El TC valida la denegació de la llibertat a la jove processada per muntar un pis de prostitució

Desestima el recurs d’empara que havia presentat el seu advocat, tot remarcant que la decisió tant de Corts com de Superior va ser “raonable, lògica i fonamentada en dret”

Rètol d'identificació del Tribunal Constitucional.
Rètol d'identificació del Tribunal Constitucional. Toni Solanelles

El Tribunal Constitucional ha avalat la decisió de la Justícia de no deixar en llibertat la jove processada per haver muntat un pis a Terra Vella on s’oferien serveis sexuals. L’acusada es troba a la presó des del maig del 2021, quan, arran de la denúncia per agressió de la dona que s’havia desplaçat al Principat per fer de prostituta, va ser detinguda, juntament amb la seva parella. El seu advocat al·legava que les resolucions del Tribunal de Corts i del Superior eren “arbitràries” i apartades del principi de proporcionalitat, arguments ara refusats al TC.

Fa ja tretze mesos que tant la jove com l’home es troben a la Comella. El judici es va celebrar a finals del mes passat i en pocs dies s’ha de conèixer la sentència. Prèviament a la vista oral, l’advocat de la dona havia sol·licitat que se la deixés en llibertat provisional, petició que va ser desestimada pel Tribunal de Corts. Posteriorment, es va recórrer al Superior, que tampoc va acceptar la demanda. Llavors, es va optar per acudir al Constitucional.

Aquest organisme va admetre a tràmit el recurs d’empara presentat. L’advocat argumentava que s’havia vulnerat el dret de la seva defensada a obtenir una decisió fonamentada. El TC va admetre a tràmit el cas, però ara ha validat les actuacions judicials prèvies.

Una imatge de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Afavorir la prostitució sí, però no pas proxenetisme, tràfic d’éssers humans ni agressions

Així, els magistrats entenen que les resolucions “s’han de qualificar de raonables, lògiques i fonamentades en dret”. Així, s’entén que una presó provisional de set mesos -termini complert quan es va presentar la petició de llibertat- no és excessiva. També es recorda que “tant el Tribunal de Corts com la Sala Penal consideren l’existència d’indicis de delictes que comporten penes elevades, la qual cosa sustenta l’existència del risc de fugida”, un perill que s’incrementa amb la proximitat del judici.

A més, s’accepten els arguments per no substituir la presó provisional per una alternativa, com ara el control monitoritzat que havia proposat la defensa. “La recurrent és estrangera, no té residència ni domicili a Andorra, alhora que tampoc té família ni cap vincle econòmic amb el Principat, sinó que s’ha desplaçat únicament per delinquir”, remarquen. Per tant, “aquesta falta d’arrelament justifica que la presó provisional s’hagi de mantenir com a única mesura que pugui garantir la disponibilitat processal, ja que la fugida del país només li reportaria beneficis i cap perjudici a nivell personal, laboral, econòmic o familiar”.

Els fets van ocórrer en un habitatge llogat com a allotjament turístic a la zona de Terra Vella.

Relacionat

Deneguen la llibertat provisional a una de les processades pel pis de prostitució a Terra Vella

De fet, el TC arriba  a acceptar que, malgrat estar contemplat en la normativa, la fórmula del control monitoritzat no és fiable. “No s’elimina el risc de fugida, perquè les reduïdes dimensions del Principat no impedeixen que una reacció policial davant la fugida sigui efectiva i la manca d’arrelament no pot contenir el risc de fugida”, estableix la sentència que, amb tots aquests motius, desestima el recurs d’empara presentat per la processada.

Comentaris

Trending