Corts renuncia a jutjar un processat per amenaces i maltractament pel seu estat psicològic

Abans de la vista, un examen fet per dos forenses ha confirmat que l’home no estava en condicions d’afrontar amb “garanties” la seva declaració, fet que compromet el seu dret a defensa

Seu de la Justícia.
Seu de la Justícia.

El Tribunal de Corts ha desistit de jutjar un home processat per haver amenaçat de mort i maltractat les persones amb qui convivia ara fa cinc anys. El motiu? Que el seu estat psicològic no li permet afrontar amb garanties la vista. Així ho han determinat els forenses que l’han examinat abans de la vista. Vista la situació, la fiscalia ha demanat el sobreseïment provisional del procediment, tot admetent que en el futur la situació difícilment canviarà i, per tant, seguirà sense poder-se fer el procés.

L’inici de la vista estava previst per a les deu del matí, però aquesta s’ha retardat gairebé una hora. Es volia que els metges forenses analitzessin l’estat del processat. I els dos han concordat en la seva valoració: no estava en condicions d’afrontar el judici. Així ho han exposat davant el Tribunal un cop feta aquesta feina.

Així, els experts han posat en relleu que l’acusat “no entén el procediment judicial i presenta dificultats per entendre raonaments complexos”. Així doncs, no podria afrontar amb les garanties necessàries una declaració durant la vista i, de fet, han avisat que hi havia un risc elevat que acabés derivant tot en una “conducta imprevisible”, des de “tancar-se en si mateix” a, fins i tot, “agressivitat”.

Tots dos, de fet, han apuntat que l’estat del processat ha anat a pitjor els darrers anys, des dels fets pels quals se’l volia jutjar -haver amenaçat de mort i amb un ganivet i haver maltractat els convivents del pis on residia-. “Malgrat el tractament psiquiàtric que segueix, el seu estat s’ha deteriorat molt”, han apuntat. Fins i tot, desenvolupant una mena de “fòbia a sortir del lloc on viu”.

De fet, el president del tribunal, ha posat en relleu que “ja ens havien dit que potser no tenia capacitat d’entendre per què està aquí”. I els mateixos forenses han avançat que difícilment se’l podrà acabar jutjant en el futur. Tots dos han posat en relleu que hi ha molt poca capacitat de millora. I, en tot cas, no prou perquè pugui tornar a estar en condicions per afrontar un judici, remarcant també “les dificultats d’expressió que té”. Això fa que “per molt que recordés el que va passar, no ho sabria explicar”.

Vist aquest anàlisi, magistrats i fiscalia han entès que el procediment no podia continuar. El ministeri públic ha demanat, doncs, el sobreseïment provisional de la causa. Per la seva banda, la defensa del processat ha reclamat que aquest fos definitiu, tot recordant la situació del seu client. “Cada entrevista amb mi li generava estrès. Comparteixo plenament el que han dit els metges. Necessita ajuda assistencial més que no sotmetre’ls a tensió”, ha comentat.

Comentaris

Trending