra de posposar “fins com a mínim inicis de gener” l’obertura de les estacions d’esquí. La mesura es pren tenint en compte, per una banda, les decisions adoptades a Espanya, que fan molt complicada l’arribada de visitants durant les festes de Nadal. Per l’altra, també “obeeix a la voluntat de ser lleial als països europeus” i, en particular, a França, al qual “li devem moltíssim”.

Espot ha comparegut acompanyat del president d’Ski Andorra, Francesc Camp per anunciar la decisió. Per ara, les estacions romandran tancades. “Fins a principi de gener, com a mínim”, ha indicat el cap de l’executiu, que ha deixat clar que “som sabedors de les conseqüències econòmiques i socials que pot comportar”. De fet, així es preveu trametre-li al primer ministre gal, Jean Castex en la reunió que mantindrà amb ell a París el 22 de desembre.

Des del Govern s’ha remarcat que la decisió ha estat “molt madurada, deliberada i consensuada”. Aquest acord també l’ha expressat Camp, tot i admetre que “ha estat molt difícil de prendre, però crec que serà encertada”. Des de l’entitat, es confia que “la pandèmia es freni” i que, a partir de gener, “es pugui tenir una temporada acceptable, com a mínim per pagar les despeses”.

“L’impacte econòmic i social de fer resistència i apartar-se del que segurament serà el concert europeu hagués estat molt pitjor que no el de la decisió que prendrem ara”, ha comentat Espot.

Sobre la mobilitat amb Catalunya, Espot ha deixat clar que “seguirem lluitant de valent amb l’ajuda de les autoritats de l’Alt Urgell” per l’equiparació “com més aviat millor”. El cap de Govern ha defensat que “la nostra situació sanitària és relativament bona i oferim garanties elevadíssimes a qui ens visitarà”.

El que està clar és que la resolució suposarà un fort impacte econòmic... i social. Espot ha recordat que el 43% dels assalariats depenen del turisme i aquest, al desembre, se centra principalment en unes estacions que ara romandran tancades. Per la seva banda, Camp ha explicat que, normalment, aquest mes suposa el 30% del negoci de tota la campanya hivernal i “ja no el tindrem”. Això se suma a unes estimacions que, per si soles, ja eren negatives. “Fer previsions respecte a quina pot ser la pèrdua global en comparació a altres anys és complicat. Poden encara passar moltes coses, tant en positiu com en negatiu”, ha apuntat.

Una altra qüestió és que faran les estacions amb el personal temporer que ja estava formalment contractat. De fet, els dominis esquiables eren dels pocs sectors que havien agafat ja treballadors, tot i que en una proporció molt inferior a altres anys i, de moment, no es poden acollir a ERTOs. Camp, posant l’exemple d’Ensisa, ha explicat que “hi ha un pla progressiu d’integració durant el desembre”. Així, la idea és “avançar vacances que hagin de fer durant l’any perquè puguin cobrar el salari i esperem entrar en una fase més normalitzada al gener”.

Tots dos tenien clar que el cop per a l’economia andorrana, ja molt tocada des de l’esclat de la pandèmia, serà dur. Molt dur. I, també, han remarcat que qualsevol altra decisió hagués pogut ser encara més dramàtic. “L’impacte econòmic i social de fer resistència i apartar-se del que segurament serà el concert europeu hagués estat molt pitjor que no el de la decisió que prendrem ara”, ha comentat Espot.

Comentaris (26)

Trending