Afavorir la prostitució sí, però no pas proxenetisme, tràfic d’éssers humans ni agressions

Els processats per muntar un pis de serveis sexuals a Terra Vella admeten que van impulsar el negoci il·lícit i que, fins i tot, volien portar més dones i obrir altres immobles, però defensen que la víctima va venir per pròpia voluntat i neguen haver-la apallissat

Una imatge de la Seu de la Justícia.
Una imatge de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Afavorir la prostitució? Ho han admès. Els dos processats per haver fet pujar una dona per oferir serveis sexuals a homes del país han reconegut que van voler impulsar aquest negoci il·legal. Fins i tot, han explicat que, vist el bon inici, amb vuit clients en un sol dia, ja tenien aparaulada l’arribada d’una altra dona i es plantejaven obrir més pisos. En canvi, han negat les agressions i les amenaces denunciades per la víctima. Tots dos, jutjats aquest divendres pel Tribunal de Corts, afronten una petició de pena de 6 i 10 anys de presó respectivament.

La vista ha estat llarga. Inicialment, es preveia que només ocuparia el matí, però ha estat plena de fets inhabituals. El primer, el fet que el president del Tribunal, Enric Anglada, s’ha hagut d’absentar dues vegades per atendre reunions “urgents” del Consell Superior de la Justícia. També per la presència dels familiars de la processada, a qui la víctima ha acusat de gravar-la mentre esperava entrar a la sala per declarar. Ho volia fer a porta tancada i així ho han acceptat els magistrats, però se l’ha captat amb el telèfon mòbil. Anglada ha reclamat poder veure els aparells i ha constatat aquesta situació, que s’ha acabat resolent fent esborrar els vídeos, tot i que també incloent a l’acta del judici el que ha succeït.

En els únics dos dies en què la víctima va oferir serveix sexuals, fins a dotze clients van acudir al pis, un dels quals va passar la nit fora de l’immoble amb la dona

La vista s’ha iniciat amb l’interrogatori de l’acusada, les paraules de la qual han estat refermades posteriorment pel processat. Tots dos han admès sense problemes que van intentar impulsar un pis de prostitució al país, al·legant que ho van fer perquè necessitaven diners. La jove ha explicat que va ser ella qui va contactar amb la dona a través de diferents webs de contactes i que la van fer venir a Andorra per oferir serveis sexuals a homes del país.

Haurien pactat unes tarifes (70 euros per mitja hora, 120 per una sencera i 200 en el cas que fos fora del pis) i un repartiment: 50% per a la víctima i 50% per a ells. I la processada era qui s’encarregava de buscar els clients. I ho va fer, almenys el poc temps que va funcionar el pis, amb notable èxit: 9 clients el primer dia, dels quals el darrer va marxar tota la nit amb la dona i tres el segon.

De fet, han reconegut que la intenció era portar més prostitutes. Ja s’havia aparaulat l’arribada d’una segona dona, fet que es va frustrar arran de la detenció. El bon rendiment dels primers dies de negoci -“ens van contactar un munt de persones”, ha assegurat l’acusada- els va fer pensar a buscar nous pisos per ampliar l’activitat. No ha especificat si a Andorra o a l’estranger, tot i que sí que ha apuntat que la intenció inicial era fer-ho a Madrid i que van acabar fent-ho al Principat, ja que no trobaven cap dona que ho volgués fer a la capital del país veí del sud.

Els fets van ocórrer en un habitatge llogat com a allotjament turístic a la zona de Terra Vella.

Relacionat

Petició de 10 i 6 anys per fer pujar una jove per prostituir-se i acabar clavant-li una pallissa

Fins que tot es va esguerrar. La situació va degenerar fins al punt que la policia va haver d’intervenir després de ser avisats primer del presumpte robatori de l’ordinador de la víctima i, ja més tard, perquè va acabar sent agredida. Aquesta actuació va acabar amb la detenció i posterior ingrés a presó dels dos processats, que han volgut negar que agredissin la dona. Al contrari, asseguren que les diferències que van provocar la batussa van venir pel fet que “ella volia tots els diners”, però han negat que la colpegessin. “Jo només la vaig abraçar un moment per dir-li que es calmés”, ha assegurat l’acusat, tot afirmant que “vaig acabar amb moltes esgarrapades”.

Les declaracions, però, contrasten amb el que ha explicat, a porta tancada, la presumpta víctima. I, també, amb els informes forenses incorporats a la causa, que especificaven lesions importants, com ara marques de dits al coll, i el que han explicat altres testimonis així com els policies que van participar en la intervenció al pis de Terra Vella. Un d’ells ha remarcat que “estava atemorida” però també “avergonyida de l’activitat que havia fet”.

La fiscalia demana 6 i 10 anys de presó ferms, a banda de 10.000 i 20.000 euros de multa, 4.000 d’indemnització i l’expulsió del país; els advocats admeten un afavoriment de la prostitució que comporti penes que els permetin sortir ja de la Comella

Després d’hores de judici, la fiscalia ha considerat demostrat tot el que havia apuntat al seu escrit previ. Per tant, ha mantingut les dures penes demanades per a tots dos processats: 10 anys per a l’home i sis per a la dona -aplicant l’atenuant de ser menor d’edat en el moment dels fets-. Al seu entendre, l’activitat delictiva va anar més enllà de simplement afavorir la prostitució -clarament acreditat per les converses de WhatsApp intervingudes-. “No es parla només d’una dona un dia; la projecció era moltes”, ha afirmat. I, a més, ha apuntat que “sabien l’estat de necessitat de la perjudicada”, ja que “els havia explicat que tenia deutes” [fent referència al que ha declarat a porta tancada].

Per tant, el primer delicte penal comès seria el de proxenetisme. “S’aprofiten de la seva situació i li fan promeses de guanyar diners”, ha apuntat. També ha considerat acreditat “l’element violència” i la resta de càrrecs: el de tràfic d’éssers humans, el de lesions, el d’amenaces i el robatori del portàtil. Presó a banda, també ha reclamat multes de 20.000 i 10.000 euros respectivament, la prohibició d’entrar en contacte amb la víctima i l’expulsió definitiva del país. El ministeri públic, a més, vol una indemnització superior als 4.000 euros, entre tots els conceptes, per a la dona a qui, al seu entendre, van obligar a prostituir-se.

En canvi, les dues defenses han argumentat que l’únic delicte que havien comès els seus clients era l’afavoriment de la prostitució. Han volgut desmuntar que es pugui parlar de proxenetisme –“sabia a què venia”, ha afirmat un d’ells i l’altre ha posat en relleu que es va desplaçar al país “voluntàriament”- i han negat la resta de delictes que se’ls imputaven. Així, pel que fa a la jove, s’accepten nou mesos ferms i l’expulsió definitiva, mentre que en el cas de l’home es demana que la pena sigui de tres anys, dels quals ferms l’any ja complert. De fet, han demanat la llibertat immediata de tots dos, a la qual s’ha oposat la fiscalia argumentant que existeix un “important risc de fugida”.

Comentaris (1)

Trending