El sisme de Ribera d’Urgellet ha estat seguit per trenta rèpliques els darrers dies

Si el moviment tectònic de dimecres va ser àmpliament percebut, la resta ‘d’impactes’ pràcticament ja no s’han deixat notar

-
-
El moviment sísmic que dimecres es va deixar sentir àmpliament al Principat i que va tenir el seu epicentre a Ribera d’Urgellet ha estat seguit, fins avui, per una trentena de rèpliques d’una intensitat inferior. El sisme ocorregut a mitja tarda i d’una magnitud de 4,2 en una escala de fins a 10 ha estat un dels més destacats a la zona en dècades. Que hi hagi moviments d’aquesta mena al Pirineu és més habitual del que sembla.

També ho és, segons els experts, que després d’un moviment de certa intensitat -el 4,2 és molt moderat però el fet que l’epicentre es trobés a només un quilòmetre de profunditat va fer que es notés molt més que en altres ocasions- es vagin produint altres rèpliques. La terra allibera tota l’energia acumulada i, normalment, no ho fa de cop. Aquestes rèpliques s'han anat donant en un radi relativament proper a l’epicentre inicial. La rèplica d'una intensitat més alta que s'ha donat ha arribat a una intensitat de 2.

Si el moviment de dimecres, registrat vers 2/4 de 6 i les seves rèpliques immediates van ser percebudes, la resta de sismes ja no han estat notats per la població. Els equips dels centres especialitzats en la matèria, però, sí que els van registrant. El Centre d’estudis de la neu i de la muntanya (Cenma) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) manté oberta una enquesta a través de la seva pàgina electrònica amb l’objectiu de conèixer com ha percebut la població un moviment sísmic tan proper.

El sisme de dimecres va ser àmpliament percebut per la població andorrana i igual com a l’Alt Urgell no va causar cap dany. Algun ensurt i algun trontoll en el mobiliari més o menys significatiu. Però res més. Els bombers, en el cas del Principat, van rebre diverses trucades però ni de bon tros les que esperaven vist com s’havia notat el sacseig. No va caldre que fessin cap sortida i la seva tasca es va limitar a informar i enviar un missatge de tranquil·litat a la població.

-

Relacionat

Un moviment sísmic amb epicentre a Ribera d'Urgellet es deixa notar a tot el país

Comentaris (1)

Trending