Tres de cada quatre ciutadans d’Andorra van notar el sisme d’Alt Urgell

Cinc persones que han respost una enquesta del Cenma asseguren haver observat desperfectes als habitatges on estaven degut a les vibracions produïdes pel terratrèmol

-
-
Tres de cada quatre persones que han respost una enquesta del Centre d’estudis de la natura i la muntanya (Cenma) adscrit a l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) van notar el terratrèmol que hi va haver el 3 d’abril a l’Alt Urgell, amb epicentre a prop de Montferrer Castellbò. Cinc dels ciutadans enquestats asseguren haver observat desperfectes -quatre fissures, i un cinquè caiguda de petits trossos de revestiments- en els edificis on es trobaven.

Durant la setmana posterior al sisme, hi ha hagut seixanta rèpliques, la més important de les quals 7 minuts després del primer moviment, d’una intensitat de 4,2 en l’escala de Richter i, per tant, d’una intensitat moderada. Si tanta gent va percebre el moviment, però, es deu a un altre factor: l’epicentre es va localitzar a només un quilòmetre de profunditat. És a dir, a un quilòmetre de la superfície.

De les 191 voluntàriament enquestades, 142 es van adonar que alguna cosa passava i van tenir una reacció de sorpresa. Majoritàriament, tothom qui va percebre el moviment estava dins d’un edifici i la sensació més repetida va ser comprovar la vibració o moviments molt lleugers d’objectes com cadires o el got damunt d’una taula, per posar dos exemples. La gran majoria de les persones que van notar el sisme tenien entre 30 i 50 anys.

La reacció en tots els casos va ser la de mantenir-se on s’estava. Clar és que uns quants van fer algunes trucades -per exemple als bombers- per assegurar què estava passant i descartar que hi hagués res d’important. Tres persones, però, reconeixen en l’enquesta haver sentit pànic. La recomanació és quedar-se al lloc i protegir-se dels objectes que se’ns puguin caure a sobre (sota d’una taula o del marc d’una porta, o bé, si som a l’exterior, en un lloc obert allunyat dels edificis i del mobiliari urbà). És preferible no entrar ni sortir d’un edifici, ja que és el moment durant el qual és més probable que se’ns caiguin objectes a sobre.

Els ciutadans que més van percebre el terratrèmol resideixen a Sant Julià de Lòria o Andorra la Vella, que són els llocs més propers a l’Alt Urgell. A Ordino i especialment a Canillo pràcticament no es va percebre o, com a mínim, poques persones asseguren haver-se adonat de l’existència i els efectes del moviment sísmic. 

-

Relacionat

El sisme de Ribera d’Urgellet ha estat seguit per trenta rèpliques els darrers dies
-

Relacionat

Un moviment sísmic amb epicentre a Ribera d'Urgellet es deixa notar a tot el país

Comentaris

Trending