Tractament psicològic, sí; inhabilitació com a advocada, no

El Tribunal de Corts absol una lletrada processada pels insults racistes que havia proferit a veïns i passatgers d’un viatge en bus, ja que entén que pateix una alteració mental i exigeix que acudeixi a especialistes mèdics

Una imatge de la façana principal de la Seu de la Justícia aquest dijous.
Una imatge de la façana principal de la Seu de la Justícia aquest dijous. Toni Solanelles

L’advocada processada pels insults racistes a diversos veïns així com als passatgers durant un viatge d’autobús ha estat absolta pel Tribunal de Corts. Es considera que no és culpable de cap dels dos delictes de discriminació pels quals venia acusada. Ara bé, no ho és, bàsicament, pel trastorn que pateix. Els magistrats han aplicat, tal com havia demanat la fiscalia, un excloent complet d’alteració mental. I, també, obliguen la lletrada a sotmetre’s a tractament en un centre terapèutic, proposta que sempre havia refusat. En canvi, no s’estableix cap inhabilitació per continuar exercint la seva professió.

El seu cas fa temps que preocupa, i força, el col·legi d’advocats. De fet, representants de l’entitat van assistir a la vista, celebrada ara fa unes setmanes. La lletrada ha protagonitzat, més enllà dels fets pels quals ha estat jutjada, diferents sortides de to que gairebé tothom, tret potser d’ella mateixa, atribueixen al seu estat psicològic. Havia estat ingressada uns anys enrere a la planta de Salut Mental i durant uns mesos se li va fer seguiment. Ara, però, s’hi nega, malgrat les contínues peticions que ha rebut, principalment dels seus companys de professió.

Els fets pels quals va ser processada daten del 2017 i del 2018. Dos episodis concrets. El primer, atacant alguns veïns de la urbanització escaldenca on resideix. El segon, amb passatgers d’un bus que feia la ruta entre el Barcelona i el Principat. I en tots dos casos, insults de caire racista. Segons els autes hauria dit “mona” a una veïna i a als companys de trajecte els hauria recriminat la seva condició magrebina.

Sala de vistes del Tribunal de Corts.

Relacionat

“Si m’imposen un tractament mèdic marxaria del país”

Per tots dos fets va acabar al banc dels acusats. Bé, acusada i advocada al mateix temps perquè va voler portar personalment la seva defensa, circumstància que, durant la vista, va provocar més d’un moment incòmode, especialment durant els interrogatoris als testimonis. Tant que, finalment, els magistrats van tenir clara l’evidència: “vostè no està bé”, li van arribar a apuntar.

Venia processada, doncs, per dos delictes de discriminació que la fiscalia considerava clars. Tan clar com que tot sortia del seu trastorn psicològic. I, per això, el ministeri públic ja va demanar que se l’absolgués però que, a la vegada, se l’obligués, com a mesura de seguretat, a seguir tractament. I així ho ha considerat oportú el tribunal.

Seu del col·legi d'advocats.

Relacionat

Els advocats lamenten no tenir eines per poder resoldre casos com el de la col·legiada processada

L’advocada haurà d’anar a un centre terapèutic per intentar millorar el seu estat mental. Bé, ho haurà de fer a no ser que compleixi l’amenaça que va proferir durant la vista. “Si m’imposen un tractament mèdic, marxaré del país”, va assegurar.

En canvi, per ara, podrà continuar exercint com a lletrada. En la sentència, Corts explicita la denegació de la petició d’inhabilitació que també s’havia elevat davant el tribunal.

La resolució encara no és ferma. Hi ha l’opció de recurs al Superior i, llavors, serà aquest organisme el que tingui la darrera paraula sobre l’afer.

Comentaris (5)

Trending