La fiscalia demana 6.000 euros de multa i sis mesos d’inhabilitació per a Vanessa M. Cortés

La qualificació provisional del ministeri públic també reclama, per un únic delicte menor continuat de desprestigi de les institucions, que la presidenta d’Stop Violències indemnitzi el Govern amb 6.000 euros més

Vanessa Mendoza Cortés durant una compareixença pública.
Vanessa Mendoza Cortés durant una compareixença pública. Toni Solanelles

La fiscalia sol·licita en el marc de la qualificació provisional que ja ha promogut que es condemni a la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, a sis mesos d’inhabilitació per a càrrec públic, a abonar 6.000 euros de multa i a satisfer 6.000 euros d’indemnització al Govern per un delicte menor continuat de desprestigi de les institucions. El ministeri públic ha rebaixat de molt l’acusació que inicialment pretenia però, amb tot, l’activista defensa la lliure absolució en entendre que l’atribució delictiva que se li fa “no és conforme als estàndards europeus”.

L’acusació pública ha emès recentment la qualificació provisional ja en la fase preparatòria del judici i després que ja durant la instrucció del cas la Batllia pràcticament deixés sense efecte els dos delictes més greus que inicialment se li atribuïen, i que eren un de calúmnies contra el Govern i un altra de difamació contra els Coprínceps. De forma conjunta, se li podien imposar fins a quatre anys de presó, tot i que òbviament podien ser condicionals. Hores d’ara, res de tot això està ja sobre la taula encara que sí que es manté el delicte referent al desprestigi de les institucions i pel qual formula petició de pena la fiscalia.

Vanessa Mendoza Cortés, a la dreta, en la darrera manifestació organitzada per Stop Violències al setembre.

Relacionat

La Batllia envia a judici la presidenta d’Stop Violències per desprestigiar les institucions

La posició del ministeri públic continua generant contrarietat en l’entorn de Vanessa M. Cortés, que busca l’absolució. L’acusació que es formula, segons la defensa de la presidenta d’Stop Violències, va en contra de les recomanacions del Consell d’Europa i de les sentències que emet el Tribunal Europeu dels Drets Humans en relació amb les condemnes o processos que els estats poden formular contra ciutadans que critiquen les seves actuacions o fins i tot va una mica més enllà. Tot plegat, han recordat les fonts, queda emmarcat en la llibertat d’expressió que garanteix l’article 10 del Conveni Europeu dels Drets Humans.

Vanessa Mendoza Cortés a la sortida de la Seu de la Justícia després d'una declaració anterior.

Relacionat

L’‘assetjament judicial’ a la presidenta d’Stop Violències queda en no-res

A més a més, segons la defensa de Cortés, “el delicte, si es pogués dir que ho és, no s’hauria constituït perquè malgrat que la processada fa les referències que fa de manera emfatitzada com correspon a una activista social, allò que esmenta ho pot acreditar”. En conseqüència, tot plegat és del tot “contrari i insostenible a la llum del Conveni europeu dels drets humans” i, per tant, es reclama que s’absolgui la presidenta d’Stop Violències.

Etiquetes

Comentaris (30)

Trending