Absolta la líder d’Stop Violències

(AMB VÍDEO) El Tribunal de Corts considera que Vanessa Mendoza Cortés no va cometre el delicte de desprestigi de les institucions del qual l’acusava la fiscalia arran de la denúncia feta per Govern les seves declaracions davant Nacions Unides; a la sortida, ha reclamat la dimissió de Xavier Espot

Vanessa Mendoza parlant amb la consellera general Susanna Vela abans de la sentència.
Vanessa Mendoza parlant amb la consellera general Susanna Vela abans de la sentència.

El Tribunal de Corts ha absolt la líder d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, dels delictes dels quals venia acusada per la fiscalia -desprestigi de les institucions-. La sentència del cas s’ha donat a conèixer aquest dimecres, novament amb l’activista rebent un notable suport a les dependències de la seu de la Justícia. Caldrà, ara, veure si la fiscalia insisteix en l’acusació i decideix presentar recurs davant el Superior. A la sortida de la sala, la presidenta de l’entitat ha demanat la dimissió del cap de Govern, Xavier Espot.

Mendoza Cortés ha acudit a la lectura de la resolució amb una samarreta on defensava, novament, que s’ha de permetre la interrupció voluntària de l’embaràs al país -“Avortament is normal”, es podia llegir-. També ho ha fet acompanyada de persones que li han volgut donar suport en aquest moment. Entre elles, la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela.

Vanessa Mendoza Cortés durant una compareixença pública.

Relacionat

La fiscalia demana 6.000 euros de multa i sis mesos d’inhabilitació per a Vanessa M. Cortés

Totes elles eren a la sala quan la secretària del Tribunal de Corts ha llegit la resolució amb la qual s’absol l’activista, que venia acusada d’un delicte de desprestigi contra les institucions. Es demanava una inhabilitació durant sis mesos, a més de 6.000 euros de multa i 6.000 més d’indemnització. Tot arran de la compareixença protagonitzada per l’‘alma mater’ d’Stop Violències la tardor del 2019 davant la comissió de Nacions Unides per l’eliminació de la violència vers les dones (CEDAW). Des de Govern es va entendre que va llançar acusacions que suposaven una calúmnia vers diferents funcionaris i, també, vers la mateixa administració. I va posar el cas en mans de la fiscalia, que va acabar demanant el processament.

Absolta la líder d’Stop Violències.

La sentència ha estat rebuda amb notable “satisfacció” també per Cortés com pel seu advocat i el seguici de suport. A les mateixes dependències judicials, el lletrat, Miquel Bellera, ha expressat que es tenien “sentiments contradictoris”, ja que “per un costat ens donen la raó i la Justícia fa un treball exemplar aplicant els drets i els estàndards europeus”, però, l’altre “cal recordar els mals moments passats per la meva clienta, que se’ls podria haver estalviat si el Govern hagués actuat d’una altra manera”.

Ella mateixa ha volgut recordar el calvari viscut. “Ens han linxat públicament, han rebentat la meva imatge i la feina de l’associació”, ha remarcat. I, per tant, “tocaria reparar”, fet pel qual la sentència “és un començament i està bé perquè és un triomf de la lluita social i de la llibertat d’expressió”. Entén, però, que cal anar més enllà i, per això, ha demanat “la dimissió de Xavier Espot”, ja que “tenim un país que és el meu, he crescut aquí, però que no reconec; o comencem a fer polítiques de veritat cap a la ciutadania o hem d’exigir que marxi”.

Vanessa Mendoza és la presidenta d'Stop Violències.

Relacionat

“Jo no he de provar res, és el Govern qui ho ha de fer”

També s’ha mostrat “cansada de ser la nèmesi del senyor Espot i de la misogínia d’Andorra”. A la vegada, ha alertat que “tenim un Govern perillós que no dubta a perseguir i represaliar  la ciutadania”. I, per això, ha advertit que “cal continuar lluitant”. També perquè “tenim encara el 325 [el delicte pel qual venia acusada” al Codi Penal i  No estem contents, pensem que no s’hauria de fer passar a ningú, a cap ciutadà, per aquest procés. Ningú cal que s’acabi, ja que hem de poder criticar i qüestionar el Govern i ser prou madurs per acceptar la crítica, parlar amb la ciutadania i considerar-la”. I, evidentment, també per aconseguir que es pugui avortar a Andorra.  

El cas, però, encara no s’ha acabat. Dependrà de la fiscalia o no posar-li fi. Té 13 dies per presentar recurs davant el Superior i caldrà veure què decideix fer. Bellera, però, no ha evitat llançar un missatge als responsables del ministeri públic. “Haurien de ser els primers a garantir el dret fonamental a la llibertat d’expressió, cosa que fins ara no s’ha fet. Seria hora de començar a fer-ho”, ha indicat. Sobre aquest punt, ha volgut valorar especialment el fet que “és el primer pas dels tribunals en matèria de llibertat d’expressió i em felicito, tots ho hem de fer, que aquest sigui en el sentit que posa el Tribunal d’Estrasburg”.

Comentaris (25)

Trending