El Tribunal de Corts jutja aquesta setmana el cas de l’exresponsable d’Inspecció de la CASS acusada d’haver-se quedat en uns vuit anys al càrrec 476.254 euros. El motiu? Tenia una forta addició al bingo. L’acusada va començar a treballar a l’entitat l’any 1990, i des del 2012 ocupava un càrrec de responsabilitat en el departament de gestió d’expedients, de reclamació de cotitzacions i instruïa els expedients administratius i sancionadors. La dona va aprofitar el fet que en aquell moment, la majoria de les regularitzacions de situacions anòmales o les sancions que la CASS imposava se satisfeien amb diners en efectiu per sostreure’ls i així poder continuar jugant al bingo.
“Va ser un període que estava en una situació que realment no sé ni com ho feia. Sé que anava tapant l’una amb l’altre”, ha explicat durant la vista. La processada es guardava els sobres i la còpia del rebut que li entregaven entre algun dossier del calaix i quan sortia de treballar anava directament a la sala de joc. Segons la fiscalia, la dona va arribar a sostreure una quantitat de 476.254 euros, que no només utilitzava per a la seva addició sinó que també hi ha la sospita de què s’haurien pogut fer servir per pagar algun viatge i una casa a Portugal. L’acusada ha negat rotundament això assegurant que “els diners de la CASS eren per jo jugar el bingo, no els he fet servir per a res més. Eren únicament per la meva addicció”, i que a molt estirar la quantitat màxima que s’hauria pogut endur són 120.000 euros.
Era tanta l’addició al joc que entre el 2004 i el 2018 l’acusada va accedir 3.500 vegades al bingo
Era tanta l’addició al joc que entre el 2004 i el 2018 va accedir 3.500 vegades al bingo. A mesura que l’addicció s’agreujava, la dona començava a veure el joc com una necessitat incontrolable, però no va ser fins a l’any 2016 que la seva addicció va empitjorar: “El gran problema el vaig tenir els dos últims anys, quan van posar les màquines al bingo”. En aquesta última època on va perdre el control, les pèrdues eren molt més grans que els guanys: “Va arribar un moment que si algun dia guanyava, l’endemà tornava a jugar ràpidament i ho perdia un altre cop”.
Explica que tot i que tenia una part de consciència de què els diners amb els quals estava jugant no eren seus, la seva addicció era molt més forta i en l’únic que podia pensar era en continuar jugant, i reposant els diners que s'havia apropiat a la CASS quan anava poden. La dona, apunta que tot i que perdia més vegades de les que guanyava en dues ocasions va guanyar un premi de 12.000 euros i un altre de 15.000 euros, uns diners que ella assegura que va ingressar al banc, però que ni el mateix bingo, ni l’entitat bancària en tenen constància.
Després de les declaracions de l’acusada, ha arribat el torn de la seva parella, que tot i que n’era coneixedora que l’acusada tenia un problema amb el joc, no en tenia ni idea de què els diners que utilitzava a vegades al bingo eren procedents de la CASS, de fet quan parlaven del tema amb l’acusada, “li demanava que com podia anar tant al bingo i sempre em deia que portava només 20 euros”. Una de les qüestions més rellevants d’aquest cas, és si la processada va utilitzar els diners que havia agafat per pagar altres coses més enllà del bingo, com és el cas d’algun viatge i d’una casa a Portugal. Quan la policia va efectuar el registre a la seva vivenda, van trobar 4.010 euros en efectiu guardats. Segons declara, eren diners que la processada li havia donat a la seva parella per ajudar-la a fer front a les despeses de la casa de Portugal i que els tenien preparats per ingressar-ho quan visitessin el país. De fet, la mateixa versió ha explicat més tard la seva parella de més de 30 anys, que ha manifestat que “estic convençuda que els diners que va posar per pagar les despeses de la casa sortien del seu salari”.
Per la fiscalia, el fet que primer la hipoteca de la casa de Portugal es pagués amb transferències i des del 2013 fins al 2018 en efectiu, “fa pensar que es va pagar amb els diners de la CASS”
Segons han explicat a la vista, durant anys la parella de l’acusada, originària de Portugal, va estar fent transferències al seu compte bancari d’allà per fer front a la hipoteca que havia demanat per la casa. Quan les condicions per fer aquesta transacció es van encarir, van decidir que anirien retirant els diners del banc en efectiu i que quan anessin a Portugal ho ingressarien allà. La majoria dels diners els posava la propietària de la casa (la parella de l’acusada), però en alguna ocasió la darrera li hauria donat diners per ajudar amb les despeses. Aquestes quantitats no superaven els 1.000 euros i tampoc eren constants: “Hi havia un mes que em donava una quantitat, altres que em donava alguna més petita i altres que no em donava res”, i segons el que ha declarat l’acusada “eren procedents de les nòmines que ingressàvem, no eren els diners de la CASS”. Al maig del 2018 quan es va produir la detenció tenien pagats uns 60.000 euros de la casa que havien pagat al llarg de catorze anys i faltaven uns 80.000 euros que la parella de la processada amb l’ajuda d’alguns familiars ha acabat de pagar en aquests set anys que hi ha hagut entre la detenció i la celebració del judici. Per la fiscalia, el fet que primer la hipoteca de la casa es pagués amb transferències i des del 2013 fins al 2018 en efectiu, “fa pensar que es va pagar amb els diners de la CASS”.
Un altre tema que ressona a la fiscalia són els viatges internacionals que van fer l’acusada i la seva parella. A preguntes de la defensa, la parella de la processada ha detallat que entre el salari de totes dues podien assumir perfectament les despeses que tenien així com permetre's fer algun viatge, i de fet, entre els dos viatges internacionals -i, per tant, més cars- que van fer, va passar cinc anys amb el qual van poder estalviar diners.
La fiscalia demana 8 anys de presó per a la dona i li exigeix 700.000 euros de multa. La defensa demana que la pena sigui de tres anys de presó dels quals només un sigui ferm, sent així el que ja va complir durant la presó provisional. Durant el seu temps al centre penitenciari, l’acusada va iniciar un tractament per la seva addicció que va durar tres anys i no ha tornat a entrar en una sala de joc.
Comentaris (26)